Încă din această seară, la schitul La Mănăstire din Monor credincioşii sunt aşteptaţi în număr mare pentru slujbele religioase speciale oficiate de preotul paroh Marius Avram.
De mai bine zece ani creştinii care nu reuşesc să ajungă la Mănăstirea Nicula sau la mănăstiri din judeţ care au hramul Adormirii Maicii Domnului se roagă la schitul Mănăstire din Monor. Este deja o tradiţie religioasă ca slujba de închinare să înceapă în ajunul sărbătorii iar credincioşii vin cu miile în fiecare an pentru a se ruga.
Pelerinajul la schitul La Mănăstire începe de astăzi, din ajunul sărbătorii şi include procesiuni care se prelungesc cu mult peste miezul nopţii. Schitul La Mănăstire din parohia Monor a fost construit pe locul unde a fost o veche mănăstire ortodoxă, iar anual de Sfânta Maria credincioşii pornesc împreună cu preotul de la biserica ortodoxă din centrul localității în pelerinaj spre schit.
Acolo înconjoară schitul, intonează cântări și pricesne închinate Maicii Domnului, după care se oficiază slujba Vecerniei, Paraclisul Maicii Domnului și slujba prohodului.
„În locul numit părăul mare am construit un altar de vară, ca un schit şi în fiecare an de Sfântul Ilie şi de Sfântă Mărie Mare, credincioşii din Monor şi din comunele învecinate, mai precis de pe Valea Luţului și Valea Şieului, şi împreună cu mai mulţi preoţi mergem în procesiune până la schit.
Acolo oficiem de la ora 18 Vecernia, la 19:30 Prohodul Maicii Domnului, la ora 21 Taina Sfântului Maslu şi în jur de ora 12 noaptea, Molitfele Sfântului Vasile cel Mare. La acest pelerinaj participă pe lângă o mulţime de credincioşi şi preoţii din parohiile din jur”, a declarat preotul paroh Marius Avram într-un interviu pentru Radio Renaşterea.
Pe lângă schitul La Mănăstire de la Monor, la mănăstirea de la Dobric procesiunile religioase încep tot de astăzi. Acolo, preoţii oficiază slujbe speciale la care participă sute de credincioşi.
Slujba religioasă de la mănăstirea Dobric începe din această seară de la ora 20:00, iar la miezul nopţii se va prelungi cu citirea Molitvelor Sfântului Vasile cel Mare, cunoscute sub numele de dezlegări de demoni.