Zeci de copii au invadat în această după-amiază Galeria Arcade 24 din Piaţa Centrală, cu prilejul vernisajului celor peste 670 de picturi şi desene ale copiilor din Germania, Grecia, Republica Moldova, Franţa, Spania, Tunisia, Polonia şi România, expuse la Bistriţa.
Expoziţia copiilor a fost inaugurată de pictorul Marcel Lupşe, preşedintele juriului care a primit în acest an peste 2000 de lucrări din întreaga ţară şi din Europa. Dintre cele 673 de picturi expuse, peste 400 au primit şi premii, a precizat Marcel Lupşe, subliniind că expoziţia poate fi vizitată până în 6 martie.
„Le mulţumesc părinţilor că înţeleg faptul că şcoala este cel mai important lucru în viaţa unui om, într-o lume în care presa abundă în a dezvălui nimicurile din şcoli” a precizat Constantin Rus, directorul Colegiului Naţional Liviu Rebreanu, una dintre instituţiile organizatoare ale concursului de creaţie plastică. Constantin Rus a recunoscut că este vorba de lucrări absolut excepţionale iar copiii merită tot respectul pentru că „ştiu să se risipească frumos” şi nu îşi pierd timpul cu alte îndeletniciri nepotrivite.
Psihologul Livia Cotfas a explicat că este foarte greu să departajezi lucrările unor copii sau să cunatifici ineditul şi spontaneitatea cu care îşi reprezintă lumea basmului. „Lăsaţi copiii să deseneze conform modelului lor intern”, a mai spus Livia Cotfas.
Învăţătoarea Iulia Mircea, unul dintre coordonatorii concursului, a dezvăluit publicului că premiul special al juriului va merge anul acesta în Franţa, fiind câştigat de un băieţel din clasa a VI-a, care a şi fost prezent, de altfel la vernisaj. Premierea festivă şi oficială a câştigătorilor se va face mai târziu, după ce lucrările vor fi expuse şi la Biblioteca Naţională din Bucureşti.
Spre deosebire de ediţiile precedente, de această dată concursul „Odată ca niciodată” va cuprinde şi un premiu al publicului: vizitatorii expoziţiei pot să voteze lucrarea preferată.