Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  211 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Klaus Iohannis: Cancelarul germaniei Angela Merkel este alături de mine în această campanie. Mi-a trimis și o scrisoare..

14/11/2014 12:48:08  
Vezi un interviu cu candidatul ACL la prezidenţiale Klaus Iohannis:

Interviu cu Klaus Iohannis la Adevarul Live.

Liviu Iolu: Îl avem invitat pe Klaus Iohannis, după două dezbateri intens mediatizate.

Klaus Iohannis: A fost un talk show şi o dezbatere.

Liviu Iolu: Se pare că aţi stârnit interesul românilor.

Dan Marinescu: Primele întrebări am vrut să fie de politică externă.

Klaus Iohannis: Din păcate, timpul expirase, dar e bine că vorbim despre asta.

Ponta a evitat cu orice preţ organizarea unei dezbateri pe o platformă publică neutră. Nu puteam avea un tur doi fără dezbateri.

Dan Marinescu: Înainte aş vrea să întreb cum aţi trăit cele două dezbateri.

Klaus Iohannis: Foarte intens, au fost două apariţii care au fost foarte intense ca şi emoţii şi cred că în asta constă dificultatea unor dezbateri cu o asemenea miză. Telespectatorii de multe ori nu îşi dau seama ce se întâmplă acolo şi cred că sunt doi oameni care stau şi discută lucruri. Presiunea e imensă, tensiunea e mare şi, din acest motiv,unele au un rezultat mai bun, altele nu au rezultatul aşteptat şi astfel de dezbateri sunt teste foarte puternice pentru candidaţi.

Liviu Iolu: Le-aţi considerat bine făcute?

Klaus Iohannis: În esenţă au fost bine făcute. Ambele au satisfăcut nevoia de dezbatere, au adus informaţii, au creat premisele pentru a-l cunoaşte şi pe un candidat, şi pe altul. E bine că au fost două dezbateri. Alegătorul poate lua informaţii dintr-o parte şi alta. Sper că prin aceste apariţii, românii care nu intenţionau să meargă la vot să îşi schimbe părerea.

Poate vă amintiţi, am spus că aceste apariţii nu au fost negociate, contracandidatul meu a stabilit cu propriul staff când vor avea loc, lucru care nu mi-a plăcut, dar cum Ponta a evitat cu orice preţ organizarea pe o platformă publică neutră, am decis să merg. Nu putem avea un tur doi fără dezbateri. Dacă nu aş fi mers la acestea, nu am fi avut nicio dezbatere. Ponta nu are interes să se prezinte pe o platformă neutră. Am şi eu un program de campanie electorală, nu stau la dispoziţia cuiva să îmi facă program.

 Cu siguranţă vor fi unii care speculează că am evitat unele televiziuni, dar de ce există televiziuni apropiate unui candidat?

Unirea Moldovei cu România este un proiect pe care doar Bucureştiul îl poate oferi şi doar Chişinăul îl poate accepta.

Dan Marinescu: În prima dezbatere, premierul Ponta a bătut monedă pe problema R. Moldova. Domnia sa s-a implicat mai mult, a fost acolo. Cum vedeţi relaţia cu Moldova? Foarte clar.

Klaus Iohannis: E o temă extrem de importantă, voi merge, fiindcă avem o relaţie specială, unică. România trebuie să facă orice poate pentru a sprijini Moldova în parcursul ei european şi trebuie create relaţii instituţionale. Noi am parcurs acest drum, ştim cum se negociază, cum se pregătesc instituţiile statului pentru aderare şi aceste lucruri trebuie făcute cu mare seriozitate. Voi face aceste lucruri fiindcă e cea mai bună soluţie dacă Moldova ajunge cu România în UE. Dacă aceste relaţii funcţionează, se creează premisele pentru următorul mare pas, care ar fi un pas istoric. Vedem politicieni care spun că parcursul european al R. Moldova vine în contradicţie cu speranţele de unire. Absolut deloc! Unirea Moldovei cu România este un proiect pe care doar Bucureştiul îl poate oferi şi doar Chişinăul îl poate accepta. Dacă cetăţenii nu îşi doresc unirea, nu îi poate obliga nimeni, dar dacă o doresc, nu îi poate opri nimeni!

 În zonă sunt multe interese, dar sunt convins că e interesul nostru să avem relaţii bune cu Moldova, dar şi interesul Moldovei să aibă un astfel de parcurs.

