Pentru elevii din satul Săsarm şcoala a început pentru al doilea an consecutiv la căminul cultural… Nu pentru că aşa a fost programată festivitatea ci pentru că şcoala, intrată în reabilitare de doi ani, este departe de finalizare.
Autorităţile au găsit o soluţie provizorie – elevii fac cursuri în sala mare a căminului cultural unde au loc şi nunţile dar şi înmormântările iar micuţii de la grădiniţă se înghesuie într-o încăpere ce avea iniţial destinaţia de magazie.
Ori de câte ori în sat are loc o înmormântare, elevii şcolii generale din Săsarm au liber iar orele pierdute sunt nevoiţi să le recupereze în alte zile. Asta pentru că sala de clasă a fost amenajată în incinta căminului cultural unde se găteşte şi apoi se ţine masa dată pomană de sufletul mortului. Situaţia trenează deja de doi ani, motiv pentru care unii părinţi şi-au mutat copiii la alte şcoli. Pentru că nu există bani, micuţii nu au nicio şansă ca în acest an şcolar să nu mai fie deranjaţi de înmormântări.
“Şcoala noastră încă nu este gata, e tot în construcţie de 2-3 ani şi atunci facem cursurile în incinta căminului cultural, cum se poate… Este foarte dificil pentru noi atunci când sunt înmormântări pentru că la ora 11.00 trebuie să le dăm drumul copiilor acasă deoarece aici se găteşte, se aşează mesele. Acesta este cel de-al doilea an şcolar în care se fac cursuri aici şi ne-a promis domnul primar că în maxim două luni va fi gata şcoala” spune învăţătoarea Claudia Luci.
Dacă elevii care sunt în clasele I - IV folosesc numai jumătate din sala căminului cultural, micuţii de la gădiniţă sunt nevoiţi să se înghesuie într-o cămăruţă, spre nemulţumirea părinţilor care sunt decişi să îi ducă în alte comune dacă nu se va găsi o altă soluţie.
“Nu am o părere prea bună că orele se fac în căminul cultural… Sperăm să se rezolve… Am înţeles că maxim o lună jumate mai durează şi se termină şcoala. Cel mai greu e că nu au spaţiu de joacă la grădiniţă iar dacă este vreo înmormântare sau nuntă miroase foarte tare a mâncare… ce să facem?! Mai aşteptăm. Pot să o duc şi în altă parte, dar aş vrea să fie la noi în sat” povesteşte un tătic.
Autorităţile locale au promis părinţilor şi dascălilor că până la finele anului situaţia se va rezolva însă la şcoala intrată în reabilitare nimeni nu a mai văzut de luni în şir vreun muncitor… O parte din şcoală a fost reabilitată însă mai este mult de lucru.
Şcoala din Săsarm a intrat în reabilitare în 2010 după ce primăria a semnat un contract în valoare de 600.000 de lei cu o firmă de construcţii însă pentru execuţia lucărilor nu a alocat niciun ban, aşteptând alocări de la inspectoratul şcolar.
Viceprimarul comunei Chiuza (comună de care aparţine satul Săsarm), Ioan Plăian spune că autorităţile locale au în vedere terminarea cât mai repede a proiectul însă nu există bani. “Acest proiect nu s-a derulat prin comună ci prin inspectoratul judeţean şi totul depinde de banii pe care îi primim de la dânşii… Deocamdată nu se pot aloca fonduri de la bugetul local. Nu este de competenţa consiliului local să finalizeze lucrarea” a precizat viceprimarul.
Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud a alocat anul trecut 70.000 de lei pentru lucrările de la şcoala din Săsarm însă în acest an nu a mai primit bani şi lucările au fost oprite.
Responsabilul cu investiţiile din cadrul ISJ Ofelia Taşcă spune că “în luna aprilie 2010 Primăria Chiuza a încheiat un contract după ce a fost organizată o licitaţie pentru reabilitarea şcolii. Din 2009, toate şcolile sunt trecute în patrimoniul primăriilor, ei urmând să facă investiţiile necesare pentru buna funcţionare a acestora. Era un contract în valoare de 600.000 de lei, cu un termen de finalizare de 36 de luni, deci constructorul este încă sub contract. Lucările s-au oprit anul trecut în luna iunie doarece nu au mai fost fonduri pentru continuarea lucrărilor. Am plătit aproape 70.000 de lei constructorului care aproape a finalizat două săli de clasă, mai trebuie pus parchetul... Constructorul nu mai continuă lucrarea având în vedere că primăria nu poate să asigure fondurile necesare pentru continuarea acestei lucrări iar Ministerul Educaţiei nu a alocat până la această oră fonduri”.
În aceste condiţii şansele ca noul an să îi prindă pe micuţii din Săsarm în noua şcoală sunt aproape de zero.