Crearea de noi locuri de muncă și combaterea excluziunii sociale vor fi obligatorii în implementarea proiectelor europene! Noutățile au fost aduse la cunoștința administrațiilor locale de pe Valea Someșului și Valea Ilvelor, printr-un atelier de lucru organizat de ADR Nord – Vest, în sala de consiliu a primăriei Sângeorz-Băi.
Marți, 19 martie, de la ora 11.00 a avut loc în sala de ședințe a Consiliului Local Sângeorz – Băi, atelierul de lucru pentru pregătirea portofoliului de proiecte din perioada 2014 – 2020. Acțiunea a fost organizată de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord – Vest, în cadrul unei campanii ample desfășurată la nivel regional. La eveniment au participat reprezentanți ai administrațiilor locale de pe Valea Someșului și Valea Ilvelor ( de la Salva, până la Șanț și Lunca Ilvei) și specialiști în planificare din cadrul ADR Nord – Vest.
Potrivit primarului orașului Sângeorz – Băi, Roland Venig, atelierul de lucru a cuprins o serie de prezentări ale administrațiilor locale participante, cu privire la proiectele derulate și a celor aflate în derulare, precum și specificarea necesităților de investiții pentru anii următori.
Specialiștii din cadrul ADR Nord – Vest prezenți la întâlnirea de marți de la Sângeorz – Băi au adus la cunoștința participanților, care vor fi direcțiile principale ale investițiilor din fonduri europene, pentru perioada 2014 – 2020. Astfel, în realizarea viitoarelor proiecte, beneficiarii vor trebui să țină cont în mod special, de îndeplinirea unor indicatori: crearea de noi locuri de muncă ( pentru tineri, pentru persoanele aflate în șomaj și pentru cei de etnie romă), precum și combaterea excluziunii sociale.
„Practic, vor fi sprijinite, doar acele programe prin care agenții economici își propun ca prin proiectele lor să le dea oamenilor de lucru. Sigur că se va ține cont de durată și de numărul de locuri de muncă create. De asemenea, vor avea șanse la finanțare și acele proiecte care prin obiectivele lor ajută la combaterea abandonului școlar și a migrației tinerilor spre alte țări”, a precizat primarul Roland Venig, prezent la atelierul de lucru. Totodată, un rol important în implementarea viitoarelor proiecte vor avea parteneriatele între administrațiilor publice locale și GAL –urile ( Grupurile de Acțiune Locală), Uniunea Europeană urmărind crearea unor poluri de putere.
Echipa de planificare a Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord - Vest a organizat şi susţinut, în perioada 23 ianuarie – 21 martie 2013, 17 astfel de ateliere de lucru cu toate comunităţile locale din cele 6 judeţe ale regiunii, cu scopul de a pregăti portofoliul de proiecte ale regiunii pentru perioada 2014-2020. La fiecare atelier au fost invitate 15-20 sau mai multe primării din jurul oraşului gazdă, alături de Consiliul Judeţean, Instituţia Prefectului, Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară şi Grupuri de Acţiune Locală.
Astfel, 430 de reprezentanţi ai unităţilor administrativ teritoriale din Transilvania de Nord au participat la aceste ateliere, prezența fiind de 80 %. Pentru fiecare comunitate în parte au fost subliniate priorităţile de dezvoltare şi discutate 4-5 idei de proiecte din perspectiva necesităţii unor proiecte integrate, care să includă măsuri din mai multe domenii şi sectoare pentru a asigura un impact asupra comunităţilor locale.
Dintre participanţi, 20 de localităţi au transmis deja către ADR Nord - Vest peste 100 de idei de proiecte, unele cuprinse în strategiile de dezvoltare locală. Colectarea ideilor se va intensifica în această perioadă, etapa următoare fiind aceea de ierarhizare a acestor idei de proiecte şi includerea lor în portofoliul strategic al regiunii.