O colindă veche, de 200 de ani vestește pe ulițele din Monor nașterea lui Iisus. Colinda se cântă numai în două sate din Bistrița-Năsăud de feciorii din sat. Cântecul s-a păstrat prin viu grai și este interpretat numai de bărbaţi în seara de Ajun.
Colinda care vestește nașterea pruncului sfânt - „Vineşul mare” înseamnă „sărbătoare mare” se cântă în 24 decembrie, seara numai de bărbați. Colinda a fost învățată de fiecare fecior de la tată sau bunic și ea încă se mai păstrează fiind considerată în sat drept „colinda gazdei” pentru că bărbații o cântă numai la casele celor mai gospodari oameni din sat și urează bunăstare și sănătate gospodarilor.
După ce se lasă întunericul și treburile din gospodărie sunt gata bărbații din sat se îmbracă în straie de sărbătoare, costumul popular fiind la loc de cinste și se pregătesc de colindat.
Colinda, veche de peste 200 de ani, se cântă pe două voci așa că ceata de colindători se împarte în două, un grup de feciori cântă primul vers, cel de-al doilea urmând să fie cântat de ceilalţi colindători...
Prima oprire a cetei de colindători e la casa primarului, urmat de preot, consilieri și oamenii de vază din sat.
Pentru colinda lor feciorii sunt serviți cu țuică sau vin și pe lângă merele și nucile tradiționale care se dau colindătorilor e nelipsită prăjitura de casă și colacii rumeni.
FOTO ARHIVĂ