România trebuie să joace în echipă. Țara noastră trebuie să dovedească că este un partener serios, credibil şi de cursă lungă în parteneriatele cu NATO, SUA și UE.

Dan Marinescu: Cum vedeţi problema transnistreană?

Klaus Iohannis: Avem focare de criză suplimentare, toate aceste lucruri s-au întâmplat fiindcă Rusia doreşte să schimbe jocul geopolitic. România, împreună cu partenerii tradiţionali, a luat măsuri pentru a readuce pe toată lumea în zona în care să respecte tratatele internaţionale. Acest lucru este obligatoriu şi doar atunci se poate repune în discuţie întreaga problematică şi, dacă se acţionează cu foarte mult calm, sunt convins că NATO şi SUA, UE, într-un efort comun vor găsi soluţii. Nu e simplu deloc, dar am speranţa că se vor rezolva aceste probleme.

Dan Marinescu:  Cum ar trebui să acţioneze România?

Klaus Iohannis: Să dovedească că este un partener serios, credibil şi de cursă lungă în cele trei mari parteneriate. Aceste probleme pot fi rezolvate numai cu şi în aceste parteneriate, nu există nicio cale de a merge singură România într-o negociere. Aici nu este cazul să încercăm să fim noi un jucător mai special, se cere să fim de echipă. O ţară care joacă în echipă.

Dan Marinescu: Deci nu deschidem noi dialog separat.

Klaus Iohannis: Absolut deloc, nu am fi luaţi în seamă.

Dan Marinescu: Nu ştiu dacă nu am fi, Rusia a reuşit să creeze în zonă capete de pod şi mă refer aici la Ungaria lui Orban. Este Serbia, dacă ne uităm ce primire a avut Putin şi este chiar Bulgaria care are probleme mari de a se opune Rusiei. Noi părem o insulă.

Klaus Iohannis: Ne descurcăm bine, stăm bine. Însă dacă vreţi să vorbim despre relaţia cu Serbia, Bulgaria şi Ungaria aici trebuie să ţinem cont de relaţiile istorice. Ei, în mod tradiţional, au relaţii privilegiate cu Rusia şi aceste relaţii istorice influenţează modul în care acţionează. Nu am văzut nicio acţiune a Bulgariei contra partenerilor din NATO şi UE. Dacă, în cazul Bulgariei şi Serbiei, este explicaţia istorică, în cazul Ungariei este o explicaţie de natură energetică, bănuiesc. Are o problemă cu energia şi bănuiesc că apropierea între Ungaria şi Federaţia Rusă este urmare a presiunii puse pe guvernul Ungariei.

Liviu Iolu: Este o problemă de natură să prevaleze un parcurs european, cea a energiei?

Klaus Iohannis: Nu pot să merg pe ghicite, dar din datele problemei, concluzia este că levierul acestei relaţii este energia.

Dan Marinescu: Aici noi avem un uşor avantaj.

Klaus Iohannis: România stă bine şi ar putea sta mai bine dacă guvernul ar veni cu un plan pe termen mediu şi lung. Nu vine nici măcar cu bugetul, care este infinit mai simplu, dar România, dacă va avea o gândire pe termen mediu şi lung şi, când voi fi preşedinte, cu un guvern care vrea să lucreze, se va elabora un astfel de plan, lucrurile vor fi abordate. Momentan nu văd situaţia critică, dar dacă tot aşteptăm, se poate să ajungem sub presiune. Mai bine să fim proactivi.

Dan Marinescu: Soluţiile ţin de descoperirea de noi resurse. Variantele ar fi gazele de şist şi cele din platforma Mării Negre. Ambele sunt, însă, cu probleme. La gaze de şist, ne amintim că populaţia nu e încântată de exploatare, iar cu platforma Mării Negre se pune problema ce se va întâmpla cu Rusia care are o poziţie de forţă în Marea Neagră.

 Klaus Iohannis: În privinţa Mării Negre, ar fi bine să rezolvăm problema. Acolo se poate merge înainte cu explorarea. În ce priveşte exploatarea gazelor de şist, problema este rezolvabilă, sunt chestiuni care ţin de modificarea legislaţiei pentru a face chestiunea viabilă şi suportabilă. E o chestiune tehnologică, rezolvabilă. Pentru România e vital să aibă un proiect pe termen mediu şi lung.

Liviu Iolu: Pentru că nu aţi avut ocazia să vă confruntaţi cu Ponta care sunt diferenţele majore dintre programul dvs. şi al contracandidatului?

Klaus Iohannis: Toţi am avut abordări similare în ce priveşte liniile mari. În domeniul politicii externe nu poţi să te joci, toată lumea are în program continuarea parteneriatelor, e bine. La Victor Ponta, observ, parcă ar vrea să inventeze o axă Bucureşti-Beijing, lucru cu care nu sunt confortabil.

Liviu Iolu: A mai fost şi vizita la Angela Merkel.

Klaus Iohannis: Nu e cazul să se laude, ştiu cine a intermediat vizita, ce au vorbit. Un politician apropiat mie a fost acolo.

 

Doamna Merkel şi eu suntem şefi de partide în PPE şi ne sprijinim reciproc când sunt alegeri. E o notă specială în relaţia noastră de colaborare, ne cunoaştem personal.

Dan Marinescu: S-a zvonit că doamna Merkel va veni să vă susţină.

Klaus Iohannis: Nu a existat un astfel de plan. Categoric mă susţine, mi-a scris că mă susţine. Am o scrisoare de la domnia sa.

Liviu Iolu: Nu consideraţi că v-ar avantaja?

Klaus Iohannis: O am la îndemână, vă lăsăm copia. Nu e stilul meu să epatez cu scrisori de sprijin, cu sprijinul unor politicieni remarcabili. Pentru mine a fost o bucurie că am primit scrisoarea.

Liviu Iolu: E datată 28 octombrie.

Klaus Iohannis: Da.

Liviu Iolu: O punem pe site.

Dan Marinescu: Au fost păreri că doar lăsaţi să se creadă că aveţi sprijinul Angelei Merkel.

Klaus Iohannis: Să fim realişti, şi doamna Merkel şi eu suntem şefi de partide în PPE şi ne sprijinim reciproc când sunt alegeri. E o notă specială în relaţia noastră, ne cunoaştem personal.

Dan Marinescu: Cât ar conta pentru alegători relaţia cu cancelarul german? Ce s-ar putea întâmpla bun pentru România?

Klaus Iohannis: Cu siguranţă se pot întâmpla lucruri dintre cele mai bune. Există şi trebuie cultivate relaţiile bilaterale. Sunt foarte importante. E important să fim bine conectaţi la cea mai mare economie a Europei. Putem avea numai beneficii, investiţii noi, o creştere a schimburilor comerciale, o creştere de sprijin în PPE. 

 

Am relaţii extraordinar de bune de multă vreme şi am de gând să le folosesc pentru România.

Dan Marinescu:  Dacă veţi ajunge preşedinte veţi îndruma investitorii şi spre Vaslui, de exemplu, spre Teleorman?

Klaus Iohannis: Cu siguranţă. Am umblat în campanie, am constatat că dezvoltarea este neuniformă, avem Moldova cu potenţial, oameni harnici, dar care nu au unde să muncească. Investitorii nu merg, pentru că lipseşte infrastructura. Moldova nu are acces la Europa. Este nevoie de foarte multe lucruri. O politică economică sănătoasă face parte din politica de securitate naţională. Cel mai grav lucru este să expui economia la un risc care vine din exterior. Asta s-ar întâmpla dacă nu am avea o dezvoltare economică echilibrată. Asta nu au priceput guvernanţii noştri. Securitatea României nu e o chestiune legată de tancuri şi avioane, e legată de întregul mod de a privi dezvoltarea ţării şi asta e treaba preşedintelui, degeaba vine Ponta şi citeşte de fişe cartonate date care nu au legătură una cu alta. Pot să spun oricând aceleaşi lucruri pe de rost, dar nu are sens. Rolul preşedintelui este să vină cu o viziune, să facă în aşa fel încât ţara să funcţioneze ca un tot, să nu avem rupturi, întreruperi între fluxuri care să continue la bunul mers al ţării. Asta înseamnă un preşedinte integrator. Nu vreau să rezolv integrale, cu toate că şi la asta mă pricep, preşedintele integrator e cel care face legătura între aspectele de securitate, cele economice. Asta e pentru mine România prosperă şi puternică.

 

Biroul de presă ACL Bistriţa-Năsăud

1912 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro