„Dacă monumentele de for public sunt amplasate fără aviz al Ministerului Culturii și Identității Naționale, ele sunt ca niște lăzi de mere lăsate în drum. Poate veni oricine să le mute unde vrea...”, afirmă șeful Direcției pentru Cultură Bistrița-Năsăud, instituție responsabilă de acordarea acestor avize de amplasare.
Alexandru Uiuiu, șeful Direcției pentru Cultură Bistrița-Năsăud – instituția care reprezintă în teritoriu Ministerul Culturii și Identității Naționale și totodată cea care se ocupă de acordarea avizelor de amplasare a obiectelor de artă în spațiul public – a confirmat pentru Bistrițeanul.ro că lucrarea amplasată de sculptorul Maxim Dumitraș la intrarea în stațiune nu deținea avizul Ministerului Culturii.
Artistul care conduce Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz a iscat, încă de ieri, un adevărat scandal, comentând pe Facebook faptul că primarul Traian Ogâgău a luat lucrarea și a tăiat-o în bucăți. Mai multe detalii despre acest subiect puteți reciti accesând linkul de mai jos:
Crimă. Urmează pedeapsa...? Primarul Traian Ogâgău a tăiat în bucăți sculptura de la intrarea în Sângeorz-Băi
„Este poate un efort administrativ, dar el îți oferă niște garanții: după ce primești avizul Ministerului, în caz de furt, lucrarea dispărută se poate urmări prin Interpol, poți apela la Poliție... Este o mare problemă, am depus un raport și la Prefectură, am sesizat și primăriile, din 120 de monumente de for public existente în Bistrița-Năsăud – doar 20 îndeplinesc condițiile legale de amplasare și dețin aviz din partea Ministerului Culturii pentru amplasament. Nu este vorba de birocrație suplimentară, este o măsură de protecție...!”, a mai spus Alexandru Uiuiu.
Situația este dramatică la nivelul întregului județ, avertizează șeful Direcției pentru Cultură Bistrița-Năsăud, care atrage atenția că nici bustul Generalului Grigore Bălan din Blăjeni, nici o parte din monumentele amplasate în Năsăud, Căianul Mic sau Feldru nu au avizul Ministerului Culturii, cum nici monumentele care au fost mutate din parcul municipal din Bistrița în fața blocurilor sau prin alte părți nu au acest aviz. Au aviz de la Ministerul Culturii, în schimb, bustul lui Alexandru Vaida-Voevod și lucrarea din fața Policlinicii.
„Asemenea amplasări în afara legalității sunt determinate de grabă și improvizație, dar în domeniul monumentelor care trebuie să dăinuie secole în timp, nu este loc de grabă și improvizație. Te străduiești trei luni, dar ai ulterior certitudinea că lucrarea este protejată de lege...”, precizează Alexandru Uiuiu, șeful Direcției pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Pentru ca monumentele de for public să fie legal amplasate, trebuie să rețineți că la sediul Direcției pentru Cultură Bistrița-Năsăud de pe Strada G-ral Eremia Grigorescu, nr. 6 se depune un dosar care trebuie să conțină un CV al sculptorului sau realizatorului lucrării, o justificare pentru amplasare și o schiță, un releveu al amplasamentului realizat de un arhitect. Acest dosar este prezentat Comisiei Naționale a Monumentelor de For Public care, în decurs de o lună de zile, oferă avizul necesar pentru amplasarea monumentului conform legii. „După aceea nu se mai poate atinge nimeni de aceste monumente, ele devin inamovibile și intră într-un inventar al monumentelor de for public amplasate în conformitate cu rigorile legii...”, a mai spus Alexandru Uiuiu.