Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  61 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Lucrările de reabilitare la Peştera Tăuşoare au fost terminate

05/12/2012 13:04:05  
Joi, 29 noiembrie 2012, la peştera de la Izvorul Tăuşoarelor a avut loc recepţionarea lucrărilor de reabilitare a echipărilor, activitate desfăşurată în cadrul proiectului „Sistem de management eficient al sitului de importanţă comunitară şi ariei de interes naţional Peştera Tăuşoare”.

Membrii comisiei de recepţie, compusă din reprezentanţii Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, în calitate de beneficiar al proiectului, cei ai Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, în calitate de partener, ai Unităţii de Implementare a Proiectului şi ai Inspectoratului pentru Siguranţa în Construcţii au verificat şi recepţionat, în conformitate cu prevederile legale, lucrările de reabilitare tehnică a infrastructurii de acces în peşteră. Acestea au constat în înlocuirea echipărilor depăşite tehnic, care nu mai prezentau siguranţă, în număr de cinci elemente, trei scări de acces şi două punţi peste diaclaze, ca şi înlocuirea unor echipări permanente verticale, traverseuri şi mâini curente, strict necesare pentru asigurarea şi protejarea personalului implicat în implementarea proiectului.

Reabilitarea tehnică a infrastructurii de acces este una dintre cele mai importante activităţi din cadrul proiectului, pentru că va permite accesul în condiţii de siguranţă a cercetătorilor şi lucrătorilor care vor fi implicaţi în activităţile necesare în vederea descrierii mediului fizic subteran, cartarea peşterii, descrierea habitatelor şi a ecosistemului, precum şi în vederea stabilirii măsurilor de conservare şi protejare a speciilor de chiroptere adăpostite de această peşteră.

Proiectul „Sistem de management eficient al sitului de importanţă comunitară şi ariei de interes naţional Peştera Tăuşoare” finanţat din FEDR, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu are ca scop realizarea unei plan de management în conformitate cu realităţile ştiinţifice ale acestui ecosistem, în vederea conservării întregii arii protejate, dar în special al celor patru specii de lilieci care hibernează aici. Proiectul are o valoare de 1.172.000 de lei şi are o durată de implementare de 30 de luni.

Peştera de la Izvorul Tăuşoarelor este cel mai mare cavernament din cuprinsul Carpaţilor Orientali, fiind parte componentă a Reţelei europene Natura 2000 şi rezervaţie speologică, având clasa de protecţie A, maximală. Ea se dezvoltă în calcare eocene, are o sumă a galeriilor şi sălilor de aproximativ 20.000 de metri şi este cea mai adâncă peşteră din România la categoria peşteri orizontale, cu o diferenţă altimetrică de peste 400 de metri. Din anul 1955, de când a fost descoperită, peştera s-a aflat în grija Institutului de Speologie „Emil Racoviţă” de pe lângă Academia Română. Din anul 2010 peştera a fost preluată în convenţie de custodie de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, instituţie care a asigurat timp de peste 30 de ani administrarea şi protejarea acesteia.

Responsabil stiintific Crin Theodorescu

Manager de proiect  Iulia Strugariu

2058 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro