Aceasta este motivul invocat de unii medici din mediul rural pentru că nu eliberează reţete electronice pacienţilor. La nivelul judeţului din cei 143 de medici de familie doar 106 eliberează astfel de reţete.
În momentul de faţă reţetele electronice se află în faza de testare însă de la 1 ianuarie toţi medicii vor trebui să elibereze astfel de reţete, cele clasice ne mai fiind acceptate de sistemul sanitar. La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud din cei 143 de medici de familie, atât din mediul urban cât şi din mediul rural, doar 106 folosesc acest sistem electronic pentru eliberarea reţetelor.
"S-au întâmpinat greutăţi atât din punct de vedere al dotării pentru că toţi cei care eliberează reţete, medici de familie, spitale, medici specialişti dar şi farmaciile care eliberează medicamentele, au fost nevoiţi să îşi achiziţioneze softul necesar, imprimante, chiar şi calculatoare cei care au avut unele ce nu le-au permis să acceseze sistemul informatic la viteza care trebuie. În momentul de faţă din cei 143 de medici de familie 106 prescriu reţete electronice", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă directorul CAS BN, Camelia Ilişuan.
Aceasta a mai precizat că în schimb absolut toate farmaciile sunt pregătite pentru a elibera medicamente pe reţete electronice.
"Sunt încă probleme pentru că softurile sunt diferite. Există diferenţe de exploatare a softului şi atunci cum oamenii nu sunt instruiţi cum trebuie de către furnizorii de softuri ajung reţetele să fie respinse la farmacii", mai spune Camelia Ilişuan.
Dintre cei 37 de medici de familie care nu eliberează în acest moment reţete electronice majoritatea sunt din mediul rural. Lipsa aparaturii, a banilor pentru cupărarea softului dar şi faptul că în unele zone nu există înternet sunt motivele invocate de medicii care nu eliberează astfel de reţete.