Odată cu înmulţirea pensiunilor din Colibiţa, tăranii care mai făceau un bănuţ din cazarea turiştilor la casă pierd din ce în ce mai mult teren.
Mulţi dintre locuitorii Colibiţei puneau până nu demult la dispoziţie casele turiştilor care voiau un concediu liniştit, mâncare tradiţională şi o veritabilă ţuică de prune.
Sutele de pensiuni apărute ca ciupercile după ploaie sunt mult mai căutate de turişti, mai ales pentru faptul că rezervările se pot face şi online pe site-urile pensiunilor. Astfel, ţăranii care până nu demult erau asaltaţi de clienţi, abia dacă mai închiriază casele pentru câteva zile turiştilor care vin nepregătiţi.
Cu tarife care ating maxim 50 de lei pe zi, cazarea la o casă ţărănească include de cele mai multe ori şi mâncare gustoasă pregătită de gazdă cu ingrediente din gospodăria proprie.
Tanti Ioana are casă la Colibiţa şi primea turişti în vizită, însă de ceva timp aceştia fie preferă pensiunile, fie criza financiară i-a cuprins pentru că nu au mai trecut pe la ea.
„Eu am o prietenă din Braşov care mai vine vara şi stă la mine, dar turişti nu mai vin. Aş vrea să mai fac şi eu un bănuţ dar cu atâtea cabane care au apărut nu mai am nicio şansă. Mai demult veneau turişti şi nu îi primeam, acuma aş vrea să mai vină dar nu vin. Anul acesta nu a venit nimeni”, ne-a povestit Ioana Praşca care e văduvă de trei ani şi obişnuia să cazeze turişti pe timpul verii.
Camerele sunt curate şi îngrijite, iar grădina plină de flori îi ademenşte pe turişti să intre pe poarta casei, dar prea puţini rămân. Ioana Praşca a mai spus că de cele mai multe ori le oferea doar cazare, pentru că nu avea condiţiile necesare pentru a face mâncare.
Aceasta ne mai spune că cei mai mulţi turişti vin de revelion. Atunci ea se duce şi stă cu nepoţii şi lasă casa pe mâna turiştilor care vor să petreacă trecerea dintre ani pe marginea lacului Colibiţa.