Copiii au făcut coadă astă seară la telescoapele aduse în Piaţa Mihai Eminescu de membrii Asociaţiei Astroclubul Quasar. De la ora 19.00, pasionaţii de astronomie au putut admira craterele albicioase ale Lunii şi petele solare. Telescoapele vor fi disponibile publicului chiar şi după miezul nopţii!
Marte, Saturn, Venus şi diverse alte constelaţii vor putea fi admirate până la miezul nopţii. Membrii Astroclubului Quasar sunt dispuşi însă să stea cu telescoapele în Piaţa Mihai Eminescu toată noaptea, dacă vor avea public interesat de fenomenele bolţii cereşti.
Raul Truţa, coordonatorul Astroclubului Quasar are 30 de ani şi este pasionat de astronomie de la 12 ani. Pentru a marca aşa cum se cuvine Ziua Astronomiei, 28 aprilie, cei trei membrii fondatori ai Astroclubului au pus la dispoziţia bistriţenilor cele trei telescoape în valoare de peste 10.000 de lei fiecare, achiziţionate din fonduri proprii.
Astroclubul Quasar este unicul de acest gen în judeţul nostru şi chiar în regiune: există un club similar în Cluj-Napoca, în schimb Târgu-Mureşul nu se poate lăuda cu aşa ceva. Raul Truţa ne-a mărturisit că nu s-a gândit să-i taxeze pe bistriţeni pentru imaginile pe care le observă prin aparatura sa. “Ştiu că se practică aşa ceva, pe litoral mai ales, cluburi ca al nostru îşi instalează câte un telescop şi cer 5 lei turiştilor care vor să arunce o privire asupra cerului. Dar noi vrem să împărtăşim o pasiune, nu să scoatem bani de pe urma ei...”
Numele astroclubului a fost ales după un tip de galaxie caracterizat de un centru galactic foarte activ, ceea ce înseamnă că deţine o cantitate foarte mare de energie.
Piaţa Mihai Eminescu în care au fost instalate astăzi telescoapele nu este cel mai bun punct de observaţie astronomică, susţin membrii Quasar, însă au ales-o pentru că este foarte circulată şi pentru că şi-au dorit ca un număr cât mai mare de oameni să aibă acces la imaginile celeste. Pentru că aerul este mult mai curat – zonele de munte rămân cele mai clare puncte de observaţie a bolţii cereşti.