Consiliul Judetean a planificat pentru anul acesta o suma de bani cu care doreste reabilitarea Castelului de la Posmus. Toate bune si frumoase numai ca "in peisaj" a aparut si un mostenitor al domeniilor care pregaseste acum dosarul de revendicare al castelului.
Castelul Teleki din satul Posmus, comuna Sieu, este un monument istoric de interes national.
Construit in secolul al XVIII -lea castelul a apartinut familiei nobiliare Teleki, dar nu a fost revendicat de niciun urmas al contilor.
Domeniile castelului de la Posmus se intind pe circa 11 hectare iar cladirea acestuia a functionat, in timpul lui Nicolae Ceausescu, ca sediu al Intreprinderii Agricole de Stat (IAS). In anul 1999, terenurile aferente castelului Posmus si parcul au fost preluate de catre Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud pentru a fi intretinute, iar pana acum, nu s-a facut nici o lucrare la el.
Pentru anul 2011, Consiliul Judetean intentioneaza sa aloce 1.360.000 lei pentru reabilitarea castelului. Starea acestuia s-a deteriorat, castelul este azi in ruina, iar terenul impropriu culturilor agricole.
Blazonul familii Teleki, aflat in castelul de la Posmus era sculptat pe o bucata de tencuiala de sute de kilograme. Aceasta a cazut pur si simplu de pe frontispiciul castelului insa nu s-a spart. Acum, blazonul poate fi “admirat”, sprijinit cu fata la perete, in grajdul improvizat pentru animale intr-o camera a castelului.
Castelul a ajuns o adevarata ruina, fiindu-i furate de-a lungul timpului geamurile, usile si chiar tencuiala. Se pare ca “in ceasul de pe urma”, inainte sa se darame cu totul, Castelul de la Posmus a ajuns la inima autoritatilor bistritene.
“Rivalizand” intr-un fel cu Consiliul Judetean, in localitatea Sieut, este un satean, Dumitru Dumbravean care sustine ca are documentele necesare pentru revendicarea castelului. Dumbravan este urmasul direct al celui caruia, ultima contesa Ivona Teleki, i-a amanetat domeniul in anul 1875, contra sumei de 100 de florini de aur.
Actul doveditor dateaza din 1 decembrie 1875, iar in anul 1995, un notar public a facut o copie leglizata a actului. La aceasta ora, sunt avocati care lucreaza la acest caz.
“Are cineva un act mai bun ca al meu? De atatia ani am incercat sa iau Castelul si tot m-au tot amanat. Cand l-au dat Consiliului Judetean, spuneau ca nu mai sunt mostenitori. Dar eu ce sunt? Acuma trebuie sa mai vorbesc cu avocatii mei si sa vedem ce facem” a spus Dumitru Dumbravan, revoltat ca pana acuma nu s-au gasit fonduri pentru reabilitarea castelului si suparat ca nimeni nu vre sa-l ajute sa-si revendice ceea ce e a lui pe drept.
“Eu cred ca ei nu vor sa imi dea mie castelul. Ca ma tot amana. Si-mi tot spun ca-mi trebuie una si alta. Dar avocatul a zis ca e rezolvat in proportie de 90 la suta” a mai adaugat Dumitru Dumbravan pentru Bistriteanul.ro.
Castelul este pentru prima data in vizorul autoritatilor pentru reabilitare, iar daca cineva s-ar opune acestui demers, castelul risca sa dispara din peisajul bistritean, inghitit de trecerea timpului.