209 dintre cei mai pasionaţi cititori se află la Bistriţa unde a debutat azi cea de-a III-a ediţie a olimpiadei “Lectura ca abilitate de viaţă”, etapa naţională. Iar între sutele de elevi, se află o tânără care împlineşte chiar azi 18 ani şi locuieşte într-o casă de copii îngrijită de congregaţia greco-catolică a “Inimii neprihănite”…
Ne-a sărit în ochi datorită straielor monahale ale profesoarei sale de română, Rita Petruţ, de la Colegiul “Marin Preda” din Odorheiul Secuiesc, care o şi însoţeşte pe Floricica Nagy-Matei la Bistriţa.
“Îmi place foarte mult să citesc, dar nu mă aşteptam să iau locul I pe judeţ şi să mă calific la Naţională, am fost cam surprinsă, poate am reuşit pentru că mi-a plăcut mult subiectul – am avut de comparat eroii din benzile desenate cu ceea ce considerăm noi a fi un erou iar eu am scris despre un filosof despre care am citit cu puţin timp înainte, dintr-un fel de întâmplare, o colegă mi-a oferit o carte de Friedrich Nietzsche şi despre viziunea lui asupra vieţii am scris… Poate cam pesimist pentru gusturile unora, dar mie mi-a plăcut..." a povestit Floricica Nagy-Matei pentru Bistriţeanul.ro, astă-seară, la Sinagogă, cu prilejul deschiderii oficiale a Olimpiadei Lectura ca abilitate de viaţă…
Ce înseamnă pentru Floricica Nagy-Matei lectura ca abilitate de viaţă?
Ei bine, lectura o ajută să vădă şi să înţeleagă viaţa altfel: “Lectura îmi face viaţa mai bună, mai colorată… Prin lectură am acces la experienţe ale personajelor pe care în viaţa reală nu ai cum să le trăieşti…” Dar citind foarte mult, nu rişti să trăieşti într-oa lume a cărţilor, cu capul în nori şi ruptă de realitate…? am întrebat-o pe Floricica iar răspunsul a venit simplu şi prompt: “Nu. Nu rişti nimic. E adevărat că este vorba în general de ficţiune, dar aceasta are un sâmbure de realitate, totul e să ştii cum să-l interpretezi…”
Floricica Nagy-Matei cochetează cu scrisul, a scris câteva versuri când era „mai mică”, şi-ar dori pe viitor să scrie romane, dar deocamdată e prea ocupată cu şcoala.
Locuieşte într-o mănăstire, într-o casă de copii de care se ocupă măicuţele congregaţiei greco-catolice a „Inimii Neprihănite” – Casa Sfântul Iosif – unde a ajuns prin intermediul unor prieteni, pentru că familia ei nu are o situaţie foarte bună şi nu şi-ar fi permis să o susţină financiar la liceu.
„Aşa că trăiesc aici din clasa a IX-a, îmi place mult, ţin legătura şi cu ai mei, merg în vacanţe la părinţi, în rest – mâncăm şi dormim în această casă, participăm la rugăciune, la Rozar în fiecare seară iar duminică la liturghie...” ne-a mai povestit Floricica Nagy-Matei – unul dintre tinerii admirabili care mâine vor susţine proba scrisă la Olimpiada naţională Lectura ca abilitate de viaţă.