Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  21 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Magia și fața nevăzută a campaniei De Crăciun fii mai bun. VEZI ce dar v-am pregătit:

24/12/2014 22:00:19 Claudia ANDRON  
Acum două săptămâni nu credeau în minunile de Crăciun, nu credeau că necunoscuți, preoți, tineri rebeli sau răsfățați, oameni cu funcții sau averi mari, s-ar gândi la ei. Zilele triste începeau și se terminau la fel. Întuneric. Tristețe. Nimic care să-i bucure cu adevărat. Uitaseră zâmbetul. Astăzi e Crăciun fericit în casele lor! Datorită vouă!

Campania De Crăciun fii mai bun din acest an a fost cea mai frumoasă. Și cea mai mare. Și cea mai plină de surprize plăcute. Am descoperit oameni minunați unde nu ne așteptam și unde nu i-am căutat. Ne-au căutat ei pe noi.

Prima surpriză a fost când ne-au contactat Tudor Mudure și Paul Gavriloaie din partea Asociației Tinerilor Ortodocși Bistrița-Năsăud și ne-au oferit sprijinul, cu mult înainte de începerea campaniei. Primim?! Bucuroși, cum nu! Cu ce vă ajutăm?! Căutați cazuri sociale. Și ne-au adus. Peste 30. Au crezut că-i ușor. Dar, din fericire, nu-i chiar așa de ușor. Nu sunt mulți și toată lumea-i știe pe cei avuți, care ies în față, dar amărâții care-și trăiesc durerea și amarul în tăcere nu sunt așa ușor de observat. Cine să le treacă pragul casei? Cine să-i întrebe ce-i doare? Sunt aproape invizibili și nu puțini au fost cei care ne-au spus că evită să le afle dramele tocmai pentru a nu se încărca emoțional. Așa-i! Viața e grea. Și urâtă uneori. Dar cu atât de puțin efort puteți să-i faceți fericiți, iar de multe ori o informație sau o mână întinsă le poate schimba radical viața, îi puteți salva. Închizând ochii și asupându-vă urechile nu ați făcut altceva decât să vă protejați ego-ul.

Voluntarii salvatori. Sau salvatorii voluntari...

Din campaniile anterioare știam că voluntarii Asociației Impact sunt de nădejde și ne bazam pe entuziasmul și energia lor, ca de fiecare dată în ultimii 3 ani. Kangoo Club Bistrița - nici n-am apucat să sunăm adunarea că erau și ei prezenți.  Nici salvatorii de la ISU BN și Serviciul Județean de Ambulanță n-au așteptat să fie chemați. Și în acest an au fost cei care ne-au ajutat cu descoperirea multor cazuri. Poate credeți despre ei că se duc la un incendiu sau o urgență medicală, sting focul sau dau primul ajutor și gata, misiunea lor se termină. Nu-i deloc așa, rămân cu gândul la ”cazuri” cu lunile și așteaptă ocazia să le mai întindă o mână de ajutor. Pe lista celor de la ISU am găsit oameni necăjiți și rămași într-o bucătărie de vară după ce le-a ars casa, alții cărora casa le-a ars de mai multe ori, iar cei de la ambulanță sunt de multe ori martorii unor tragedii și nu uită de copilașii bolnavi găsiți în case friguroase sau mamele chinuite de boală. Amărâții ăștia au un singur număr apelabil, gratuit, în caz de urgență: 112. Iar salvatorii nu se împacă doar cu primul ajutor. Vor mai mult pentru ei, vor să le dea o șansă...

Preoteasa Manuela Pop, îngerul păzitor al celor necăjiți

De la preoteasa Manuela Pop, responsabilul de programe sociale al Mănăstirii Nușeni, aflăm în fiecare an povești tulburătoare. Iar Manuela și cazurile pe care ea ni le prezintă sunt dovada vie că oamenii nu sunt buni numai de Crăciun. Ei se implică tot timpul, dar ne cer susținere doar atunci când situația e disperată. Cum a fost cazul fraților orfani de la Uriu. Rămași fără mamă și cu un frățior de doar doi ani în grijă, copiii stăteau mai mult în frig și cea mai sigură masă și cel mai cald pat era în timpul săptămânii, la Școala Sfânta Maria – unde învață cei mari sau la Preventoriul TBC Ilișua – unde învață sora lor de 11 ani. Sergiu, bărbatul casei, la doar 18 ani se lupta să nu lase frigul să-i înghețe în case, iar Iulia, la numai 20 de ani, purta grija copiilor și a mâncării. Ajunul de Moș Nicolae era încă trist în căsuța încropită de mama lor înainte de a muri.

Și a început oficial campania. Ajutorul vine fără să îl ceri!

Ca în fiecare an, reporterii Bistrițeanul.ro trec pragul celor mai disperate cazuri din listă. În weekend, când ar fi trebuit să fie liberi, altcândva nu au timp. Și-au sacrificat timpul liber din dorința pură de a ajuta și convinși că misiunea lor ca jurnaliști e să schimbe lumea cu una mai bună. Prima familie vizitată a fost cea a fraților din Uriu. Reporterii Bianca Sara și Ovidiu Bojor au venit atât de impresionați de acolo că a doua zi au făcut ce-au făcut și s-au reîntors la ei cu cadouri de Moș Nicolae pentru fiecare, iar la poartă s-au întâlnit cu o familie din Prundu Bârgăului care a citit povestea lor înainte de a pleca din Italia și a umplut mașina cu daruri pentru ei. O familie nu la prima tinerețe, înstărită după marca mașinii. Ne-au rămas în minte. Cum ne-a rămas și gestul unui mare director din Electrica, care auzind că copiii nu au curent în casă deși stâlpul e în fața casei, a făcut împreună cu Primăria Uriu și colegii din sucursala Beclean tot ce-a trebuit și, minunea s-a întâmplat: ieri, când am fost la Uriu, copiii se uitau la desene animate la televizor. Puțin, pentru mulți dintre voi. Pentru ei, foarte mult. Ceva la care nu s-ar fi gândit înainte cu doar câteva săptămâni. Datorită campaniei și cititorilor Bistrițeanul.ro au acum de toate: frigider plin, masă, covoare, cămara plină, jucării și nu una, două camere încălzite în care se pot bucura de Crăciun. Iar masa de Crăciun va fi cum n-a fost niciodată. Adevărată, cu față de masă, farfurii și pahare și mâncare tradițională pregătită cu drag doar pentru ei de cei de la Conacul Verde. Crăciunul va trece, dar mâncarea nu se va termina curând . Un domn generos din Sânmihai le-a dăruit un porc.

Minunile s-au ținut lanț

Poate că povestea copiilor orfani de la Uriu a impresionat cel mai mult și viața lor s-a schimbat radical în câteva zile. Dacă restul copiilor din campanie aveau măcar o mamă sau un tată care să le aline durerea și să lupte pentru ei, copiii din Uriu nu mai aveau nimic. Poate doar vise, nici acelea îndrăznețe sau optimiste...

Campania a adus însă un Crăciun fericit în zeci de familii, fără să punem la socoteală familiile celor care s-au implicat și care astăzi se pot așeza împăcați în fața mesei îmbelșugate. Au dat din puținul lor și altora și, cel mai important, le-au dăruit din fericirea lor. Salvatorii de la ISU au donat sânge și toate bonurile de alimente pe care le-au primit le-au transformat în daruri pentru cei nevoiași. Și nu s-au mulțumit cu atât. Au vrut mai mult. Au strâns bani și am mărit darurile! Așa, să fie cât mai mulți și cât mai fericiți de Crăciun!

Salvatorii de la Stația Județeană de Ambulanță n-au mai avut răbdare. Au plecat mai devreme cu darurile ca să oprească odată zilele triste. Și pe drumul de întoarcere de la Teaca au comentat încontinuu reacția fantastică a copiilor pe care i-au făcut fericiți: Wowwww, am primit tot ce ne-am dorit!

