Cărți cu crime, cărți de dragoste sau romane polițiste – o bibliotecă trebuie să aibă orice carte pentru cititorii săi, deoarece cărțile sunt scumpe și nu oricine își permite să le cumpere. Dar e important să știe că le găsește la bibliotecă – a explicat recent directorul Bibliotecii Județene „G Coșbuc”, la o întâlnire cu bibliotecarii comunali.
Prezent recent la o întâlnire cu bibliotecarii care deservesc nevoile comunității din satele județului – managerul Ioan Pintea a explicat că biblioteca funcționează pe aceleași principii ca o piață: trebuie să-i dai omului ceea ce dorește, nu ceea ce ai tu, și trebuie să ai, în orice moment, toate noutățile disponibile.
„Crime, dragoste sau romane polițiste – o bibliotecă trebuie să aibă orice carte pentru cititorii săi, pentru că în ziua de azi cărțile sunt scumpe și nu oricine își permite să le cumpere. Dar e important să știe că le găsește aici, la bibliotecă. Dar asta nu se poate fără bani...” a mai spus Ioan Pintea, povestind despre un avocat care a trecut pragul bibliotecii zilele trecute și, când toată lumea se aștepta să solicite cărți de specialitate și drept – avocatul și-a dorit un roman de Coelho, care apăruse abia săptămâna trecută, la București. Ei bine, avocatul a găsit ceea ce căuta, pentru că cei de la Biblioteca Județeană sunt la zi cu achizițiile de carte nouă.
„Avem parte și de exemple pozitive: bibliotecara din Cetate a reușit să găsească doi sponsori, care au oferit o donație de carte generoasă pentru comunitatea de acolo” a subliniat Ioan Pintea, care s-a arătat mândru de faptul că Biblioteca Județeană se va extinde și mai mult: în curând se va inaugura o secție a bibliotecii județene la extensia Unviersității Babeș Bolyai.
„Este nevoie de o strategie pentru a-ți atrage cititorii, dar pentru asta ai nevoie de bani, pentru a cumpăra cărți noi... Consiliul Județean ar trebui să impună ca și bibliotecile comunale să primească o sumă de bani, nu neapărat colosală, pentru a cumpăra cărți. Biblioteca comunală nu e o bibliotecă care deservește 3, 4 cititori ai comunei, ci îi deservește pe tinerii elevi ai comunei. Iar primarii trebuie să înțeleagă asta!” a mai spus Ioan Pintea, adăugând că mulți dintre bibliotecari și-au neglijat familia sau treburile personale pentru a-și dedica timpul acestei instituții care cuprinde mai puțin de 20 de angajați.