Locuitorii din Telciu se îngrijesc, de Anul Nou, și de săracii comunei. Un obicei foarte vechi îi îndeamnă pe cei mai înstăriți oameni ai locului să ajute cu „de-ale gurii” pe cei mai săraci. Cunoscut sub numele de „pomana săracilor”, obiceiul se desfășoară la câteva minute după slujba religioasă.
De Crăciun, de Anul Nou (dar și de Paști) cei mai înstăriți locuitori din Telciu și-au făcut un obicei din a ajuta pe cei mai necăjiți cu câte o „pomană a săracilor”.
Este o tradiție foarte veche, consemnează Vasile Tutula într-o monografie a satului, precizând că familiile sărace sunt ajutate cu cele necesare traiului, în special cu produse alimentare pentru a simți că Anul Nou a sosit și pentru ei.
Pe baza unor discuții și înțelegeri cu preotul și consiliului parohial, familiile mai avute aduc la biserică ouă, cozonaci, slănină, făină, colaci, plăcinte, sarmale și alte produse pe care le oferă săracilor, după ce are loc ieșirea de la biserică a credincioșilor, după slujba religioasă.
Se fac inclusiv colecte de bani pentru cei săraci, care se împart apoi de consiliul parohial, pe baza unor tabele nominale. Se pare că obiceiul a fost de bun augur, pentru că a fost preluat și organizat foarte bine și la biserica din Telcișor (Gura Poienii).
Gestul milostiv nu rămâne „nerăsplătit”: la următoarea slujbă religioasă, preotul le pomenește și le mulțumește familiilor care au contribuit cu produse la ajutorarea săracilor, dar precizează, totodată și care au fost familiile care au beneficiat de colecte și produse alimentare.
Sursa: „Comuna Telciu (1245- 2004). Repere monografice”, autor Vasile Tutula