Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Spitalul Județean de Urgență Bistrița intenționează să amenajeze un Centru Județean de Radioterapie, lângă secția de Oncologie situat pe strada Alba Iulia. Primăria Bistrița este invitată și ea să participe la realizarea acestui proiect.
Consilierii municipali vor discuta în ședința de săptămâna viitoare despre o inițiativă a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud care vrea ca împreună cu Spitalul Județean de Urgență să realizeze un Centru Județean de Radioterapie pe strada Alba Iulia, lângă actualul spital de aici.
„În cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița funcționează secția de oncologie medicală care asigură tratamentele medicamentoase pentru toate localizările tumorilor maligne, conform protocoalelor terapeutice ale unității. Calitatea serviciilor medicale oncologice prestate în Secția de Oncologie Medicală sunt obiectiv vizate prin procentele de supraviețuire a pacienților, fapt ce a determinat o creștere a numărului pacienților din județ și din județele învecinate tratate în această secție. În dorința de a se implica major în respectarea protocoalelor terapeutice și de a asigura pentru fiecare pacient dreptul la un maxim de speranță la viață, conducerea spitalului propune înființarea unui Centru Județean de Radioterapie - Spitalul de Urgență Bistrița-Năsăud în municipiul Bistrița”, explică conducerea Consiliul Județean Bistrița-Năsăud într-o adresă trimisă consilierilor municipali și primarului Ovidiu Crețu.
CJ arată că va pune la dispoziția spitalului un teren situat lângă secția din strada Alba Iulia a spitalului, un teren care conform legii poate fi dat în administrare municipiului Bistrița pentru construirea buncărului în care va funcționa Centrul Județean de Radioterapie.
În plus, Consiliul Județean susține că în cazul avizării favorabile a înființării Centrului Județean de Radioterapie „în scopul includerii Spitalului Județean de Urgență Bistrița în proiectul de achiziție de aparate de radioterapie de către Ministerul Sănătății prin Unitatea de Management a proiectelor cu Banca Mondială, se impune asigurarea fondurilor necesare pentru construirea spațiilor medicale specifice amplasării și funcționării centrului”.
Consilierii municipali vor stabili dacă sunt dispuși sau nu să se implice în realizarea acestui centru, Consiliul Județean explicându-le că autoritățile publice locale pot participa la finanțarea unor cheltuieli de administrare și funcționare, investiții, ale unităților sanitare cu paturi în limita creditelor bugetare aprobate.
„Având în vedere necesitatea și importanța realizării acestui proiect pe care îl considerăm vital pentru populația județului, oportunitatea existenței Programului Național de Oncologie - subprogramul de radioterapie al bolnavilor cu afecțiuni oncologice și faptul că un procent de aproximativ 30 la sută din pacienții Spitalul Județean de Urgență sunt domiciliați în municipiul Bistrița, vă rugăm să ne comunicați acordul de principiu pentru participarea la acest proiect”, se mai arată în adresa trimisă de președintele de Consiliu Județean, Emil Radu Moldovan, către municipalitate.