Graţie unui proiect finanţat prin fonduri europene şi pus la punct de o mână de profesori de la Școala Gimnazială „Tiberiu Morariu” din Salva, jocuri de demult care se jucau pe vremea bunicilor au şanse să fie învăţate şi de copiii din Turcia, Bulgaria, Irlanda de Nord, Franța, Italia, Letonia sau Norvegia.
„Bunicii” – acesta a fost cuvântul cheie într-un proiect care şi-a propus să exploateze la maximum valoarea, experienţa şi poveştile unor bunici, pe nedrept ignoraţi atunci când vine vorba de educaţie. Proiectul a fost iniţiat de profesoara Vasilica Găzdac de la Școala Gimnazială „Tiberiu Morariu” din Salva, având drept obiectiv să pună în valoare şi să păstreze moştenirea culturală intangibilă pe care generaţiile în vârstă pot s-o ofere celor mai tineri.
„Este minunat dacă reuşim să nu ne lăsăm în întregime acaparaţi de problemele şi grijile zilei, pentru a implementa asemenea proiecte cum este şi proiectul Erasmus propus de şcoala din Salva – adică exact genul de proiect în care dăruieşi şi primeşti în egală măsură şi care dezvoltă o excelentă sinergie între generaţii, dar şi bucuria de a munci împreună...”, a subliniat Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, zile trecute, cu prilejul prezentării rezultatelor acestui proiect în faţa profesorilor şi educatorilor din judeţ.
Conferința „Legături între generații. Jocuri tradiționale” a reunit 25 de profesori – 6 din Turcia, 4 din Bulgaria, 4 din Irlanda de Nord (UK), 4 din Franța, 3 din Italia, 2 din Letonia şi 2 Norvegia – din cele 7 țări partenere din cadrul proiectului Erasmus + KA2 „Bridging three generations. Timeless games and toys”.
Alte aproape 75 de cadre didactice din diferite instituții de învățământ ale județului au asistat la o prezentare a bunelor practici şi modelelor care pot fi aplicate şi în Bistriţa-Năsăud, dar şi a impactului înregistrat de proiectul început la Salva.
A fost prezentată, totodată, și cartea publicată cu prilejul acestui proiect – intitulată „Book of european traditional games”, în format tipărit și digital, ca produs intelectual coordonat de către echipa română.
Cartea cuprinde o selecţie a celor mai frumoase jocuri tradiţionale din România, Turcia, Bulgaria, Irlanda de Nord (UK), Franța, Italia, Letonia şi Norvegia – prezentate în limba natală, dar şi în engleză.
Detalii suplimentare despre acest proiect pot fi consultate accesând linkul www.bridging3generations.com.