Din septembrie, cei 270 de elevi ai Liceului de Muzică „Tudor Jarda” îşi vor desfăşura cursurile în incinta Şcolii Generale Nr. 2: clădirea în care funcţionează acum a fost retrocedată în 2007 iar perioada de graţie care prevede prelungirea contractului de închirere cu încă 5 ani până la evacuarea efectivă expiră pe 16 iulie 2012.
Liana Bâca, directoarea Liceului de Muzică, recunoaşte că s-a discutat de mult timp varianta mutării liceului în Şcoala Generală Nr 2, dar deocamdată nu a primit o hârtie oficială din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean în acest sens.
Directoarea Liana Bâcă ar fi de acord cu evacuarea liceului de muzică în sălile Şcolii Generale Numărul 2, dar cu o singură condiţie: să se mansardeze podul şcolii generale, pentru a se realiza acolo săli de studii destinate instrumentiştilor. „Teoretic, nici actuala clădire în care funcţionăm nu este suficientă. Nu avem laboratoare de fizică, chimie sau biologie adecvate, nu avem o sală de sport – funcţionăm în regim de avarie de câţiva ani de zile” afirmă Liana Bâca.
Din 2009 încoace se tot încearcă extinderea cursurilor Liceului de Muzică şi înfiinţarea a două secţii de coregrafie şi artă dramatică, aşa cum există în orice liceu vocaţional care se respectă. Însă spaţiul insuficient nu le-a permis acest lucru până acum, a mai mărturisit directoarea Liceului de Muzică „Tudor Jarda”.
Procesele între municipalitate şi Mihai Lauruc, proprietarul clădirii în care funcţionează acum Liceul de Muzică „Tudor Jarda” au început în anii 90, a precizat pentru Bistriţeanul.ro Mihai Ruşti, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa.
Pe atunci, legea nu admitea retrocedarea în natură ci doar plata unor despăgubiri. „Proprietarul a încasat atunci acele despăgubiri dar Legea retrocedării a suferit modificări după anii 2000 iar proprietarul a dorit reluarea procesului pentru a-şi recupera clădirea. Pentru aceasta, el a avut de returnat statului banii primiţi după soluţionarea primului proces. Abia din momentul returnării despăgubirilor primite, s-au putut emite pretenţii de plată a unei chirii pentru imobilul în cauză” a explicat Mihai Ruşti.
„Aceste despăgubiri au fost plătite de proprietarul clădirii abia în decembrie anul trecut, deci tot din decembrie 2011 intră în vigoare şi obligativitatea de plată a chiriei din partea Primăriei Bistriţa. Cu alte cuvinte, nu este vorba despre o chirie neplătită din 2007” susţine purtătorul de cuvânt al municipalităţii.
Instanţa a stabilit că Primăria deţine o cincime din clădire, în timp ce proprietarul care a solicitat retrocedarea deţine 4 cincimi. Localizarea exactă a proprietăţii va fi stabilită în perioada următoare de către un expert tehnic avizat, susţine Mihai Ruşti, adăugând că acea parte din proprietate care aparţine Primăriei Bistriţa va fi utilizat tot pentru susţinerea unor cursuri: „Rămâne de stabilit tot pe viitor cum anume se vor organiza cursuri acolo sau dacă va fi necesar să realizăm o intrare separată în clădire...”