Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  151 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Jocul fecioresc din Şieuţ în Patrimoniul Mondial al UNESCO

07/11/2013 12:08:25  
Într-o duminică frumoasă de toamnă, zi de aleasă sărbătoare, 27 octombrie 2013, locuitorii comunei Şieuţ au avut onoarea de a fi gazde pentru oaspeţi de seamă de la Cluj-Napoca şi Bistriţa.

Specialişti ai Institutului „Arhiva de Folclor a Academiei Române” Filiala Cluj, dar şi ai Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud au fost prezenţi în frumoasa comună de pe Valea Şieului pentru a realiza baza documentară în vederea introducerii „Bărbuncului” din Şieuţ pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură).

Această Listă UNESCO a fost alcătuită oficial în anul 2008, potrivit unei Convenţii pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Ea numără în prezent 166 de opere din 76 de ţări. Patrimoniul Cultural Imaterial se referă la tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al acestuia, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natură şi univers, tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale.

România este prezentă pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO cu Ritualul Căluşului, inclus la 25 noiembrie 2005, şi cu Doina, acceptată în 2 octombrie 2009. La Şieuţ au fost filmate mai multe jocuri bărbăteşti, dintre care amintim „Băiţa”, „Bărbuncul” sau „Rara”, executate de către un grup de dansatori din comună, membri ai Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul” din localitate, acompaniaţi de maestrul Anghel Urs, la vioară şi instrumentistul Robert Lengyel, la braci.

Institutul „Arhiva de Folclor a Academiei Române” Filiala Cluj desfăşoară, împreună cu mai multe instituţii şi comunităţi rurale, urbane şi ONG-uri din Maramureş, Crişana, Transilvania şi Banat, un amplu proiect cultural, fiind partener la întocmirea dosarului „Jocul Fecioresc” în vederea introducerii acestuia în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Pentru filmarea jocurilor tradiţionale din comuna Şieuţ a fost prezent în această localitate dr. Zamfir Dejeu, cercetător ştiinţific principal I la instituţia clujeană, membru în Comisia Naţională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Naţional Imaterial, cel care a realizat în ultimii ani mai multe filmări şi documentare cu „Jocul Fecioresc” din Transilvania.

Proiectul s-a realizat cu sprijinul Primăriei Comunei Şieuţ, în special al domnului primar Ioan Dedean, care s-a implicat personal în realizarea filmelor-document, făcând parte din colectivul activ de dansatori, cât şi al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, prin specialiştii Ioan Simionca – maestru coregraf, Adrian Fabi – foto, Smaranda Mureşan – referent de specialitate şi Andrei Paul Fabi – referent de specialitate, care au înregistrat evoluţia dansatorilor şi au adăugat valoroasele materiale cu „Jocul Fecioresc” în arhiva instituţiei.

Valea Şieului se remarcă prin autenticitatea şi frumuseţea portului popular, bogăţia repertoriului muzical şi coregrafic şi unicitatea tradiţiilor, toate aceste elemente stând ca dovadă vie a nealterării folclorului dintr-o zonă deosebită, cu oameni calzi şi primitori, harnici şi gospodari desăvârşiţi.

Comuna Şieuţ se individualizează prin faptul că deţine trei formaţii artistice de mare valoare: „Ciobănaşul” din Şieuţ, „Izvoraşul” din Ruştior şi „Poeniţa” din Sebiş, formaţii tradiţionale ce nu au o activitate permanentă, dar care performează la anumite ocazii specifice (colinde şi obiceiuri de iarnă; „Jocul însuraţilor”, organizat în ultima duminică din ianuarie sau alte sărbători săteşti), asigurând astfel perpetuarea valorilor culturale materiale şi imateriale ale comunei.

Trebuie să precizăm că în comunitate se joacă şi alte tipuri de jocuri populare, cum ar fi cele mixte: „Brâul”, „De-a lungul”, „Sârbă”, „Învârtită”, „Şchioapa”, „Târnăveancă”, acestea fiind cunoscute şi performate pe toată Valea Şieului. Având în vedere valoarea inestimabilă a tradiţiilor din acest areal, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud are prevăzute şi alte acţiuni de promovare a formaţiilor tradiţionale de pe Valea Şieului.

Smaranda Mureşan, Referent de specialitate CJC BN

3853 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro