Consilierii municipali s-au întâlnit în această după-masă pentru a discuta şi supune votului proiectul de buget pentru anul în curs. Aleşii de la municipiu vor avea de stabilit cum se vor împărți peste 211 milioane de lei.
Bugetul din acest an este unul dintre cele mai mari din ultimii ani, lucru subliniat şi de primarul Ovidiu Creţu, care este extrem de bucuros că primăria pe care o conduce dispune în acest an de fonduri atât de mari.
Şedinţa de astăzi a început cu puţin după ora 14.00, şi singurul absent de la această întrunire este consilierul Alexandru Toniuc (PER), care a anunţat încă de zilele trecute că, în semn de protest pentru felul în care a fost gândit acest buget, nu va veni la şedinţă.
La ședința de azi participă şi directorul LDP, Andrei Rusu, cel care a fost în 2011 iniţiatorul proiectului care vizează amenajarea unor locuinţe modulare în localitatea Viişoara. În sala Primăriei Bistriţa se află şi şefii direcţiilor din subordinea Primăriei Bistriţa, ei aşteptând să vadă dacă vor primi fondurile promise.
Gheorghe Tuţă a ţinut să amintească, exact la începutul şedinţei, că au fost alocaţi o mulţime de bani pentru propiectul Wonderland, investiţie despre care se vorbeşte de cinci ani. "Wonderland-ul nu are perspectivă de finalitate. În fiecare an se mai adaugă studii şi proiecte", a spus Tuţă.
Democrat-liberalul a mai amintit şi de investiţiile pe care municipalitatea doreşte să le facă la capitolul IT. Gheorghe Tuţă spune că cei 1.000.000 de lei prevăzuţi în acest an pentru echipamente informatice puteau fi folosiţi pentru alte proiecte.
UPDATE: 14.52
"Sunt proiecte care sunt necesare oraşului şi le susţinem, dar sunt şi unele proiecte care îşi găsesc prioritate acum şi nu cred că îşi găsesc nici rostul", a mai spus Gheorghe Tuţă.
Primarul Ovidiu Creţu a ţinut să precizeze că "nu cumpărăm aparatură de un milion de lei, ci schimbăm circa 30 de aparate la aproximativ 300 de utilizatori, pentru că aparatele pe care le avem la Direcţia de Venituri sunt foarte vechi".
"Bugetul nu va ajunge niciodată pentru toate nevoile comunităţii. Bugetul din acest an este un buget orientat spre dezvoltare. Noi considerăm că în următorii ani Bistriţa trebuie să fie un şantier, trebuie să se realizeze cât mai multe obiective", a adăugat și consilierul local PSD, Constantin Rus.
Rus este de părere că trebuie investiţi bani în studii şi proiecte pentru a putea fi obţinute finanţări care să ajute municipalitatea să pună în practică ideile care să ajute la dezvoltarea municipiului.
UPDATE: 15.56
Discuţii au fost şi pe marginea proiectului care vizează legearea cu fibră optică a Primăriei Bistriţa de Staţia de Asfaltare. Pentru acest lucru, din bugetul de pe acest an a, fost rezervată suma de 365.000 de lei, bani ce care democrat-liberalii nu au vrut să fie alocaţi.
Gheorghe Tuţă, liderul de grup al PDL, a fost cel care a exprimat şi de această dată poziţia demorat-liberalilor şi a susținut că o astfel de investiţie nu este necesară şi nici utilă.
Nici de această dată împotrivirile consilierilor PDL nu au avut succes, alocarea fiind aprobată cu ajutorul voturilor PSD, PNL şi PPDD.
UPDATE: 16.02
Tot la capitolul Investiţii, democrat-liberalii propun să fie suplimentate fondurile pentru grădiniţa de pe strada Nicolae Bălcescu. S-a cerut astfel, ca suma de 60.000 de lei prevăzută în acest an să fie suplimentată cu 16.000 de lei.
Democrat-liberalii au explicat că reabilitarea şi modernizarea acestei grădiniţe este o investiţie necesară şi că deja au trecut trei ani de când se tot amână efectuarea acestor lucrări.
Gheorghe Tuţă a cerut să se renunţe, spre exemplu la amenajarea fântânii arteziene din cartierul Ştefan cel Mare, iar banii necesari pentru acest proiect să fie îndreptaţi către grădiniţa de pe Nicolae Bălcescu.
UPDATE: 17.07
La fel ca şi celelalte propuneri făcute până acum, nici cea legată de suplimentarea banilor pentru grădiniţa de pe strada Nicolae Bălcescu din municipiu nu a trecut de votul consilierilor locali.
UPDATE: 17.17
O altă cerere venită din partea grupului PDL se referă la apa şi canalizarea care ar trebui amenajate la Slătiniţa. Democrat-liberalii cer să fie luaţi bani din fondul de rezervă, care în acest an depăşeşte 2 milioane de lei, şi să fie făcută aducţiunea de apă şi canalizare în localitatea componentă Slătiniţa.
