Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  48 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Lari Ioachim, de 35 de ani in slujba dansului popular

16/06/2015 16:26:02  
Se spune ca jocul popular, expresie a spiritualitatii satului romanesc, declanseaza energii nebanuite in fiinta umana si te inalta spre cer. Sa slujesti 36 de ani scena jocului popular romanesc nu e putin lucru, dar e posibil, unde este dorinta si pasiune, ca in cazul instructorului coregraf al Ansamblului ,,Somesul,, Beclean, Ioachim Lari.

Originar din Salva , o straveche vatra a traditiei populare romanesti,  maestrul Lari  a vazut intaia oara soarele  din satul sau  in 16 iunie 1955  in casa morarului Valer si a sotiei sale, Floarea . Despre  tatal domniei sale  s-a spus ca facea faina cea mai buna de pe Valea Salautei  si toata lumea se ducea  la Moara lui Chim.. Talentul de jucaus al feciorului morarului este remarcat inca de la 5 ani  , si mai apoi in scoala primara si gimnaziala  de  catre profesorul George Androne. 

Dupa absolvirea ciclului gimnazial  urmeaza cursurile Scolii Profesionale de Chimie de la Turda  pe care o absolva in  1971 cand este angajat al Terapia Cluj.  Este si perioada cand debuteaza  ca si dansator  ala Ansamblurilor  “Tulnicul” “UTC-ului” si cel “ Studentesc”din Cluj Napoca .

In 1976 se inscrie la Scoala Populara de Arta  din Cluj la sectia  coregrafie pe care o absolva in 1980 , dupa care sustine  si reuseste la concursul pentru ocuparea postului de dansator al Ansamblului  Profesionist “Doina Gorjului”  din Tg.Jiu,  unde este angajat ca si dansator  profesionist vreme de 13 ani .

Alaturi de acest  ansamblu   efectueaza numeroase turnee in  Polonia, Ungaria, URSS, Iugoslavia, , Albania, etc., participa la sute de spectacole in tara , mese festive ale cuplului prezidential, ,  in recitaluri la “Cantarea Romaniei”,   . Aici se casatoreste cu  prima sotie alaturi de care  are primul sau copil . 

Dupa Revolutie,  glasul  satului natal  il cheama  acasa   la Salva ,  se iveste apoi un  loc vacant  de instructor  la Casa de Cultura “Radu Saplacan” din Beclean  pe care il ocupa din 1992 pana in prezent .  O perioada fructuoasa in care isi valorifica toate cunostintele acumulate la ansamblul Profesionist “Doina Gorjului” , invatandu-I la randul sau  si pe altii din tainele acestei nobile  meserii.

Alaturi de  prof.George Harosa,  directorul Casei de Cultura  si echipa de dansatori   si solisti, sustine zeci de spectacole in judet si in tara si,de asemenea, onoreaza invitatiile la tuneele din strainatate : Republica Moldova, Polonia , Ungaria , Belgia , Ungaria, Croatia, Franta, Italia , Turcia, Grecia, Serbia , Cehia etc. unde reprezinta dansul  si cantecul popular  romanesc  cu cinste si mandrie punanad in scena peste 100  de suite de dansuri  specifice tuturor zonelor etno-folclorice ale tarii.

Talentul si priceperea domniei sale  au inspirat  zeci de tineri care au trecut pragul Casei de Cultura sa iubeasca si sa aprecieze dansul popular si totodata  sa calce pe urmele maestrului Lari, devenind si ei la randui instructori coregrafi. In viata personala, instructorul Lari  a traversat o perioada  mai dificila  deoarece cea de –a doua sotie, tot dansatoare,  a parasit acesta lume cu dor  prea devreme , dar i-a lasat ca  mangaiere  pe Andrei  , un tanar  talentat intr-ale viorii , absolvent al Liceului de Muzica “Tudor Jarda” din Bistrita  si mare iubitor al melosului popular romanesc.  

In ceas aniversar,   conducerea Casei de Cultura “Radu Saplacan “  din Beclean condusa de  Prof. Mariana Harosa Moldovan, , colectivul artistic  si Primaria Orasului Beclean ,Primar Nicolae Moldovan,  ii  ureaza maestrului Lari Ioachim viata lunga si frumoasa , multa sanatate si putere de munca  . La multi ani!

3742 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro