„Știu foarte bine că acest mini-festival ar fi trebuit pornit în anii 90. Îl aveam în cap imediat după Revoluție, datorită zonei superbe în care trăiesc și știind că jazzul se sufocă între zidurile orașului” remarcă Roland Szekely, sufletul Roland Jazz Festival: workshop, muzică, vin bun, cărți despre jazz, companie selectă și munți silențioși...
„Din păcate, la acea epoca, n-am putut estetiza prea mult și nici nu aveam o echipă cu care să intru în rezonanță. De doi ani încoace am încropit ceva care se bazează în principal pe prietenie și pe, poate desuetul, peace, love and music... Încercăm să ardem etape liniare și previzibile. De aceea nu ne permitem încă nume care să-i facă pe snobi și pe așa numiții „allumés du jazz” să vină aici. Asta nu înseamnă că artiștii care performează aici se învârt în zona mediocrității. Vă promitem o atmosferă ferită de aroganța creșterii înălțimii de zbor” – scrie Roland Szekely pe pagina de Facebook a festivalului.
Care va să zică, se întâmplă pentru al treilea an consecutiv - în perioada 1 – 3 august, la Sîngeorz-Băi aveți parte de trei zile de workshopuri, muzică, vin de calitate, cărți cu și despre jazz, companii selecte – toate acestea strașnic protejate de oam eni minunați și munți silențioși...
Au fost invitate patru trupe din România: BigToneZ (formație cover de muzică blues, blues-rock și funk din Cluj-Napoca), Moonlight Shadow (o trupă din Brăila compusă la începuturile sale din trei liceence ambiţioase la baterie, bass, chitară şi un băitan pus pe şotii responsabil de solo-urile de chitară), Fluidian (Emil Gherasim – compozitor şi artist sonor al unor lucrări de muzică elecronică artistică, coloane sonore pentru film, muzică ambiental-minimalistă şi improvizaţii sonore dedicate unor proiecte de artă vizuală) și Underthetables - o trupă de „liceeni hipertalentați” de la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj, după cum îi prezintă chiar organizatorii.
Și, pentru prima oară în programul festivalului își găsesc loc și câteva trupe din Ungaria, Austria și Serbia care se anunță cel puțin provocatoare și interesante: Zsolt Bende Trio (Ungaria), Bulgakov's Cat (Austria), Badhead și Fish in oil (Serbia).
Evenimentul se bucură de sprijinul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, al Primăriei din Sîngeorz-Băi și al Asociaţiei cultural-umanitare PUNTEA din Sîngeorz-Băi.
Despre ediția pilot a festivalului, puteți să vă reamintiți detalii și impresii citind chiar AICI.