În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie ceasurile trebuie mutate cu o oră înainte, deoarece România trece la ora de vară. Astfel, în această noapte ora 3:00 se transformă în ora 4:00, ziua de 26 martie având numai 23 de ore.
Ora de vară este ora legală, adoptată de peste 110 țări din întreaga lume, în această noapte ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene.
Dintre țările din Europa singura care nu folosește acest sistem este Islanda.
Conform Wikipedia, acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economisește energia electrică necesară iluminatului.
Ideea trecerii la ora de vară aparține lui Benjamin Franklin și provine din secolul al XVIII-lea. Franklin este cel care a studiat modul în care lămpile cu ulei produceau lumină și cât de eficiente erau acestea.
Istoria spune că introducerea orei de vară s-a născut ca o necesitate de război, în timpul primei conflagrații mondiale, Germania și Austro-Ungaria fiind primele țări care au introdus acest sistem, în 1916, pentru a economisi rezervele de cărbune necesare producției de război.
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979.