Au trecut o sută de ani de când în fiecare zi pe coridoarele Colegiului Naţional Andrei Mureşanu sună clopoţelul care îi cheamă pe elevi la ore sau le anunţă mult aşteptata pauză. Astăzi conducerea şcolii a dat startul evenimentului care sărbătoreşte împlinirea unui secol de învăţământ.
Într-o sală plină ochi de invitaţi, fie ei personalităţi politice, ale administraţiei locale, părinţi, profesori, elevi şi invitaţi de peste hotare, Camelia Tabără, directorul Colegiului Naţional Andrei Mureşanu a sunat clopoţelul care a dat startul sărbătoririi centenarului.
Potrivit conducerii şcolii din datele pe care au reuşit să le adune inaugurarea clădirii în care funcţionează astăzi CNAM a avut loc pe data de 15 mai 1912 şi găzduia Şcoala Civilă Regală de Stat pentru Fete. Atunci a început totul, iar între timp pe băncile acestei instituţii de învăţământ au terminat 47 de generaţii întregi şi un număr de 8233 de elevi.
În această instituţie au terminat şcoala nume importante ale Bistriţei şi nu numai. Unul dintre invitaţii speciali ai evenimentului de astăzi a fost unul dintre cele mai importante nume care au trecut prin această şcoală, Ioan Lumperdean. Prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerii în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Lumperdean este profesor de istoria economiei şi mărturiseşte că a petrecut în această şcoală unele dintre cele mai frumoase momente din viaţa lui atât ca elev cât şi ca profesor.
Tot printre invitaţii acestei prime zile a evenimentului au fost parteneri ai liceului din Besancon, Franţa şi Ungaria, dar şi reprezentanţi ai altor şcoli din Bistriţa. Unul dintre mesajele cele mai emoţionante a fost transmis de elevii Colegiului Naţional Liviu Rebreanu, cei care au sărbătorit centenarul anul trecut şi le-au urat colegilor lor bun venit în clubul select al şcolilor care funcţionează de 100 de ani.
Evenimentul este cu atât mai reuşit cu cât şcoala a reuşit să ajungă la cei 100 de ani de activitate într-o clădire proaspăt renovată. O investiţie de 2 milioane de euro, bani obţinuţi din fonduri europene, a transformat clădirea din una despre care Camelia Tabără spune că era aproape ruină şi se aşteptau în orice mometn să cadă peste ei în una modernă şi foarte frumoasă. „Consider că pentru a avea elevi europeni trebuie să le oferim condiţii europene pentru a învăţa. De aceea am insistat atât de mult să reabilităm această şcoală şi nu numai”, a declarat primarul Ovidiu Creţu.
Manifestările continuă şi mâine la Andrei Mureşanu, acolo unde sunt aşteptaţi să participe toţi absolvenţii liceului sau cei care doresc să vadă cum arată cea mai frumoasă şcoală din oraş, aşa cum a fost declarat CNAM de toţi cei care au luat cuvântul la deschiderea de astăzi. De asemenea, mâine între orele 15.00 şi 17.00 are loc Ziua porţilor deschise, iar sub sloganul „O şcoală europeană pentru elevi europeni” se vor desfăşura o serie de activităţi interactive în cabinetele şi laboratoarele şcolii.
Punctul culminant al zilei de mâine va fi spectacolul care va începe în curtea şcolii la ora 19.00. Este vorba de un spectacol de muzică, dans, teatru şi foc de artificii. Invitatul special al evenimentului va fi trupa Incognito.