Drumuri asfaltate și pietruite, apă și canalizare, stație de epurare, Centru Social, Cămin Cultural dotat corespunzător, refacerea infrastructurii afectate de inundațiile din 2006 dar și amenajarea pieței centrale! Toate acestea se anunță anul acesta la Târlișua, după ce administrația locală de aici a fost harnică cu atragerea de fonduri europene.
Anul 2014 aduce la Târlișua, finalizarea unei mari investiții de modernizare a infrastructurii rutiere locale și de asigurare a utilităților. Este vorba de proiectul integrat accesat pe Măsura 322 – privind renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale.
Lucrările în valoare de 2,5 milioane de euro au debutat în primăvara lui 2012 și au vizat: realizarea sistemului de aducțiune de apă și canalizare pe un tronson de 6 km (suplimentat mai apoi la 7,5 km), asfaltarea unui drum pe ruta Târlișua - Șendroaia ( de 3,5 km), realizarea și punerea în funcțiune a unei stații de epurare a apelor menajere, realizarea unui Centru Social (prin reabilitarea și modernizarea unei clădiri mai vechi) dar și dotarea Căminului Cultural din Târlișua cu mobilier adecvat și costume populare pentru artiștii locului. Lucrările la toate aceste obiective sunt realizate la această dată în proporție de 98%, după cum anunță primarul comunei Târlișua, Vlăduț Purja.
“Acum mai sunt practic de făcut ultimele retușuri la aceast proiect. Și mai avem de așteptat pentru avize. Investiția este însă gata, urmând ca în iunie – iulie să avem recepția finală la terminarea lucrărilor de mare însemnătate pentru localnicii din Târlișua”, spune primarul Vlăduț Purja vis a vis de această investiție susținută din fonduri europene nerambursabile. Odată puse în funcțiune obiectivele, la Târlișua se vor crea și noi locuri de muncă: 2 posturi la stația de epurare și între 5 și 8 posturi la Centrul Social.
Tot din bani europeni, primăvara aceasta începe și pietruirea mai multor drumuri forestiere din comună (Costeasa, Izvoru Pietrii, Izvoru Țarcului din satul Molișet și Netedu din satul Oarzina), cu o lungime totală de 10,5 km. Întreaga investiție în valoare de 1,5 milioane de euro se derulează printr-un proiect semnat în anul 2012 pe Submăsura 125 b - privind îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea silviculturii.
O a treia investiție susținută din fonduri europene nerambursabile este și cea de refacere şi modernizare a infrastructurii de prevenire şi protecţie împotriva inundaţiilor, printr-un proiect pe Submăsura 125 c. Lucrările în valoare de 1,5 milioane de euro vizează cinci cursuri de apă din Târlișua, comună care, în anul 2006 a fost lovită puternic de potop. Primele intervenții în teren vor debuta vara aceasta dar vor continua și în 2015.
Anul în curs vine la Târlișua și cu debutul lucrărilor de modernizare a pieței centrale din Târlișua, prin intermediul unui proiect depus pe Grupul de Acțiune Locală “Ţinutul Haiducilor”, în valoare de 75.000 de euro.
Nici investițiile din bani locali nu vor lipsi în 2014 la Târlișua. Potrivit primarului Vlăduț Purja, în perioada următoare continuă lucrările de reabilitare și modernizare a Căminului Cultural din Agrieș ( investiție cu o valoare totală de 500.000 de lei, din care 200.000 de lei sunt alocați la bugetul din acest an), urmând ca în vară, imobilul să devină funcțional. De asemenea, până în toamnă se vor încheia și reparațiile la Școala de la Borleasa, în valoare 50.000 de lei iar Liceul Tehnologic din comună va funcționa mai bine, după alocarea de la bugetul local a sumei de 95.000 de lei.
Alți 100.000 de lei sunt destinați și anul acesta pentru întreținerea drumurilor comunale, lucrări care se vor executa în mare parte cu utilajele aflate în dotarea Primăriei Târlișua.
Foto: Arhivă