Acesta nu e un text politic, nu e un text despre un partid sau altul. E o poveste despre un tânăr responsabil și dedicat, un tânăr modest care a muncit pentru a obține… un loc de muncă. Am descoperit un băiat care știe că într-o societate sănătoasă trebuie să respectăm, să muncim, să perseverăm.
Alex Vintilă. 24 de ani, consilierul parlamentar al deputatului USR Cristina Iurișniți. L-am întrebat cum e în timpul lui liber, dacă are preocupări diferite de ceilalți tineri, ce îl diferențiază.
„Privește pe geam”, mi-a spus. „Vezi toți oamenii ăștia care se plimbă pe pietonal? Sunt exact ca ei. Poate mai înalt, dar exact ca ei”.
A absolvit Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița, iar apoi a devenit student în Cluj-Napoca, fascinat de tot ceea ce ține de domeniul juridic. S-a văzut absolvent de Drept și a început să își caute un loc de muncă în Cluj-Napoca, dar a renunțat rapid după ce a cântărit lucrurile.
S-a întors acasă, la Bistrița, iar singurul său gând după ce a împlinit 23 de ani a fost să își găsească un loc de muncă în domeniu, un post în care să dea tot ce are mai bun și să își pună în valoare calitățile, cunoștințele pe care le-a dobândit. Un tânăr ca oricare altul, am putea spune. Dar nu e așa. După ore bune de discuție cu Alex, am identificat românul de care e nevoie astăzi: ambițios, responsabil, dedicat și muncitor, pregătit și educat.
Fiind consilier parlamentar, l-am întrebat dacă nu îi e frică că se va pierde în politica românească. Răspunsul a fost chiar surprinzător: „E primul meu loc de muncă. E o mare responsabilitate și încerc să-mi aduc aminte de asta în fiecare dimineață când mă trezesc. Eu nu am intrat în politică. Funcția mea presupune să fiu pro și contra, mereu neutru”, explică Alex. Spune că dorește să se mențină pe o linie dreaptă și să se ocupe strict de partea de consiliere juridică, iar părerile sale despre politică nu trebuie să interfereze în niciun fel cu activitatea sa.
„Oamenii nu sunt chiar atât de diferiți. Omul ar trebui să primeze, nu mașinăria de partid”, spune Alex. La 24 de ani, el crede în binele societății românești. Crede că politicienii se pot așeza la o masă și pot să conlucreze pentru binele poporului care i-a ales, să uite de termeni duri precum „putere” și „opoziție”.
„Viața nu înseamnă trecerea bruscă de la absolvent la milionar”
Alex crede că tinerii din ziua de azi trebuie să fie mai ambițioși și mai responsabili, dacă se poate, ambele în același timp. Deși are un loc de muncă pentru care alții îl invidiază, un loc de muncă destul de „pompos” - ar spune unii, Alex Vintilă ne-a spus că el nu vede lucrurile așa. Încearcă să-și facă treaba cât de bine poate, se pregătește în fiecare zi pentru a putea oferi consiliere atunci când este solicitat și face câte un pas, pe rând.
Crede că asta le și lipsește tinerilor acum - răbdarea: „Nu așa funcționează viața. Nu poți ajunge de la absolvent la milionar peste noapte”.
Când a fost ales reprezentantul USR în Biroul Electoral Județean a avut mari emoții. Câteva zile, Alex s-a pregătit serios și a simțit o presiune, însă consideră că a fost cea mai bună experiență politică pentru el. A colaborat cu reprezentanți ai tuturor partidelor din Bistrița-Năsăud și a văzut că se poate, se poate să stai la o masă cu „adversarii” și să lucrezi pentru același scop. De aceea, el a căpătat speranța că România poate să se „facă bine”, cu doar puțin mai mult spirit de echipă. „Oamenii mai uită de unde au plecat, dar trebuie să ne aducem aminte mereu ce suntem: oameni. Nu există partidul rău și partidul bun. În Biroul Electoral Județean mi s-a reamintit că în jurul nostru sunt doar oameni. Fiecare cu felul său de a fi și trebuie să acceptăm chestia asta. Știu că pentru politicieni bunătatea e un semn de slăbăciune, dar n-ar trebui să fie așa”.
Acum, la 24 de ani, Alex Vintilă se pregătește pentru a intra în barou, însă nu e dispus să renunțe la locul său de muncă. Nu are planuri bine conturate, știe doar că vrea și trebuie să acumuleze experiență, să fie cât de bun posibil pe domeniul lui și să… nu uite de unde a plecat, să nu uite de cei din jur: „Am primit un sfat de la cineva: În drumul spre dreptate trebuie să porți și papucii tăi comozi și cei cu talpa găurită al celui de lângă tine, dar trebuie să mergi și desculț”.