Primarul Ovidiu Creţu a prezentat astăzi Pădurea Schullerwald, care va fi inaugurată în acest weekend, după ce a fost transformată în spaţiu de recreere pentru bistriţeni.
Amenajarea Pădurii Schullerwald a început la finalul anului 2012, iar acum se apropie de final. Noul spaţiu de recreere pentru bistriţeni va fi inaugurat în acest weekend, cu un concert al formaţiei Direcţia 5, care va avea loc duminică. Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa, a prezentat astăzi lucrările efectuate în Pădurea Schullerwald.
Edilul a spus că şi-a dorit ca bistriţenii să aibă un loc cu adevărat pentru picninc, situat cât mai aproape de oraş. „Am dorit să avem un loc cu adevărat de picnic în Bistriţa şi cu finanţările europene am reuşit să transformăm o pădure obişnuită într-o pădure parc. Am realizat 6.3 km de alei din piatră, care rezistă chiar şi la maşini grele. Dar maşinile nu vor avea acces în pădure, decât cele de intervenţie sau de colectare a deşeurilor. Avem peste doi kilometri de reţele de apă şi canalizare, pentru că am amenajat cişmele şi hidranţi pentru stingerea incenciilor. Avem 630 m reţele de iluminat. Iluminatul se realizează doar de la intrare, pe lângă scenă, parcare şi terenurile de sport, în pădure nu a fost instalat iluminat, pentru că aceasta va fi folosită doar în programul normal de zi-lumină”, a spus Creţu.
Primarul a mai declarat că prin modernizarea Pădurii Schullerwald se va ridica presiunea de pe Parcul Mare, care în opinia sa este suprapopulat. „Este un loc de recreere pentru bistriţeni şi sunt convins că va ridica presiunea de pe Parcul Municipal, care este suprapopulat la sfârşit de săptămână. Cât este vreme frumoasă, Pădurea Schullerwald oferă un cadru foarte plăcut”, a declarat edilul Bistriţei.
În Pădurea Schullerwald au fost amenajate mai multe foişoare, trei turnuri de observare, un teren de paint-ball, pervole cu bănci, pervole semicirulare, labirint cu pervolă. Sunt şi trei locuri de joacă pentru copii de diferite vârste, prevăzute cu echipament şi pentru copii cu dizabilităţi. Au fost amenajate 20 de locuri de picnic, fiecare câte o masă cu două bănci, un grătar şi un spaţiu pentru ceaun. Sunt şi 10 locuri de popas amenajate cu bănci. Scena are o lăţime de 10 m şi o adăncime de 8 m, iar primarul spune că este funcţională şi modernă şi a fost făcută după modelul celei de la Heidenfeld. La intrarea în pădure au fost amenajate şi 30 de locuri de parcare, însă la evenimentele cu public numeros, cum va fi de exemplu concertul de inagurare al celor de la Direcţia 5, aici vor avea acces doar organizatorii şi comercianţii, iar publicul va putea parca la baza dealului. De asemenea, drumul care duce la Schullerwald a fost amenajat cu două benzi pe sens, iar la intrarea în pădure este un sens giratoriu, pentru ca maşinile să poată întoarce fără probleme.
Modernizarea şi extinderea infrastructurii turistice şi de agrement şi a utilităţilor conexe în Pădurea Schullerwald a costat aproximativ 7 milioane de lei. Lucrările au fost executate de societăţile CML, Electro Ursa şi Inst Nistor.