Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  138 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Leon Jora, ultimul mester popular care stie sa aseze penele pentru clopul cu paun

18/09/2011 09:03:43 Andreea BOJOR  
Leon Jora din Salva isi castiga painea facand "roate" din pene de paun pentru impodobirea palariilor din costumul popular traditional. Aseaza penele pentru clopul cu paun de peste 20 de ani, dar nu are niciun ucenic care sa-i duca meseria mai departe. Un somer ar putea castiga bani frumosi daca ar invata aceasta meserie de la el.

"De peste 20 de ani fac roate din pene de paun pentru clop. Era un localnic in Salva care lucra cu asa ceva. Eu faceam pieptare, mergeam mai multi la cojocarie si lucram acolo. Nu am stiut ca voi ajunge eu sa fac roate din pene de paun. Dupa ce omul care se ocupa cu asta a murit nu a mai avut cine sa faca si am inceput eu sa lucrez cu asa ceva”, a explicat pentru Bistriteanul.ro mesterul Leon Jora.

Barbatul lucreaza chiar si o zi intreaga pentru a face o roata de paun. Acesta foloseste ceara pentru a lega penele de paun intre ele si pentru a confectiona roata.

"Sunt roti de paun cu trei randuri, cu cinci sau chiar cu sapte raduri. Lucrez cate o zi intreaga ca sa fac o roata. Nu este o munca grea, dar trebuie sa stii cum sa faci si trebuie sa iti placa”, mai povesteste Leon Jora.

Roatele de paun pe care le confectioneaza Leon Jora sunt folosite pentru impodobirea si infrumusetarea palariilor din portul popular specific judetului nostru, cunoscut in lume chiar prin acest element, clopul cu paun.

O astfel de palarie se vinde cu preturi cuprinse intre 600 de lei si 2000 de lei, in functie de care randuri de pene are roata.

Clopul cu pene de paun face parte din portul popular de pe Valea Salautei si Valea Somesului si este specific zonei etnografice Bistrita-Nasaud.

Clopul cu pana de paun este purtat numai de feciori si, in functie de numarul randurilor de pene, clopul arata bogatia celui care il poarta. Astfel, cel cu clop cu trei randuri de pene este mai necajit, iar cel cu cinci sau sapte randuri in clop este mai bogat. Interesant este ca pe vremuri, la sat, locul in societate era foarte bine stabilit si nimeni nu indraznea sa se infatiseze cu un clop cu sapte randuri daca statutul lui era de trei randuri, chiar daca avea banii sa cumpere un clop cu mai multe randuri.

In Romania nu mai exista crescatorii de pauni, iar cei care fac roate de paun sunt nevoiti sa isi cumpere penele din strainatate.

De altfel, acest mestesug este pe cale de disparitie, badea Leon fiind ultimul mester popular care stapaneste secretul aranjarii penelor in roata, iar uncenici care sa-i invete mestesugul nu are, tinerii fiind dornici de a invata alte meserii.

Mesterul popular a fost invitat la Bursa Mestesugurilor si Traditiilor organizata la Beclean de AJOFM BN si a prezentat o meserie pe cale de disparitie, dar care ar putea asigura un venit frumusel unor someri care ar vrea sa invete secretul acestei arte.

22024 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro