După ce a participat la un mini-maraton, la Alba Iulia, pe la începutul lunii septembrie, în cadrul Festivalului Dilema Veche, alături de bistriţenii Dan Coman şi Marin Mălaicu Hondrari – Claudiu Komartin (unul dintre cei mai activi reprezentanţi ai culturii contemporane) aterizează şi la Bistriţa! De ce...?!
Pentru a-şi lansa marţi, de la ora 18.00, în Plan B Cafe – cel mai recent volum – „cobalt”, "probabil, cel mai aşteptat volum al anului", după cum se subliniază într-o cronică pe canonul.net
„Nu doar pentru că mai toată lumea şi-a dorit să-l vadă pe Claudiu Komartin revenind în poezie, ci şi pentru că, în contextul literar actual, un poet ale cărui mize tematice vizează reactualizarea formulelor deja clasicizate trebuia să descentreze poziţiile ofensive ale experimentalismului şi să reinstaureze firescul nealinierii la „trend”.
Evenimentul va fi moderat de poetul Dan Coman şi este organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi al Centrului Judeţean pentru Cultură.
În legătură cu volumul care va fi prezentat marţi bistriţenilor – Andrei Codrescu scria la un moment dat: «când e noapte în inima poetului bezna-i mai adâncă şi mai catifelată decât în orice altă nocturnă — o beznă care cere ştirilor lumii să se adâncească şi să se apere de asediul insistent al luminii — la maximum se transformă în o altă substanţă: un amestec de tandră forţă destructivă, în „Cobaltul” lui Claudiu Komartin...»
Claudiu Komartin nu se află pentru prima oară la Bistriţa, el fiind invitat să participe acum câţiva ani la festivalul „Poezia e la Bistriţa”.
A publicat până acum volumele „Păpușarul și alte insomnii”, Editura Vinea, București, 2003, (carte pentru care a obţinut Premiul național de poezie "Mihai Eminescu" pentru debut şi Premiul pentru debut al revistei "România literară"), „Circul domestic”, Editura Cartea Romanească, București, 2005 (împreună cu un CD cu 18 poeme în lectura autorului, volum care a obţinut Premiul pentru poezie al Academiei Române), „Un anotimp în Berceni”, Editura Cartier, Chișinău, 2009 şi „Hemoragia soarelui” (33 de poeme de Claudiu Komartin cu 22 de gravuri de Ana Toma, ediție bibliofilă în două exemplare, 2009).
„Trebuie să fii angajat până la virgulă, până la liniştea dintre rânduri, să fii angajat sintactic, iar asta să fie o treabă profund viscerală, nu un joc de societate. Ca scriitor, trebuie să rămâi un combatant... pregătit în orice moment să îşi apere arta şi conştiinţa” mărturisea la un moment dat Claudiu Komartin.
Imagini de august
În august, imaginile cu mine se voalează.
Mă trezesc, mă ridic din scaunul cu rotile
şi ard. Mă gîndesc la noi,
cum mergeam alături şi nimic nu
ne-ar fi putut atinge
în adînc lacul subteran sclipeşte
seminţele au germinat în tăcere
am putea adormi la marginea lor.
Deasupra sînt dealuri şi păduri,
irisul verde întunecat o insinuare a
luminii răsfrînte mîngîind
pielea răcorită de vîntul nopţii.
Macaralele zilei strivesc orice gînd
neputinţa nu bate cuie în şira spinării,
ne îndepărtează unul de altul definitiv.
Nu vom sfîrşi în nici un paradis
în nici un infern dragostea mea
ne vom tîrî sub o piatră şi vom aştepta
nepăsători tunetul.
* din volumul Cobalt, Casa de Editură Max Blecher, 2013
http://maxblecher.ro/cobalt.htm