Tinerii, marea surpriză a campaniei

Cu tinerii voluntari ai Asociației Impact parcă ne obișnuiserăm și mizam pe tot sprijinul lor. Au sărit întotdeauna primii să dea o mână de ajutor și ne bazam pe ei. Surpriza a venit din partea tinerilor pe care ne grăbim să-i judecăm rapid ca teribiliști sau răsfățați. Primii care și-au oferit ajutorul fără să li-l ceară nimeni au fost cei din Haita Bistrițeană, tinerii din Bistrița pasionați de mașini. Cu aceeași pasiune au strâns alimente, haine și bani după ce i-a impresionat cazul tinerilor de la Uriu. Bianca și Alex, copiii unor foarte bogați oameni de afaceri din oraș, catalogați drept răsfățați, ne-au făcut surpriza de a ajunge înaintea reporterilor de la Bistrițeanul.ro la băiețelul bonav de tumoră și rapid au organizat un concert caritabil. Iar banii strânși (peste 8.000 lei) i-au împărțit copilașului bolnav și au făcut pachete copiilor de la Ilișua. În același timp, alți tineri din oraș se mobilizau pentru a dansa sau colinda pentru Maria – fetița diagnosticată recent cu leucemie. Și au făcut minuni! I-ați crescut bine! Felicitări tuturor părinților!

Părintele Ovidiu Sermeșan, un altfel de preot

Tinerilor din Asociația Tinerilor Ortodocși le datorăm plăcuta surpriză de a-l cunoaște pe preotul Ovidiu Sermeșan, cel care ne-a adus la cunoștință cazurile sociale de la Năsăud. Un preot cum mulți ar trebui să fie. Ca jurnalist nu crezi când ți se spune că e preotul care se ocupă de mulți ani de cazurile sociale, că este dedicat zi și noapte acestui scop nobil. Totuși, luni, când am ajuns cu pachetele la Năsăud și am văzut cum copiii strigau bucuroși c-a venit ”popa” și-i săreau în brațe, iar el îi răsplătea cu o îmbrățișare caldă, era evident că relația dintre ei era una de durată. Nu se cunoscuseră ieri...N-am să uit niciodată cum într-o zi m-a sunat părintele și mi-a spus că-n familia Rognean (a fetiței care plângea după un palton) mirosea în casă ca la o familie normală. Cum vine asta, părinte? – l-am chestionat. Doamnă, mirosea a mâncare...făceau ochiuri și prăjeau cârnați, iar copiii erau liniștiți...ca-ntr-o familie normală!

Mobilizarea și starea de asediu de la Polivalentă     

În spatele campaniei ”De Crăciun fii mai bun” stă o echipă care funcționează perfect, iar după atâția ani fiecare știe ce are de făcut: unii caută cazuri, reporterii Bistrițeanul.ro scriu și dau telefoane să ajute oamenii care gândesc la fel să se cunoască, cititorii pregătesc donațiile, iar când vine vorba de colectare și făcut pachete există un general, pe numele său Diana Moldovan. Este președinta Asociației Impact și are zâmbetul cu lipici care adună voluntarii frumoși lângă ea. Ea știe cel mai bine unde se pun alimentele, cum se sortează hainele și la cine trebuie să ajungă jucăriile. Ca orice general, coordonează perfect armata de voluntari și se bucură enorm când cunoaște oameni noi, frumoși, cum au fost cei de la Asociația Tinerilor Ortodocși. S-au bucurat de cunoștință, au schimbat zâmbete și rămâne cum au stabilit: prieteni de încredere, pentru totdeauna! În ultima zi a campaniei, când pregătim pachetele cu alimente, instructorul Kangoo Jumps – Lucian Pop știe tot ce trebuie să fie în fiecare pachet, ce lipsește și de unde. A lucrat ore în șir cot la cot cu soția sa și fiica lor – Sabina și energia Kangoo a făcut minuni: pachetele cu alimente au fost gata în câteva ore. Cu de toate.

Când a fost vorba de transport, voluntarii s-au mobilizat la un singur telefon, iar doamna Jeni de la Colibița ne-a impresionat când a venit tocmai din vârful muntelui să ne-ajute cu distribuirea ajutoarelor. Și a intrat în fiecare casă din Nimigea de Sus să le împartă. Bucuroasă și veselă și pină de energie, deși era trecută de prima tinerețe.

Minunații anonimi

O mare surpriză am avut și cu oamenii mari din oraș, cu afaceri sau cu funcții importante. Au sărit în ajutorul oamenilor sărmani fără ca cineva să le-o ceară în mod special. Și-au oferit TOT sprijinul, necondiționat și, important, au ținut să rămână anonimi. Așa orfanii din Uriu au astăzi lumină în casă, fetița de la Năsăud care plângea după un palton îl are în ziua de Crăciun pe cel mai frumos, copiii Gabrielei Acatrini din Năsăud au căldură în casă de la soba și lemnele de foc primite și după câteva săptămâni în care au stat nespălați, au făcut baie și au dormit ca îngerii. Iar în zeci de pachete a fost pâine proaspătă și cozonaci calzi, tot datorită unor oameni de afaceri anonimi care au vrut să dăruiască fără ca gestul lor să fie știut.

Lor li se adaugă zeci de alți anonimi, oameni simpli sau mai puțin simpli, cu toții cititori de Bistrițeanul.ro, care au ajutat cu cât de mult a putut fiecare. Au făcut-o singuri, discret, departe de ochii presei și ai oamenilor. Au făcut-o cu tot sufletul pentru că nu suportau suferința din ochii unor copii nevinovați. Sunt sigură că ar fi făcut, dacă ar fi avut putere, mult mai mult. Oricum, ce nu știu, e că au făcut mai mult decât chiar și ei au crezut. Dincolo de darurile materiale, au redat speranța unor oameni care, am auzit asta în mai multe case, nu și-au închipuit că există atâția oameni buni. Nu-i prea ajutaseră până atunci nici familia, darămite străinii.

Crăciun fericit tuturor! Îl meritați din plin!

Evident, a fost cea mai frumoasă campanie De Crăciun fii mai bun! Împreună am schimbat Crăciunul multor familii și l-am colorat făcându-l poate mai frumos decât al nostru. Am avut surprize mari din partea zecilor de anonimi care au intervenit cu mai mult decât ne-am așteptat, din partea zecilor de tineri voluntari care s-au implicat activ de la vândut jucării pentru copiii bolnavi și până la a sorta ore în șir donațiile, hainele sau jucăriile. Și n-au așteptat nimic în schimb. Poate doar zâmbetul sincer al familiilor susținute.

Iar cititorii Bistrițeanul.ro au dovedit-o, nu sunt buni doar de Crăciun. Sunt cei mai mulți și cei mai buni și nu uită rapid familiile cărora le-au cunoscut necazul. Avem deja experiența unor cazuri a căror viață pur și simplu s-a transformat după ce au fost beneficiarii acestei campanii. Familia Bârte din Dealul Jelnei e un exemplu ( la doar un an de la campania de Crăciun stau în casă nouă), ca și Titus Homei, copilul care-și dorea nespus un costum popular în urmă cu doi ani și care a deschis ediția din acest an a evenimentului Crăciun în Bistrița-Năsăud și ne-a făcut pe toți mândri de vocea și talentul său, care a strălucit în ciuda vieții modeste pe care o are și acum.

În dar, pentru voi toți, implicați sau nu în campanie, colindul interpretat de Titus Homei. E dovada vie că De Crăciun fii mai bun nu se oprește la un pachet cu alimente.

Crăciun fericit tuturor! Îl meritați din plin!

 

6058 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro