Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  135 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



La Turnul Dogarilor e Halloween în fiecare zi! Alexandru Misiuga, bistrițeanul care a „inventat” turismul draculist, trăiește prin sute de măști

18/11/2015 13:23:37 Bianca SARA  
În două locuri din Bistrița-Năsăud poți spune că e Halloween în fiecare zi. Ambele locuri sunt legate de „baronul” Alexandru Misiuga, bistrițeanul care a inventat și exploatat turismul draculist în România. Turnul Dogarilor este unul dintre aceste locuri, unde se „odihnesc” de mai bine de un deceniu câteva sute de măști.

Mitul lui Dracula, care a fost frumos ambalat și promovat de Bram Stoker, fascinează deja de mai bine de 150 de ani. Faptul că Bram Stoker a plasat o parte din acțiunea romanului său în Bistrița-Năsăud nu a făcut altceva decât să deschidă apetitul turiștilor pentru aceste zone.

Exploatarea mitului lui Dracula pe pământ bistrițean nu era posibilă dacă un om cu mintea deschisă și pus pe șotii nu mișca lucrurile, chiar dacă vorbim despre perioada comunistă. Este vorba despre Alexandru Misiuga, unul dintre cei mai importanți „draculiști” din Europa.

În perioada comunistă, Alexandru Misiuga era director al Oficiului Județean de Turism Bistrița-Năsăud. Acesta a aflat despre existența romanului în anii `70-`80, de la o echipă de filmare americană, care a venit în Bistrița-Năsăud să-l caute pe Dracula.

„Primul microb draculist mi se cuibărise în minte. Eram nespus de curios să aflu ce-o fi cu acel conte Dracula, despre care nu știam absolut nimic! Și-ntr-o bună zi, mi-a surâs norocul! De la București, un amic ce lucra la Biblioteca Centrală mi-a trimis romanul cu pricina; l-am citit cu sufletul la gură! Pentru mine, contele Dracula, de-atunci devenise o bună cunoștință”, povestește Alexandru Misiuga, citat de Cristina Rusu în „Acasă la Dracula”.

Deși vorbim despre perioada comunistă, Alexandru Misiuga mânat de dorința de a exploata mitul lui Dracula propune un castel-hotel în Pasul Tihuța, în apropierea locului unde Bram Stoker plasa parte din acțiunea romanului său.

Din cauza reticențelor date de regimul comunist, macheta lui Misiuga nu a fost respectată cu fidelitate. De exemplu, comuniștii nu au fost de acord cu cimitirul care trebuia să fie amenajat chiar în fața hotelului, la intrare.

Bistrițeanul pune bazele Societății transilvănene „Dracula”, iar în anul 1995 organizează primul congres din lume dedicat celui mai cunoscut vampir. Evenimentul a reunit în Pasul Tihuța, la hotelul ridicat de Misiuga, în jur de 2000 de fani ai vampirului din diverse zone de activitate: mass-media, teatru și film, artă.

Și Societatea Dracula din Londra l-a primit cu brațele deschise, oferindu-i și titlul onorific de „baron” și înmânându-i inelul cu cap de mort, simbol al draculiștilor din lumea întreagă.

Misiuga trăiește prin măștile și păpușile din Turnul Dogarilor.

Deși Alexandru Misiuga este cunoscut pentru eforturile făcute în legarea României de mitul lui Dracula, puțini știu că acesta este și unul dintre cei mai importanți creatori de măști din Transilvania și poate și din țară.

În ciuda faptului că Alexandru Misiuga s-a stins în anul 2009, acesta trăiește printr-o colecție de măști și păpuși de inspirație tradițională, care se află în Turnul Dogarilor, singurul care mai sugerează faptul că Bistrița a fost până la mijlocul anilor 1800 o cetate.

Măștile și păpușile, care îmbină materiale folosite în arta populară cu materiale reciclabile, au fost realizate chiar de Alexandru Misiuga. Pasiunea pentru măști și păpuși a draculistului se pare că s-a născut în copilărie și a fost fructificată mai mult după ce acesta a ieșit la pensie.

„Fiindcă tata era cojocar, băieţandrii din satul meu mă rugau să le duc lor resturile de blănuri pe care nu le mai folosea. Cred că aveam vreo 6 ani. Eram curios să văd ce fac ei cu rămăşiţele de blană, iar când am văzut ce ieşea din mâinile lor am rămas uluit. Unul zicea: <>, altul zicea altceva şi uite aşa am prins dragoste de a face măşti. Eu nu fac măşti cu ochi. Toate măştile mele sunt ornamentale şi toate unicate. Dintotdeauna m-am străduit să fac măşti urâte; după mine, masca este o altă figură decât cea umană, ea nu trebuie să fie frumoasă pentru că altfel ea nu poate fi mască. Pentru a confecţiona o mască trebuie să vezi ceea ce oamenii din jurul tău nu pot vedea”, spunea Misiuga, citat de Emilia Bumb în Studii Etnologice.

De-a lungul timpului, Misiuga a realizat în jur de 800 de măști, o parte dintre ele fiind adăpostite de turn. Se pare că „baronul” muncea la aceste măști chiar în Turnul Dogarilor.

Turnul, de care se pare că Misiuga era foarte legat, a fost și el inclus în prezentările pe care acesta le făcea atunci când turiștii străini călcau pe pământ bistrițean.
 
„În general foloseşte materiale tradiţionale şi materiale reciclabile. Şi materialele tradiţionale folosite sunt şi ele reciclate. Combină cu amuzament, mai hazliu diverse materiale. Dânsului i-a plăcut să facă glume şi meşteşugul acesta parcă s-a potrivit. Venea pe la turn, îi plăcea să facă o prezentare a obiectivului şi legat cumva de Dracula”, povesteşte istoricul local Vasile Duda.

 

4052 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro