Nu o dată s-a plâns municipalitatea de calitatea proastă a lucrărilor care sunt efectuate în centrul istoric al orașului cu milioane de euro. Săptămâna viitoare se face recepția tehnică și se trage linia. Primarul Ovidiu Crețu spune că lista de remediere este una foarte lungă.
În 12 ianuarie, municipalitatea va recepționa, din punct de vedere tehnic, lucrările realizate cu finanțare europeană de 10 milioane de euro în centrul istoric al municipiului Bistrița.
Proiectul de regenerare urbană a centrului istoric a fost accesat în anul 2011 și lucrările ar fi trebuit finalizate în 46 de luni, adică în vara anului trecut. Constructorul a amânat însă luni în șir execuția lucrărilor în centrul orașului, așa că abia a reușit în 31 decembrie să finalizeze proiectul.
Doar după ce vremea s-a răcit, din luna noiembrie, grupul de firme care a câștigat licitația privind construcția celor trei axe turistice și reabilitarea străzilor și pasajelor istorice din centrul orașului a început să lucreze, în forță, pentru finalizarea proiectului, banii aflați în joc nefiind deloc puțini...
Numai pentru lucrările de construcții au fost alocați peste 33 milioane de lei, iar lucrările sunt realizate de grupul de firme TCI CG din Cluj ca lider, Iasicon din Iaşi, Drum Construct din Zalău, SC Ianus din Sălaj, SC Renmar din Dej.
Primarul s-a plâns de mai multe ori de calitatea slabă a lucrărilor efectuate: „sunt lucrări care trebuiau făcute când era și cald și frumos. Am discutat de nenumărate ori cu ei... nu au piatră, nu au oameni, nu au cutare, cutare... Acum au de toate...”, explica revoltat edilul într-o conferință de presă la finalul lunii noiembrie. Așa cum a promis, a fost cu ochii pe constructori, iar problemele descoperite nu sunt deloc puține...
„Noi suntem obligați să plătim lucrările care sunt finalizate. Avem recepția programată pentru data de 12 ianuarie, însă până acum am făcut o vizualizare și ne-am pregătit data pentru recepția care va avea loc săptămâna viitoare. Va fi o listă lungă de remedieri pe care firmele vor trebui să o facă după ce vremea le va permite. Acum degeaba discutăm... Sunt lucrări de proastă calitate, sunt lucrări care s-au deteriorat imediat, ceea ce înseamnă că au fost făcute prost și pe care trebuie să le refacă. Și le vor reface pe toate! Eu sunt mulțumit că am încheiat totuși proiectul și că nu trebuie să dăm bani din buzunarul nostru că aș fi putut să trimit firmele la plimbare, să tot refuz lucrări, însă așa, acum ar fi trebuit să le plătim din buzunarul nostru. Atunci am preferat să îi las să le facă, să le plătim, dar lucrurile care sunt neconforme le trecem pe listă și le vor remedia pentru că garanția de participare la licitație este mare. Și dacă nu le fac în termenul pe care-l vom stabili, luăm garanția depusă...”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro primarul Ovidiu Crețu.
Proiectul „Regenerarea urbană a Centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1,2,3” face parte dintr-un proiect mai amplu - Plan integrat pentru Dezvoltare Urbană, proiect care a fost desemnat drept cel mai bun proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013 în Transilvania de Nord și pentru care municipalitatea a obținut o finanțare de 23,5 milioane euro. Programul cuprinde 7 proiecte finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional, cel mai important fiind „Regenerarea urbană a Centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1,2,3“, proiect cu o valoare totală de 44.996.170,67 lei.
Conform proiectului, „obiectivul general este de regenerare a infrastructurii publice urbane din Centrul istoric al municipiului Bistrița și de valorificare a moștenirii istorico-culturale, prin reabilitarea și punerea în valoare a pasajelor istorice, caracteristice Bistriței Medievale şi promovarea a 3 axe turistice denumite: Axa Coroanei, Axa Artelor și Axa Breslelor. Reabilitarea pasajelor istorice va conduce la unificare a centrului istoric, la facilitarea accesului la principalele monumente istorice din Bistrița, la conservarea și promovarea lor ca obiective cultural-turistice reprezentative. Cele trei axe, se păstrează din trama stradală a oraşului vechi, fiind parte a burgului medieval și structurându-se în legătură directă cu formarea vechiului sistem de fortificaţii. Prin reabilitarea și dezvoltarea lor se urmărește atât punerea în valoare a acestora, ca și obiective cultural – turistice independente și reprezentative pentru municipiul Bistrița, cât și punerea în valoare a centrului istoric – ca întreg, fiind el în sine un monument istoric de interes național. Reabilitarea și dezvoltarea celor trei axe va conduce la creșterea potențialului turistic al întregului „ansamblu urban fortificat” (centrul istoric) cât și a „cetății medievale Bistrița” întrucât pasajele reabilitate contribuie și ilustrează cel mai fidel planul orașului/cetății medievale – Bistrița. Obiectivele specifice ale proiectului sunt: modernizarea a 24.149 mp suprafață de spațiu public în centrul istoric al municipiului Bistrița; modernizarea a 7.350 m rețea de iluminat public stradal în centrul istoric, reabilitarea „Punţii lui Keinzel” din zona Codrişor, înlocuirea și completarea mobilierului urban: bănci din piatră şi din lemn, ceasuri stradale, suporţi pentru biciclete, indicatoare, obiective turistice, inserţii artistice în pavaj, statui decorative din fontă, ghivece pentru arbori, suport flori şi jardiniere, panouri electronice de informare publică şi monitoare stradale cu afişaj digital, crearea unui punct de informare în centrul istoric, amenajarea a 5 fântâni arteziene pe traseul axelor turistice și amenajarea Pieței Mici".