Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  203 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



La L.E.F. două interviuri ad-hoc cu MONICA BUBOLY și artistul MICHEL MARC VINAY

12/07/2013 15:12:38 Mircea I. BATRANU  
Aseară/ 11 iulie , orele 19,00 la ArtGaleria de pe pietonal/ vernisajul expoziției VINAY - L.E.F., adică „Liberté – Egalité – Fraternité”, dedicat Zilei naționale a Republicii Franceze – 14 iulie, nici nu a surprins, nici nu a dezamăgit pe nimeni. Michel Marc Vinay nu se dezminte.

Rămâne egal cu standardul pe care l-a demonstrat cu prilejul precedentelor manifestări din România, aducând însă de fiecare dată câte un element de noutate ce încântă iubitorul de artă. Să notăm: este a șasea prezență în fața publicului român. Asociația de prietenie româno-franceză Bistrița / ARFA/, al cărei membru este și artistul, a fost organizatoarea evenimentului, cu ajutorul Centrului județean pentru cultură Bistrița-Năsăud/spațiul de expunere + un reușit catalog cu concursul artistului fotograf Robert Kovacs/.

Am profitat de cele 15 minute dinaintea vernisajului pentru aceste două neprevăzute dar, sper, interesante interviuri. Doamna MONICA BUBOLY, profesoară de limba franceză, inspector școlar al ISJ BN și Președintă ARFA – implicată, dinamică, amabilă și devotată nobilelor aspirații ale francofoniei la Bistrița.

Mircea I. Bătrânu: - Cum s-a implicat, se implică ARFA în viața culturală a cetății?

Monica Buboly: - Am avut și avem o implicare decisivă în proiectul finanțat de Primăria municipiului Bistrița – „Bistrița-Besançon porți spre prietenie” – prin organizarea concursului de creație „Poveștile catedralei”, pentru elevii de gimnaziu și liceu/ de la clasa a V-a la a XII-a/, pe două secțiuni: desen și literatură/„atelier de povești”/ în limbile română și franceză. Au fost mulți participanți cu lucrări foarte interesante. Jurizarea e pe final. Câștigătorii vor fi premiați în cadrul Zilelor Bistriței.

MIB: - Și manifestarea ce va începe peste puțin timp?

MB: - Michel Marc Vinay este membru ARFA. Mi s-a părut firesc să-l rugăm să se implice în acțiunea noastră de a celebra, cum se cuvine, și la Bistrița, data de 14 iulie, Ziua națională a Franței. Mă bucur că este mereu la fel de receptiv și a acceptat propunerea noastră. Sper și doresc din suflet să fie încă o reușită, atât pentru cariera sa artistică cât și pentru ARFA, pentru România și Franța.

MIB: - După câți participanți se anunță cred că va fi un succes. Vă felicit pentru inițiativă și vă urez să puteți organiza cât mai multe acțiuni bilaterale, importante pentru viața spirituală a Bistriței.

* * *

MICHEL MARC VINAY – de care mă leagă o caldă amiciție, rămâne același mare copil, cu sufletul cât roata carului care înțelege să creeze, mai bine spus să „facă” o operă pentru bucuria de a /ne/-o dărui.

MIB: - Dragă Michel profit de „liniștea” de dinaintea „ridicării cortinei” pentru un scurt interviu neconvențional, ca între prieteni, fără a urmări doar creația artistică. De ce ai trădat? /face ochii mari!/ La vernisajul din primăvară susțineai sus și tare că tu nu ești pictor! Că nu poți să fii claustrat într-un sistem, că nu accepți să fii condamnat să lucrezi doar cu penelul și culoarea! Iar acum, uită-te la tablourile din jur. Asta nu-i pictură?

MMV: - Dar nu e o trădare! M-ai înțeles greșit. Niciodată nu am repudiat pictura. Pentru a-mi atinge țelul am nevoie de toate artele, clasic, vizuale. Le abordez așadar, pe măsura priceperii mele, pe toate și le utilizez atât și atunci când am nevoie. Dacă m-aș opri doar la vreuna dintre ele am impresia că m-aș și aș plictisi. Continui să cred că privitorul de azi le vrea pe toate pentru a trăi mai intens emoția artistică și a ajunge mai rapid la substanța mesajului transmis.

MIB: - De ce L.E.F.?

MMV: - Deoarece „Liberté – Egalité – Fraternité” /Libertate – Egalitate – Fraternitate/ este un deziderat al celebrei Declarații a drepturilor omului, pentru totdeauna legată de numele Franței. Cum altfel să simbolizezi mai bine data de 14 iulie?

MIB: - Apropo, ești patriot? Ce crezi despre patriotism? Mai există?

MMV: - Franța e țara mea, unde am văzut lumina zilei. M-a crescut, m-a format, am trăit și muncit acolo.Chiar dacă acum sunt în România de atâția ani, rădăcinile nu te lasă să uiți sau să negi cine ești. Sunt francez și așa voi rămâne. Sigur patriotismul există. Se trăiește nu se zice. Te doare, te enervează tot ce nu merge bine în țara ta. Uite, noi avem foarte mari probleme cu tinerii magrebieni, copiii celor veniți din Algeria și stabiliți în Franța în anii ’50-’60. Alături de negrii, proveniți din fostele colonii africane, creează foarte mari probleme sociale și economice.Pentru aceștia și chiar pentru o parte din tinerii noștri francezi, mimetismul negativ e actual, noțiunile de „Liberté – Egalité – Fraternité” nu mai au niciun sens. Refuză să muncească cinstit, să se integreze. E ca la voi cu problema romilor...Aș zice că patriotismul adevărat, fiecare perceput cu modestie și dăruirea necesară, francezii – Franța, românii – România, fără fanfaronadă și gălăgia din televiziuni, reunește popoarele.

MIB: - După atâția ani, te simți integrat în rândul artiștilor, plasticienilor bistrițeni?

MMV: - Mi-e dificil să-ți răspund. Prin structură sunt un om liber și independent. Arta pentru mine e expresia primară a libertății. Nu am fost și n-am să fiu adeptul intelectualismului. Îmi place să fac nu să filozofez despre. În Bistrița, ca și în multe locuri în Franța, sunt grupuri, grupulețe de artiști, fiecare cu viziunea sa, coordonatoare și subordonatoare. Nu-mi stă în fire să accept așa ceva. Îmi place să creez, nu să povestesc generic pe o temă „x” a artei. Vorba lui Picasso –„ nu caut, ci pur şi simplu găsesc...!” 

MIB : - Adică ?

MMV : - Ideea iese rapid la suprafață. Țâșnește ! Creația trebuie să fie imediată. Din orice, din aparentul nimic, uneori. Iată, aș putea să fac un fel de acronim. Inițialele celor trei cuvinte din titlul expoziției pot da naștere la o nouă direcție : Libera Expresie a Fanteziei ! Ce spui ? Le răstorn și obțin „Elf” – elfii pădurilor - /„ființă supranaturală imaginată ca un pitic, binevoitor sau răuvoitor, care simbolizează forțele naturii (apa, focul, pământul etc.)”- DEX/. Pământul, piatra, gipsul, lutul, lemnul sunt ecologice. Le ajut să închidă cercul creației primordiale, punându-le astfel în operă...

MIB: - E îndată ora 19,00. Ne oprim aici. Dragă Michel, îți doresc mult succes la vernisaj și sper că vom putea relua dialogul nostru atât de interesant în liniștea de la Livezile.

MMV: Desigur, cu mare plăcere. Îți mulțumesc frumos. 

P.S. Expoziția a avut succes. Dacă nu ați fost aseară, mergeți s-o vedeți pe pietonal, la ArtGalerie. Merită.

2673 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro