Astă-seară, dacă cerul este senin, bistriţenii pot admira ceea ce astronomii numesc “luna albastră”, un fenomen petrecut ultima oară în martie 2010: este vorba, mai precis, de apariţia lunii pline de două ori într-o lună calendaristică.
Luna plină apare de obicei pe cer la 29 de zile, dar în august, bistriţenii au avut şansa să admire luna plină o dată la începutul lunii (pe 2 august) şi, cu puţin noroc, dacă cerul va fi senin şi astă seară, în 31 august.
Fenomenul unei “luni albastre” este posibil la 2 ani şi jumătate, numele acesta nefiind legat de culoarea satelitului ci de o eroare apărută într-un articol semnat de astronomul James Hu Pruitt în revista “Sky&Telescope”, în 1946. Revista a recunoscut greşeala în 1999, precizând că era vorba despre Luna Plină.
În cultura populară, se crede că luna albastră aduce cu ea cataclisme naturale, războaie şi multe alte nenorociri. Se spune, de asemenea, că după luna albastră vremea se înrăutăţeşte puternic în luna următoare.
Un studiu din Marea Britanie, citat de ziare.com, relevă că în nopţile cu lună plină avem de-a face cu oameni care au un comportament mai ciudat: ei sunt mai certăreţi, mai iritaţi şi mai greu de controlat decât în alte zile.
Mai mult decât atât, un studiu realizat de profesorul Michal Zimecki de la Academia Poloneză de Ştiinţe, susţine că luna plină poate influenţa atât activităţile criminale cât şi starea de sănătate.
Probabil că piesa cea mai cunoscuta despre luna albastră este “Blue Moon” a lui Elvis Presley – artist care, de altfel, a avut mai multe cântece în care a folosit acest termen.
Potrivit unui site de parapsihologie şi astrologie (elystar.ro) unii cred că pe timp de lună plină s-au produs cutremurele cu magnitudine mare din 4 martie 1977 (7,2 grade pe scara Richter) şi 27 octombrie 2004 (6 grade) din România. Tot atunci s-ar fi produs şi cel din Oceanul Indian din 26 decembrie 2004, care a avut o intensitate de 9 grade şi care a produs tsunami-ul distrugător care a lovit Indonezia şi alte regiuni din zonă.
În ceea ce priveşte luna albastră, fenomenul nu este lipsit de evenimente negative în istoria omenirii: înainte de criza anilor 1930 şi înainte de cel de al Doilea Război Mondial a avut loc fenomenul de lună albastră, adică de două ori lună plină într-o lună calendaristică.