Primarul Ovidiu Creţu a explicat că acest proiect este extrem de important şi că este necesar dar că municipiul trebuie să profite de posibilitatea de a obţine finanţare de la Guvern pentru a implementa un astfel de proiect.
"Mi se pare absurd să nu folosim banii din fondul de rezervă. Anul trecut au rămas 20 de milioane de lei nefolosiţi şi acum noi să mai lăsăm şi bani în fondul de rezervă...", a replicat Gheorghe Tuţă.
"Eu zic că trebuie să facem lobby şi să ne folosim de relaţiile pe care le avem pentru a suplimenta bugetul municipiului. E foarte uşor să spui "hai să luăm bani din taxe şi impozite şi să facem aia". Eu spun că trebuie să încercăm să obţinem sprijin pentru a majora bugetul", i-a răspuns primarul Ovidiu Creţu.
UPDATE: 17.35
În urma votului, nici propunerea legată de aducţiunea de apă în localitatea Slătiniţa nu a avut suficienţi susţinători pentru a fi aprobată. Consilierii locali ai Partidului Democrat Liberal au făcut până acum mai multe propuneri de modificare ale bugetului însă niciun nu a fost aprobată.
UPDATE: 18.34
Democrat-liberalul Alin Seserman vrea ca în Bistriţa să fie amenajat un bazin de înot modern, acoperit, exact cum este cel de la Casa Ema. Consilierul local a propus ca banii rezervaţi pentru modernizarea ştrandului Codrişor să fie îndreptaţi spre efectuarea unor studii în vederea punerii în practică a proiectului legat de amenajarea unui bazin acoperit.
Primarul Ovidiu Creţu spune că un astfel de bazin ar însemna costuri de întreţinere mari, ceea ce ar determina taxe deacces mari. În plus, edilul a mai explicat că ştrandul Codrişor trebuie neapărat reabilitat pentru că altfel există riscul de a fi închis.
"Trebuie să reabilităm acel ştrand, să îl aducem în zilele noastre, să punem filtre de apă...", a declarat primarul.
Totuşi, Creţu nu exclude ideea unui acoperiş pentru ştrandul municipal, astfel încât bazinul să poată fi folosit şi în afara sezonului estival.
"Eu nu am făcut o propunere pentru un bazin olimpic şi oricum ştrandul va rămâne acolo şi cred că mai poate fi folosit", a replicat Alin Seserman.
Consilierul local spune că atât ştrandul, cât şi bazinul pe care il îl propune a fi construit ar fi foarte bine venite, mai ales pentru că sunt în centrul oraşului şi foarte multă lume este dornică să aibă un loc un să îşi petreacă timpul liber şi unde să poată face mişcare.
UPDATE: 18.44
Kiss Laszlo a cerut lămuriri în ceea ce priveşte aparatele de fitness şi mesele de tenis pe care municipalitatea doreşte să le achiziţioneze în acest an.
Primarul Ovidiu Creţu a explicat că doreşte ca aceste echipamente să fie achiziţionate şi montate în parcurile din municipiu astfel încât bistriţenii care vor să facă mişcare să poată avea acces la ele.
UPDATE: 19.15
"Avem o echipă de volei masculin în Bistriţa şi vrem să o promovăm în Liga I. Propun să fie alocată o sumă de 100.000 de lei pentru această echipă şi aceşti bani să fie luaţi din fondul de rezervă", a spus în timpul şedinţei consilierul local din partea PP DD, Kiss Laszlo.
Tot din fondul de rezervă şi tot pentru sport a cerut să fie daţi bani şi consilierul municipal Alin Seserman. El a solicitat să fie alocată suma de 100.000 de lei pentru o echipă de basket.
În urma votului propunerea făcută de reprezentantul Partidului Poporului Dan Diaconescu a fost aprobată. În schimb, cea făcută de cel al Partidului Democrat Liberal nu a avut suficiente voturi favorabile pentru a fi aprobată.
UPDATE: 20.28
Chiar dacă niciuna dintre dorinţele democrat-liberalilor nu a fost aprobată de plenul Consiliului Local, Gheorghe Tuţă continuă să facă propuneri. El a cerut ca banii prevăzuţi pentru pârtia de schi să fie folosiţi pentru reabilitarea şi modenizarea străzilor Decebal şi Năsăudului. Nici această propunere nu a avut însă succes.
UPDATE: 20.47
După aproape şapte ore de dezbateri, discuţii şi negocieri bugetul municipiului pentru anul 2014 a fost aprobat cu unele modificări faţă de forma prezentată iniţial. Consilierii judeţeni din partea Partidului Democrat Liberal s-au abţinut de la vot.