Primarul Ovidiu Crețu a ținut în această dimineață o adevărată lecție de istorie a Imnului Național, invitându-i pe cei prezenți să asculte fragmente din imnurile pe care le-a avut România de-a lungul vremii.
Ziua Imnului Național a fost marcată la Bistrița cu un ceremonial militar, dar și cu o lecție de istorie și muzică pe care primarul Ovidiu Crețu a pregătit-o pentru zecile de bistrițeni prezenți la eveniment.
Alături de bistrițeni au fost prezenți în Piața Centrală și reprezentanții celor opt țări care participă în aceste zile la Nunta Zamfirei.
Manifestările prilejuite de Ziua Imnului Național, organizate de autoritățile din Bistrița-Năsăud, în Piața Centrală din oraș, lângă statuia poetului Andrei Mureșanu au început cu acordarea onorului militar urmat de o rugăciune ecumenică și de lecția de istorie oferită de primarul Ovidiu Crețu, înainte de intonarea imnului național al României.
Municipiul Bistrița a fost declarat în urmă cu mai bine de 20 de ani orașul imnului național, fiind orașul natal al poetului Andrei Mureșanu care s-a născut aici în 1816.
Ziua Imnului Național a fost stabilită prin lege în 29 iulie, iar versurile imnului național îi aparțin lui Andrei Mureșanu, poet, ziarist, traducător și participant la Revoluția din 1948. Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854).
Manifestările prilejuite de marcarea Zilei Imnului Național s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare, în fruntea lor fiind, ca de obicei, Bobița.