Mergând pe traseul Viișoara - Sărățel - Herina - Lechința - Vermeș - Sângeorzu-Nou, la aproape 40 de kilometri de Bistrița, se zărește din depărtare o căsuță din lemn. Aflată pe partea stângă, unde se poate observa și trecerea la nivel cu calea ferată, căsuța pare proaspăt renovată și este, de fapt, un loc de adăpost pentru cei care așteaptă trenul
„Halta Brăteni”. Așadar, după circa 50 de minute de mers cu mașina, am ajuns în gara din Brăteni, un sat frumos ardelenesc, situat în comuna Sînmihaiu de Câmpie. Trebuie să vă spun faptul că, dacă plănuiți o călătorie cu trenul până aici, aveți nevoie de puțină răbdare – pentru că sunt aproximativ 2,5 kilometri de mers pe jos. Dar peisajul mirific și liniștea locului te copleșesc, făcând parcă drumul mai ușor de parcurs. În zona gării, rar se-ntâmplă să vezi pe cineva plimbându-se sau așteptând trenul care merge spre Bistrița, pentru că oamenii locului sunt ocupați cu treburile gospodărești. De pildă, într-o zi de vineri, sătenii își găsesc diferite activități: unii adună prunele coapte și zemoase – numai bune de pus la fiert, alții scot cartofi, hrănesc animalele sau, după caz, își adună recolta. Cert este că nu prea vezi pe cineva să stea, decât într-o zi de sărbătoare. Oameni faini și primitori, brătenenii dau „Bună ziua” cu zâmbetul pe buze oricui le iese-n cale. Dacă intri-n vorbă cu ei, prima întrebare pe care ți-o pun este „De-a cui ești?”.
De departe, un sătuc frumos, cu oameni harnici și cumsecade, cum vezi în mai toate satele din Ardeal. Pe fețele oamenilor poți observa cum timpul nu stă în loc, iar bucuriile și necazurile deopotrivă n-au ferit pe nimeni...
După ce ai parcurs drumul de la gară și până în sat, drumul spre lac e relativ scurt. O iei tot înainte, pe drumul îngust – dar asfaltat, privind agale spre casele vechi, cu iz rustic. Stilul ardelenesc de demult poate fi cu ușurință observat în construcția caselor. Trecând de jumătatea satului, ajungem unde ne-am propus: la lac.
Albastru cât cuprinzi cu ochii... Aflându-se într-un contrast superb cu cerul, acest loc minunat îți atrage atenția necontenit. Întreaga suprafață a lacului Brăteni are circa 25 de hectare, iar în interiorul acestuia se află o mulțime de pești, de diferite soiuri, datorită populării lunare făcute aici.
Pescarii sunt cei care vin cel mai des la lac, dar și oamenii locului, care vor să-și lase pentru un timp treburile deoparte și să-și povestească unul altuia necazurile și bucuriile la terasele aflate în fața lacului. O cabană țărănească, de unde vizitatorii pot admira lacul într-o ambianță plăcută, ascultând muzică populară din zonă.
Există mai multe tipuri de partide de pescuit, în funcție de preferințele fiecăruia: pescuit de tipul catch & release sau pescuit cu reținerea capturii. De asemenea, pentru cei care nu locuiesc în zonă există și posibilitatea cazării în căsuțele special amenajate pe marginea lacului.
De-a lungul timpului, capturi de crapi sau cteno au făcut bucuria pescarilor mai norocoși, iar la firele celor amatori au ajuns ciortani, care par a fi mai ușor de ademenit. Cea mai mare captură a fost a unui crap de 24.600 de kilograme, iar cea mai mică din acest top a fost a unui fitofag de 32 de kilograme. În lac se găsesc mai multe specii de pești, una dintre ele fiind somnul – care ajunge rareori la firele pescarilor, probabil și datorită dimensiunilor mari pe care le are. De pildă, cei mai recent capturați pești din această specie au fost doi pui, care au cântărit nu mai puțin de 36 și 42 de kilograme.
Așadar, dacă vreți să petreceți o zi frumoasă în familie, într-un mod relaxant, dar nu prea departe de oraș – satul Brăteni cu al său lac este soluția ideală.
Alexandra Boierean