Serbările oraşului au fost oficial deschise şi s-a dat startul distracţiei care va ţine timp de trei zile. Deschiderea a avut loc în cortul de pe pietonal, care a fost frumos amenajat pentru oaspeţii de seamă invitaţi la acest eveniment.
Senatorii Ioan Deneş şi Dorin Dobra, deputaţii Daniel Suciu, Stelian Dolha şi Ioan Oltean, prefectul Ioan Ţintean, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, episcopul Bisericii Evanghelice din România, Reinhat Guib, preotul paroh al Bisericii Evanghelice din Bistriţa, Johann Dieter Krauss, părintele protopop al Bisericii Ortodoxe din Bistriţa-Năsăud, Alexadru Vidican, preşedintele Asociaţiei Saşilor Transilvăneni din Austria, Folker Peter, vicepreşedintele Asociaţiei Saşilor Transilvăneni din Germania, Rainer Lehni şi consilierul local Constantin Rus sunt doar câţiva dintre oaspeţii de seamă invitaţi la acest eveniment.
Primarul Ovidiu Creţu a amintit celor prezenţi despre tragicul eveniment produs în iunie 2008, când turnul Bisericii Evanghelice a fost distrus într-un incendiu. Edilul a ţinut să mulţumească tuturor bistriţenilor şi saşilor care s-au implicat şi au făcut donaţii pentru ca „Inima Bistriţei”, aşa cum mai este numită Biserica Evanghelică, să fie reabilitată.
„Împlinirea a 450 de ani de la târnosirea Bisericii Evanghelice este un moment fericit, un lucru care ar trebui să ne dea de gândit, un lucru care ar trebui să ne unească, să ne facă pe toţi să încercăm să gândim pozitiv, să ne iubim mai mult, să ne promovăm mai mult locurile şi să îi respectăm mai mult pe cei care trăiesc aici în acest oraş şi în judeţul nostru. Aş vrea să le urez un bun revenit acasă tuturor celor care la vremea lor au scris istorie pentru municipiul Bistriţa”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan.
La rândul său episcopul Bisericii Evanghelice din România, Reinhat Guib, spune că „ziua de azi şi aceste zile deosebite ne împreunează în acest sfârşit de săptămână, şi este o mare plăcere şi onoare pentru Biserica Evanghelică din România să fim aici la Bistriţa. Oraşul acesta este capitala Transilvaniei şi României în aceste zile. Ne pare bine să fim aici. Ziua de 11 iunie 2008 a fost o zi catastrofală şi totuşi de atunci încoace solidaritatea, ceea ce poate a rămas în urmă în ultimele decenii, a renăscut şi astăzi sărbătorim o înviere, o înviere a Bisericii Evanghelice”.
Fiecare dintre invitaţi a primit în dar câte un struţ cu potcoava în cioc. Primarul Ovidiu Creţu a ţinut să le explice saşilor prezenţi că aceasta este mascota Bistriţei şi că este un simbol reprezentativ pentru oraş.
De la eveniment nu au lipsit nici cei doi viceprimari, George Avram şi Ioan Peteleu, cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna şi Dorin Popescu, consilieri locali şi judeţeni.
Au fost prezenţi chiar şi preşedintele de onoare al Gloriei Bistriţa, Jean Pădureanu şi preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean.
Cortul, în care de obicei era foarte cald şi mirosea urât, a fost extrem de bine amenajat pentru acest eveniment. Curat şi bine aerisit, spaţiul a fost potrivit pentru cei peste 500 de saşi veniţi la deschiderea oficială a serbărilor oraşului.