Cursurile de formare profesională pentru mediul rural au stârnit un real interes pentru localnicii din comuna Căianu Mic. Peste 20 de persoane au obținut diplome de calificare ca lucrători în comerț iar alte 10 urmează în prezent cursuri de specializare în meseriile de bucătar și ospătar, prin intermediul unui proiect cu finanțare europeană.
În luna noiembrie a anului 2010, a debutat la Dej, proiectul “Oportunităţi de Ocupare în contextul dezvoltării durabile a zonei rurale a Transilvaniei Centrale și de Nord”, cu o perioadă de implementare de 36 de luni. Întreaga acțiune se află sub coordonarea Asociaţiei pentru Infrastructură Regională şi Dezvoltare Durabilă (AIRDD) Someş - Dej în parteneriat cu Clubul Ecologic Transilvania, Cluj Napoca şi Clubul de Ecologie şi Turism Montan ALBAMONT, Alba Iulia.
Proiectul urmărește să contribuie vizibil la dezvoltarea durabilă a arealului rural transilvănean, prin îmbunătăţirea calităţii resurselor umane și formare profesională. Grupul țintă stabilit în proiect este de 1000 de persoane din zonele rurale, din regiunile Transilvania Centrală şi de Nord, din care 500 să urmeze cursuri certificate de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA), în ocupaţiile de ospătar, bucătar, cameristă hotel, lucrător comercial, utilizarea calculatorului, comunicare în limba engleză.
Potrivit primarului Paul Știr, localnicii din comuna Căianu Mic s-au arătat extrem de interesați de oportunitățile pe care le oferă acest proiect. Astfel, în decursul anului trecut, peste 200 de persoane de aici au participat la Seminarul de Informare, alți 100 de localnici au fost activi la Modulul de Dezvoltare Durabilă, 25 de persoane au obținut diplome de calificare ca lucrători în comerț iar 10 localnici urmează în prezent cursuri de formare profesională în meseriile de ospătar și bucătar.
“Ne bucură faptul că oamenii din Căianu Mic sunt interesați să dobândească cunoștințe noi și să participe la activitățile de formare profesională în diverse meserii. Practic, după aceste cursuri, ei primesc diplome de calificare și pot obține un loc de muncă sau prin ceea ce au învățat își pot dezvolta propriilor lor afaceri”, a declarat pentru Bistriteanul.ro, primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr.
Proiectul “Oportunităţi de Ocupare în contextul dezvoltării durabile a zonei rurale a Transilvaniei Centrale și de Nord” este susținut din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 – 2013 Investește în Oameni, Axa Prioritară 5 “Promovarea măsurilor active de ocupare”.
Prin proiect sunt finanţate subvenţii aferente fiecărei zi de instruire destinate participanţilor la cursuri. Implementarea proiectului are ca termen de finalizare data de 31 octombrie 2013.