550 dintre angajații municipalității au intrat începând de astăzi în grevă japoneză după ce s-au raliat protestului declanșat la nivel național. Protestele continuă până vineri incusiv.
550 dintre angajații Primăriei Bistrița, care sunt afiliați sindicatului au intrat de astăzi în grevă japoneză, urmând să protesteze în acest mod până vineri, la încheierea programului de muncă. Angajații poartă banderole albe fiind solidari cu toți angajații din administrația publică care protestează începând de astăzi împotriva noilor prevederi ale Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice.
„Activitatea Primăriei Bistrița nu este afectată în niciun fel. Greva declanșată de personalul care este afiliat sindicatului este una de tip japonez, o parte din angajați având pe mână banderole albe. Greva japoneză a început astăzi și va dura până vineri la încheierea programului de lucru. Deocamdată nu se știe ce se va întâmpla începând cu săptămâna viitoare”, spune purtătorul de cuvânt al primăriei municipiului Bistrița, Mihai Ruști.
Deocamdată angajații Primăriei Bistrița sunt singurii care au recurs la o măsură de protest.
Șase dintre confederațiile sindicale au declanșat începând de astăzi proteste în administrația publică la care patricipă peste 120.000 de angajați, însă protestului s-au afiliat și alte confederații sindicale din administrație, incusiv cea din care fac parte salariații municipalității.
Într-un comunicat remis presei se precizează că sindicaliștii anunță că „sunt profund indignați și dezaprobă modul de desfășurare a dezbaterilor publice, în Comisia de muncă, familie și protecție socială din Senat, pe seama proiectului legii - cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”.
Ei susțin că actualul proiect al legii privitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu ține cont de salariile existente în plată, nu echivalează funcțiile intersectoriale și reglementează acordarea unor sporuri fără nici un fundament, care duc la alte inechități.
„De asemenea, nu stabilește salariile pentru toți angajații din sistemul bugetar și invocând așa zisa autonomie, lasă la latitudinea aleșilor locali, stabilirea nivelului salariilor de bază pentru administrația publică locală, situație în care nu putem vorbi de o salarizare unitară în domeniul bugetar. Stabilirea nivelului salariilor de bază de către cei aleși, care nu sunt specialiști în domeniu și nu cunosc activitatea executivului, va duce la politizarea excesivă a funcției publice, contrară prevederilor legale și la o discriminare a administrației publice locale față de administrația centrală și față de celelalte sectoare din domeniul bugetar, în dezacord cu principiile proiectului legii salarizării”, anunță sindicaliștii printr-un comunicat remis presei, avertizând totodată că „vom asista la un nou val de discriminări cu discrepanțe salariale între angajații care au aceleași funcții, aceeași vechime, activitate similară și care lucrează în aceleași condiții, ceea ce va duce la menținerea haosului în sistem”.