Un lector de la Universitatea din Arad dar şi alţi angajaţi ai acestei instituţii sunt trimişi în judecată pentru trafic de influenţă. Ei ar fi intervenit pentru acordarea de note fără prezentare la examene şi ar fi vândut lucrări de licenţă. Procesul va începe la Bistriţa, pe 3 septembrie.
Lectorul Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, Mihaela Pop este trimisă în judecată pentru instigare la trafic de influenţă, trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi luare de mită. Ea este cercetată în stare de libertate şi are interdicţie de a părăsi ţara.
Alături de ea trebuie să se mai prezinte în faţa instanţei şi lectorul Sorin Fildan, pentru fals intelectual, Violeta Dorina Mârşav, secretară la Facultatea de Drept, filiala Petroşani a Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" şi Bianca Tănasă, secretară la Universitatea din Petroşani, pentru trafic de influenţă. Şi Violeta Mârşav este obligată să nu părăsească ţara.
În acelaşi dosar, înregistrat în 8 august la Tribunalul Bistriţa-Năsăud este judecată şi Claudia Dorina Brânduşa, învăţătoare la Şcoala Gimnazială nr. 4 din Vulcan, pentru cumpărare de influenţă. Procurorii susţin că aceasta ar fi vorbit cu Mihaela Pop, rugând-o să intervină pentru fiul ei, ca acesta să obţină notă de trecere la examenul materiei la care Sorin Fildan era titular, lucru care s-a şi întâmplat.
Totul a început în urma constatării faptului că la Universitatea din Arad lectorii au obiceiul de a da note de trecere la examene fără ca studenţii să fie prezenţi, bineînţeles, contra unei sume de bani.
Procurorii au aflat din interceptarea convorbirilor telefonice a inculpaţilor că, în perioada ianuarie - februarie 2013, lectorul Mihaela Pop a intervenit pe lângă cadre didactice sau a determinat pe secretarele Violeta Mârşav şi Bianca Tănasă să accepte propunerea sa de a promova studenţi contra unor sume de bani sau să intervină ele însele pe lângă alţi profesori în acelaşi scop.
Într-un comunicat al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se menţionează faptul că Mihaela Pop obişnuia să vândă lucrări de licenţă gata elaborate studenţilor, cu garantarea promovării examenului de licenţă iar preţul unei lucrări de licenţă era de 300 euro.
În urma percheziţiilor efectuate la inculpată acasă s-au descoperit CD-uri cu lucrări de licenţă ce aveau conţinut similar celor date de aceasta mai multor studenţi. S-a stabilit astfel că aproximativ 90 erau identice în conţinut cu lucrări de licenţă din anii 2010, 2011 şi 2012.
Dosarul se va judeca la Bistriţa şi prima şedinţă va avea loc în 5 septembrie.
Tot pentru trafic de influenţă a fost judecat şi bistriţeanul Sabin Ilieş, care în calitate de prodecan a acestei universităţi şi-a folosit poziţia pentru a interveni în acordarea de favoruri unor studenţi. Acesta a fost condamnat în luna aprilie a.c. la 4 ani şi jumătate de închisoare cu execuţie.
În luna februarie a acestui an, la filiala Universităţii "Vasile Goldiş" din Bistriţa, procurorii au făcut percheziţii deoarece anchetatorii bănuiau aceasta a eliberat diplome de licenţă false şi tocmai din acest motiv au efectuat verificări privitoare la modul în care au fost acordate lucrările. Acţiunea a fost la nivel de 8 judeţe în care s-au făcut descinderi la filialele acestei universităţi.
La Bistriţa, pentru anul şcolar 2012 – 2014 nu se fac înscrieri la filiala Universităţii "Vasile Goldiş".
Reprezentanţii acesteia spun că motivul este numărul mic de persoane interesate şi nu are nici o legătură cu percheziţiile făcute de DNA.