Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  174 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



LITERATURĂ / Festivalul Usturoiului în Ținutul Contelui Dracula. Carmen Briciu – „Povestea Contelui reinventat”

27/08/2014 14:56:38 Ioana BRADEA  
Pe când îşi făcea plimbarea prin castel, Contele Dracula a fost străbătut de un gând… De câteva secole, oamenii veneau la Tihuţa să-i vadă castelul şi să-l vadă dormind în cosciug, dar pe măsură ce timpul trecea, simţea că se schimbă ceva. Curioşii nu mai erau ca pe vremuri, iar povestea lui începea să fie cam prăfuită.

Astăzi vă oferim spre lectură o nouă povestire trimisă pentru concursul de literatură din cadrul Festivalului Usturoiului în Ținutul Contelui Dracula – povestirea scrisă de Carmen Briciu intitulată

Povestea contelui reinventat 

Într-o noapte, Contele Dracula, pe când îşi făcea plimbarea prin castelul ce-i poartă numele de la Tihuţa, un gând îl străbătu… de câteva secole, oamenii veneau la Tihuţa să-i vadă castelul şi să-l vadă dormind în cosciug, dar pe măsură ce timpul trecea, simţea că se schimbă ceva. Curioşii nu mai erau ca pe vremuri, iar povestea lui începea să fie cam prăfuită.

Tot stând şi meditând sub clar de lună se gândi ce să facă, cum să-şi recapete renumele ce l-a avut odată, faima care i s-a dus până departe peste hotare. Şi atunci îi veni o idee: se va duce în cimitirul din sat să caute răspunsuri. Zis şi făcut.

Odată ajuns, acolo, începu să admire frumuseţea locului, peisajul mirific ce se contura, o luna plină şi rotundă ce îşi revărsa razele peste morminte formând o varietate nemaiîntâlnită de umbre şi forme. Tot plimbându-se printre cruci şi monumente de sute de ani, în timp ce contempla peisajul fantastic, o piatră veche, mică, îi atrase atenţia.

Literele şterse de ploaie şi vânt erau abia perceptibile. Dădu la o parte iarba crescută haotic pe mormânt şi atunci înţelese.

Anisie Pilomida era numele pe care reuşi să-l descifreze. Pătruns de însemnătatea momentului, începu să citească mai departe pe piatră: “doctor în ierburi, poţiuni, descântece şi zicători, cea mai mare ghicitoare din zona, fiica Mamei Omida”.

Găsise răspunsul. Se uită la ceas… mai erau două ore până la miezul nopţii. Ardea de nerăbdare. Ştia că Pilomida se va trezi la miezul nopţii.

Se întoarse la castel, unde savură un pahar de sânge cu gheaţă şi aşteptă. Când orologiul sună la ora 12 fu prezent la mormântul ei. Pilomida deschise mormântul, şi, când ieşi, dădu ochii cu el.

- Cine eşti şi ce vrei? glăsui Pilomida.

- Sunt Contele Dracula de la Castelul din Tihuţa, răspunse el.

- Am văzut ce-ţi scria pe mormânt şi am venit să mă ajuţi.

- Eu?! De ce-aş face-o?

- Pentru că avem în sat castelul acesta frumos, dar turiştii nu mai sunt ce au fost odată, nu se mai sperie, nu le mai este frică de mine ca odinioară.

- Ha, ha, ha….începu să râdă.

- De ce râzi?

- De tine, ce vampir eşti tu, dacă nu poţi să sperii nişte oameni?

- Ha, ha, ha….continuă să râdă în hohote.

- De asta am venit, ca să mă ajuţi.

- Hmmmm… complicat. Mai întâi vreau să-ţi văd castelul.

- Hai să mergem.

Porniră amândoi agale până la Castel. Odată ajunşi Pilomida vru să vadă camera unde dormea Contele.

- Interesant… Aici dormi? Siciriul e în regulă, dar camerei ăsteia parcă îi lipseşte ceva. Pune nişte descântece pe perete. Ai nişte sânge?

- Desigur.

- Pregăteşte-mi o cană cu sânge şi o pană de raţă, îi ordonă Pilomida.

Apoi aceasta, cuprinsă de magia momentului începu să scrie pe perete:

„Aici de vei intra,

Craci de broască vei mânca,

Contele te va saluta,

Şi de sânge te va scăpa.

Vino iar şi iar,

Să guşti al sângelui nectar,

Numai la Dracula

Unde Contele îşi umple gura

De lichid roşu şi suculent,

Aici, unde totul e perfect.”

Mai am unul, ar merge de minune pe celălalt perete:

„Ochi de broască, piei de taur şi un mic balaur

Două-trei frunze de laur

Sânge proaspăt de fecioară

O copită de mioară

Mierea de la o albină

Plus un corn de la o bovină

Nişte cimbru, pătrunjel

Puţină sare, piper

Iată licoarea-i gata

Pilomida e şireata

Cu-al ei descântec bun

Contele nu e nebun

Vă pofteşte pe la el

Pe la el, pe la castel

Haideţi fraţilor veniţi,

De el să nu fugiţi….”

- Acest descântec este de la Mama Omida, să moară toţi duşmanii de invidie. Trebuie doar să-ţi prepari licoarea şi să o bei în fiecare dimineaţă înainte să te pui la somn. Dar mai e ceva ce trebuie să faci….

- Ce ? întrebă mirat Contele.

- În fiecare seară trebuie să te arăţi cel puţin unui om căruia să-i sugi sângele şi să-l laşi pe treptele Castelului, iar când se adună noaptea la Festivalul Usturoiului de la Castel să le arăţi ce ştii. Atunci sigur se vor speria şi îţi vor ştii de frică.

- Anul ăsta, până la Festival, nu-mi va mai scăpa nici o victimă! Iar cine va cuteza să se arate în faţa mea la Festivalul Usturoiului din Ținutul Contelui Dracula… va fi bine primit! Ha ha ha...

 

Marele premiu de 500 de lei va fi oferit de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” iar Bistrițeanul.ro și Asociația de promovare a turismului „Turist în Bistrița-Năsăud” vor avea grijă ca alesul câștigător să fie, pentru o zi, Oaspete Răsfățat în Ținutul Contelui Dracula unde își va putea aduce cu el încă trei prieteni care să-l admire și să se distreze cot la cot cu invitații speciali ai Festivalului! Nici câștigătorii locurilor II și III nu vor pleca acasă dezamăgiți sau cu traista goală!

2736 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro