Am asistat ieri la un program organizat la grupul Școlar Agricol din Bistrița, unde mâncarea tradițională, de calitate, a fost vedeta incontestabilă. O multitudine de culori, gusturi și aranjamente culinare, culese din toate colțurile județului, au transformat sala de sport a Grupului Școlar Agricol din Bistrița, în restaurant pretențios.
Bucate alese, de post sau dulce, de la delicioșii gogoșari copți cu ciuperci, la gulaș-ul ungresc, trecând prin salamul de casă de pe Bârgău, afumat, spălat cu oțet și maturat la umbra podului harnicului gospodar, sarmalele cu păsat sau orez, pasca și ouă umplute, friptura de porc și mălaiul copt. Acestea sunt doar câteva dintre minunățiile, pregătite de elevii de la Grupului Școlar Agricol.
Vinul, siropul de casă, compotul și nelipsita țuică, au încheiat acest festin culinar.
Nu voi vorbi despre politicieni, oficialități sau invitații din diversele instituții ale statului, care au fost punctele slabe ale acestui eveniment memorabil.
Oare când vom renunța la ei, cei care nu reușesc să fie normali, naturali și sunt incapabili să aprecieze cinstit, fără formalism, munca acestor tineri. Care nu pot renunța la a poza și a ține discursuri fără sens.
Oricum, elevii și profesorii, muncind în comun, au reușit să creeze produse aspectoase și gustoase, care ar aduce vânzări spectaculoase în hoteluri, pensiuni și restaurante de lux din orice colț al lumii.
Singurul reproș ar fi că aceste bunătăți nu au putut fi prezentate pentru a fi degustate străinilor care trec prin Bistrița-Năsăud. Dar niciodată nu este prea târziu.
Felicitări elevilor și profesorilor de la Grupul Școlar Agricol care au creat un moment de vis, cum rar poți întâlni în micul nostru burg. Doar un singur sfat: nu merită să vă stricați evenimentul acordând prea multă atenție oficialităților sau altor instituții care formalizează munca voastră.
Doresc să avem parte mai multe evenimente de acest fel și sunt convins că toată lumea ar fi fericită dacă am găsi aceste produse delicioase vara asta, pe pietonal. Ar putea înlocui , fără regret, micii, porumbul fiert, hamsiile sau alte asemenea non produse cu care ne poluează toată vara conaționalii noștri, în directă complicitate cu cei din administrație.
După o după amiază de vis și optimism, am o singură dorință: să o repet împreună cu elevii și dascălii acestei școli.
Cu respect pentru organizatori și elevi,
Cristian Munthiu