Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  235 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



La Nimigea – trandafiri de cuvinte!

14/06/2013 10:32:17  
Antologia creativă “Gânduri ale elevilor din Nimigea”, apărută la editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2013, sub coordonarea doamnei profesor Gonda Maria, s-a lansat marţi, 11 iunie a. c., la Biblioteca Comunală din localitatea Nimigea de Jos, cu sprijinul dnei bibliotecare Sârb Daniela, moderatorul evenimentului.

La activitate au participat: din judeţ, ca invitat special – părintele-poet Ioan Pintea, director al Bibliotecii Judeţene BN, doamna profesor Dorina Buia, director al Clubului Copiilor Năsăud şi prof. Ionela-Silvia Nuşfelean de la Palatul Copiilor Bistriţa.

Din localitate, elevii – autori de carte şi nu numai, cadre didactice/ intelectuali ai comunei: dl director Szasz Teodor, prof. Dan Aurelia, prof. Purcea Anamaria, prof. Szekely Monica, prof. Şimon Eva, prof. Ţărmure Alexandrina, prof. Szabo Erika, bibliotecar Ţîmbulea Adriana, consilieri locali: Sîrbu Dorel, Salvan Floarea, Kertesz Melinda, doamna doctor Marţian Mariana etc.

În preambul, parafrazându-l pe Napoleon, potrivit căruia “orice soldat are în raniţa sa bastonul de mareşal”, îndrumătoarea cărţii, prof. Maria Gonda, a împărtăşit faptul că această antologie s-a născut din credinţa pedagogică că orice elev poate deveni un poet sau romancier al vieţii sale, având în penarul său peniţa unui mare scriitor.

“Gânduri ale elevilor din Nimigea” dovedeşte încercarea profesorului coordonator de a stimula spiritul creativ care există în fiecare elev, ce poate fi trezit doar prin bune provocări literare. Prezentul ne situează într-o lume postmodernă marcată de ,,moartea termică a sentimentelor” şi de întâlniri superficiale în care celălalt devine doar un simplu decor, iar noi suntem atât de absorbiţi de cotidian încât nu-l mai putem vedea sau încercăm să deprindem tehnici de evitare a sa sau poate-l ascultăm, însă suntem cu gândul în altă parte.

Această carte dovedeşte însă că întâlnirea dintre dascăl şi elevii săi a fost una autentică. Domnul director al Bibliotecii Judeţene Bistriţa, Ioan Pintea, a fost invitatul surpriză al acestei activităţi. Cu această ocazie domnia sa a vorbit şi despre activitatea bibliotecilor din teritoriu, despre importanţa bibliotecii ca spaţiu cultural al comunităţii, despre valoarea cărţilor, regăsind biblioteca din Nimigea ca un ambient favorabil unor astfel de manifestări culturale.

A reliefat importanţa stimulării creativităţii elevilor, finalizate în publicaţii pentru că astfel este posibilă apariţia altor voci literare şi i-a încurajat pe elevi să persevereze, felicitându-i pentru realizările de până acum, concretizate în cartea de faţă, pe care a propus-o spre lansare şi la Biblioteca Judeţeană BN. I-a îndemnat să continue sa citească/ să scrie, să iubească lectura. A considerat că, prin stimularea creativităţii elevilor, se oferă şanse afirmării unor valori, contribuind în timp la ridicarea zonei, cunoscute azi ca spaţiul cultural-geografic care i-a dăruit culturii române pe Coşbuc şi Rebreanu.

Domnul director prof. Szasz Teodor a făcut aprecieri legate de raportul cu literatura, relaţia cu cartea, doamna director prof. Dorina Buia a conturat în termeni elogioşi personalitatea coordonatoarei, prof. Maria Gonda, entuziasmul şi dăruirea pentru activităţile didactice şi cele nonformale, iar doamna prof. Szekely Monica a opinat pe marginea relaţia dascăl-elev şi a valorificării potenţialului creativ al copiilor. În prefaţa cărţii, prof. dr. Monica Salvan subliniază: „Textele dau dovadă de virtuozitate jucăuşă. Naivitatea e vecină cu înţelepciunea, dar şi cu clişeele sfătoase împrumutate din limba adulţilor. Se simt uneori cuvinte recent învăţate, reinvestite cu satisfacţie într-o propoziţie.

Atunci ele se înşiră ca nişte mărgele a căror principală calitate e strălucirea; ele nu trimit la ceva concret, ci la alte construcţii textuale, la o lume ideală cu anotimpuri minunate şi dimineţi paradisiace pentru care epitetele abundă.” Ionela-Silvia Nuşfelean a prezentat cartea apărută în ţinută de sărbătoare, mergând pe ideea că, în regia antologiei, „frumosul” fiind pe rol, prin exerciţiul lecturii şi-al scrisului, „frumosul” dobândeşte abilitatea de a merge pe role, creaţiile elevilor căpătând dezinvoltură cu fiecare pagină suplimentară.

De asemenea, a întărit gândul că nu se poate ajunge în tărâmul minunat, propus de protagonişti, ca şi cadru de desfăşurare al spectacolului de cuvinte, decât transformându-ne, devenind posibili locuitori într-o nucă, după îndemnul Anei Blandiana. A remarcat şi experimentele creative propuse de doamna prof. Maria Gonda, exersate cu degajare şi farmec de elevi şi în „Primăvara 1, 2, 3, 4, 5...”, dar şi temele propuse, provocări la reflecţii şi brodări delicate.

În final, vocea autorilor, prin glasul elevului Lucian Lorand Salvan, care a accentuat relaţia fastă profesor-elevi, care l-a marcat, cucerindu-l total pentru lectură şi scris, fiind recunoscător doamnei profesor Maria Gonda pentru sensibilitatea cu care i-a condus în aventura creativităţii. Au fost remarcaţi, printre toţi cei care au colaborat la acest volum, copiii de etnie maghiară care au depus un efort suplimentar, reuşind să creioneze asociaţii originale, foarte interesante.

Emoţia şi privirea tuturor copiilor exprimau împăcare dar şi speranţa pentru următoarea pagină. O iniţiativă lăudabilă de a susţine naturaleţea, inocenţa în plină bulversare cotidiană, de a propune „Gânduri (cuminţi) ale elevilor din Nimigea”, Floreşti, Mogoşeni, Mintiu, Tăure, Mocod. Copii talentaţi şi sensibili au împărţit cu generozitate trandafiri de cuvinte şi primele lor autografe!

Ionela Nusfelean Palatul Copiilor Bistrita

4093 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro