Dansatorii de la „Floris” au făcut lobby României în Germania: sâmbătă, 24 noiembrie a avut loc la Ludwigsburg, Campionatul mondial de dans sportiv - formaţii standard, unde dansatorii formaţiei „Retro Project” de la Clubul de dans sportiv „Floris”, Bistriţa au ocupat locul VII, concurând alături de alte 15 echipe din lume.
Acest loc este o premieră pentru România şi un palmares notabil pentru „Floris”. Performanţa lor este cu atât mai impresionantă cu cât condiţiile în care s-au format aceşti tineri sunt dintre cele mai lipsite de decenţă pentru un sport care emană atâta graţie şi sensibilitate. Să construieşti pas cu pas armonia unei perechi de dansatori cu care să concurezi pentru podium este pentru un antrenor o muncă de ani de zile, care necesită răbdare şi efort. Dar să sudezi o formaţie de opt perechi care să evolueze sincronizat timp de 6 minute într-o sală de antrenamente încropită într-o centrală termică dezafectată, cu dimensiunea parchetului cât jumătate de ring, este un adevărat act de curaj.
În punctul termic nr. 8 din str. Andrei Mureşanu s-a format nr. VII mondial la formaţii standard. Nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă n-ar fi existat o femeie dedicată cum este Florica Buduşan, antrenorul clubului şi o mână de părinţi entuziaşti care au susţinut-o an de an. Alături de ea a stat Emil Leonte unul dintre elevii ei, ajuns antrenor.
Au mai fost şi prietenii, directorii şcolilor generale nr. 4 şi nr. 5 care au permis accesul în sălile lor de sport pentru ca antrenamentele să respecte minimum de criterii.
Dansatorii din formaţia „Retro Project” sunt în majoritatea lor studenţi, absolvenţi de facultate, unii chiar angajaţi şi câţiva elevi de liceu. Toţi sunt animaţi de pasiunea pentru dans iar sacrificiile lor sunt pe măsura pasiunii: naveta săptămânală de la Cluj la Bistriţa, slalom printre teze şi lucrări de control, învoiri de la serviciu sau amânarea laboratoarelor…
Ei au transformat Bistriţa într-un nume cu rezonanţă în dansul sportiv mondial şi duc de ani de zile numele României printre învingători.
Profesor Aurelia Hîruța