Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  131 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



La Chiochiș CAP-ul n-a murit, CAP-ul se transformă! Cum vrea o cooperativă să scoată bani din resturile vegetale de pe terenuri

23/07/2017 09:29:10 Bianca SARA  
Ideea de cooperativă, resuscitată în urmă cu câțiva ani și legislativ, face cu ochiul în special celor din mediul rural. Așa se face că o cooperativă din Chiochiș, din care face parte și primarul comunei, se pregătește să facă bani din resturi vegetale, pe care oamenii le aruncă sau le ard.

Cooperativele agricole și de producție vin cu nenumărate avantaje, inclusiv scutiri de taxe și impozite, accesarea mai facilă a fondurilor europene sau posibilitatea de calificare a angajaților.

Aceste faciliăți l-au determinat pe primarul comunei Chiochiș Vasile Silași să pună pe picioare, alături de alți 25 de săteni, o cooperativă de producție. În total, cooperativa „Zestrea”, care a luat naștere chiar anul acesta, are 26 de membri, printre care primarul Vasile Silași, dar și deputatul PSD Daniel Suciu.

„Am văzut că oamenii nu se mai descurcă cu produsele, nu pot să-și vândă produsele. Așa că am zis să facem o cooperativă, cu ajutorul căreia să îi sprijinim. Am luat parte la niște ședințe, am văzut exemple din alte părți și am hotărât că se poate face și la Chiochiș așa ceva”, a declarat primarul Vasile Silași.

Chiar în primul an de funcționare, cooperativa are planuri mari. Primul proiect care se va materializa în această toamnă la Chiochiș este o făbricuță de peleți pentru încălzire.  

Linia de producție a fost deja achiziționată și a costat 37.000 de euro. Momentan se lucrează la o hală, care va adăposti această linie de producție, urmând ca din octombrie făbricuța să fie funcțională.

Practic, peleții vor fi realizați în primă fază din resturile vegetale și din lemn de pe terenurile oamenilor și ale Primăriei. Primarul estimează că aceste resturi vegetale din comună vor asigura materia primă pentru doi ani. Zilnic, făbricuța va putea produce 10 tone de peleți. 

După ce se epuizează resturile vegetale, se ia în calcul o plantație de salcie energetică, aceasta urmând să asigure materia primă. Cerere pentru acest material folosit în special pentru încălzire există, întrucât este mai rentabil decât clasicul lemn.

„Având în vedere că există o criză a lemnului, mai ales în zona de șes în care suntem noi, ar rezolva această problemă. Ar rezolva și problema resturilor vegetale, de pe terenurile agricole și silvice. Momentan, acestea sunt arse, putrezesc sau sunt lăsate să crească în continuare”, a declarat edilul.

Acesta este doar primul proiect al cooperativei. Membrii acesteia iau în calcul să facă și un abator mobil, dar și o carmangerie, unde să-și valorifice oamenii animalele. Aici vor lua naștere produse tradiționale din carne.

Cum funcționează cooperativa

La aceste investiții au contribuit toți membrii cu sume egale. Potrivit primarului, este vorba despre locuitori ai comunei, agricultori simpli care vor să ajute la dezvoltarea comunității.

Profitul se va împărți și el, însă abia după trei ani. Preț de trei ani, tot profitul va fi reinvestit în alte proiecte.

„Aceasta a fost înțelegerea noastră, fiecare intră în asociație cu părți egale, fiecare beneficiază de profit în mod egal. În înțelegerea noastră nu acceptăm sume mai mari de bani. Totul se împarte la acei membri ai cooperativei. Când am hotărât să înființăm această cooperativă am hotărât ca cel puțin trei ani de zile veniturile să fie direcționate spre investiții”, a explicat primarul Vasile Silași.

 

8170 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro