Bistriţeanul Alexa Moldovan are doar 11 ani, iar de la o vârstă foarte fragedă practică downhill-ul, un sport greoi şi care presupune multe ore de antrenamente. Zilnic, după ce işi face temele, Alexa se duce în padurea de la Codrişor unde parcurge, câteva ore bune, un traseu bine stabilit. La concursuri de fiecare dată se numără printre primii.
Downhill-ul este una dintre cele mai agresive probe ale mointain biking-ul. Acest sport extrem se referă la coborârea unui traseu dificil, cu o viteză mare şi care trebuie parcurs într-un timp cât mai scurt. În cadrul acestei probe sunt întâlnite diferite obstacole, care, nu pot fi trecute decât după foarte multe ore de antrenament şi după multă muncă depusă.
Bicicletele, cu ajutorul cărora se practică acest sport, sunt destul de scumpe, iar pasionaţii trebuie să scoată mulţi bani din buzunar pentru a le întreţine. Specialiştii spun că bicicletele au “nevoie de amortizoare cu o cursă mare atât pe faţă cât şi pe spate, pentru a atenua din şocurile puternice. Frânele sunt deasemenea printre cele mai performante din segmentul mountain bike-urilor şi utilizează discuri cu dimensiuni mari (ex. 200 mm)”.
Iubitorii acestui sport trebuie să facă o serie de sacrificii pentru a ajunge la performanţele dorite. Pe lângă faptul că costurile sunt destul de ridicate pentru întreţinerea bicicletelor, mai trebuie să depună şi mult efort la orele de antrenament. Însă, odată ce te vezi în fruntea clasamentului, după ce participi la competiţii, îţi dai seama că toate sacrificile pe care le-ai făcut merită.
În Bistriţa, puţini sunt cei care practică acest tip de sport. Însă, şi cei care îl practică vor să devină pe zi ce trece tot mai buni. Chiar dacă autorităţile nu le-au amenajat nicio zonă anume unde să-şi poată desfăşura pasiunea, au improvizat şi şi-au făcut un traseu numai al lor. Acesta se află în pădurea de la Codrişor, iar traseul pe care îl parcurg porneşte de pe Valea Jelnei până în apropierea ştrandului municipal. Cei mai mulţi dintre ei au început să practice acest sport de la vârste foarte fragede şi vor să ajungă „cât mai sus”. Unul dintre cei mai tineri, sau poate chiar cel mai tânăr bistriţean, este Alexa Moldovan, un copil de 11 ani.
„Downhill-ul îl practic de vreo trei ani. Pentru mine este plăcut să fac acest sport. În fiecare zi vin aici (nr.red. Pădurea Codrişor), după ce vin de la şcoală, şi fac odată traseul. Vin împreună cu fratele meu, care este mult mai mare, şi cu prietenii lui şi urcăm. Îmi doresc să ajung cât mai departe cu acest sport. Vreau să ajung cât mai sus...vreau să merg la cât mai multe concursuri, să ma duc în străinătate. Am mai participat la competiţii, la categoria mea de vârstă, şi am câştigat”, a povestit pentru Bistriţeanul.ro, Alexa Moldovan.
Dragostea faţă de acest sport i-a fost transmită de către fratele său mai mare, Ionuţ Victor Neamţ, care de altfel, este şi preşedintele ACS Ciclism Montan DH Bistriţa. La fel şi Ionuţ practică acest sport încă de o vârstă fragedă şi „i-a intrat în sânge” de mult.
“De mic copil am deprins pasiunea faţă de acest sport si semiprofesionist aş putea spune de vreo patru ani. La acest sport m-a atras plăcerea de a rula pe două roţi, care nu are o explicaţie pur şi simplu...intră în sânge...Investesc aproape tot ca şi timp, ca şi resurse financiare, spirituale ca să zicem aşa...”, a mărturisit pentru Bistriţeanul.ro, Ionuţ Victor Neamţ.
Cu toate că există riscul de a se accidenta, bicicliştii nu se opresc niciodată din a face ceea ce le place.
„De la un anumit moment, întelegi care iţi sunt riscurile şi ţi le asumi. Am avut şi accidente mai mari. Fiecare sportiv care practică sportul respectiv, la un anumit nivel, a avut un accident. Cu toate aceste nu ne oprim din a face ceea ce ne place...”, a mai adăugat Ionuţ.
Pasionaţii acestui sport participă la fel de fel de competiţii care se organizează în România sau în străinătate. Indiferent că trebuie să parcurgă sute de kilometrii sau că trebuie să plătească anumite taxe de intrare la concurs, bicicliştii încearcă să ajungă cu acest sport pe cele mai înalte culmi.
Cel mai recent concurs de acest gen a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, unde, peste 60 de participaţi din diferite oraşe ale ţării au luat parte la acest concurs.