Un spectacol de culoare, tradiție și folclor autentic! De asta au avut parte, cei peste două mii de oameni care au urcat duminică în Pasul Rotunda, la granița Munților Rodnei cu Suhard! Manifestarea a fost organizată și în acest an de administrațiile comunelor Șanț, Măgura Ilvei (din Bistrița-Năsăud) și Cîrlibaba din Suceava.
Și în acest an, primarii Ioan Szabo, Valer Avram și Gabriel Danciu și-au dat mâna pentru organizarea Festivalului Interjudețean al Jocului și Tradițiilor Populare “Hora la Rotunda”. Serbarea câmpenească ajunsă la cea de-a V-a ediție a avut loc duminică, 4 august, în Pasul Rotunda, la o altitudine de 1.284 de metri. Încă de la orele amiezii, sute de localnici din Șanț, Măgura Ilvei, Ilva Mare, Rodna, Maieru, Sângeorz-Băi și Cîrlibaba au urcat în Pasul Rotunda pentru a se bucura de o zi frumoasă și un spectacol pe cinste, care pune în valoare folclorul autentic din Bistița-Năsăud și Suceava.
Festivalul din acest an a debutat cu spectacolul “La Izvor de Cânt și Dor” susținut de Ansamblul “Dorna Dorului” din Vatra Dornei, formație artistică care a bucurat publicul prezent cu suitele de dansuri din program: Hora Mare din Bucovina, Hora de pe Valea Bistriței, Jocul din Ardeal-Sucitoarele și Dansul Țigănesc. Au urcat pe scenă și soliștii vocali: Gheorghe Matei, Cornelia Lupașcu Hariuc, Daiana Ivașcu, Camelia Lucescu, Mădălina Candrea și Petrolena Coca.
Șănțenii au ținut și ei publicul aproape de scenă, cu presațiile deosebite ale artiștilor din Ansamblul Folocloric “Izvorul Someșului”, structurat pe două categorii de vârstă: copii și tineri. Ansamblul a fost alcătuit și instruit cu sprijinul primarului comunei Șanț, Ioan Szabo, cel care se ocupă în mod special de coordonarea acestuia, aducând doi instructori profesioniști de dansuri populare: Marius Andron și Claudiu Pomană. Dacă grupa a III-a a acestui ansamblu s-a lansat oficial la Hora Someșană în luna mai a acestui an, grupele I și II s-au făcut cunoscute prin prestațiile lor, duminică, la “Hora la Rotunda”. Artiștii de la Șanț au prezentat un frumos Tablou de Deschidere din Bistrița-Năsăud, un Joc de pe Șieu (susținut de Grupa I – copii), un Dans de pe Valea Șieului (grupa de începători), Joc Popular de pe Someș (susținut de Grupa a II –a copii), Dans de pe Someș (cu grupa III de tineri), o demonstrație de Dans de pe Câmpie cu prestațiile celor doi instructori - Marius și Claudiu, dar și un moment orchestral deosebit. De la Șanț au urcat pe scenă soliștii vocali: Victoria Moisil, Lucreția Pomohaci, Dănilă Filipoi și Viorica Hojda. Însă cel mai frumos moment al șănțenilor fost Obiceiul de Nuntă, răsplătit cu multe aplauze.
“Obiceiul de nuntă am reușit să îl pregătim în doar două săptămâni și ne bucurăm că a ieșit tare bine și frumos. Tot Festivalul din acest an a fost o reușită și s-a văzut asta prin numărul mare de participanți care au venit să ne fie alături la “Hora la Rotunda”. Suntem tare mândri că putem să promovăm astfel ce avem noi mai frumos: tradițiile, portul, dansul și cântecul popular românesc”, spune despre eveniment, primarul comunei Șanț, Ioan Szabo.
Comuna Cîrlibaba a fost reprezentată cu fală de Ansamblul “Bujorul de Munte”, înființat în 2007 sub îndrumarea profesoarei Viorica Arsene. Artiștii din Suceava au venit pe scenă cu un program variat de dansuri bucovinene, un dans uncrainean și unul germen, precum și cu interpretări deosebite ale solistelor: Maria Starciuc, Mihaela Trisciuc, Elisabeta Olexciuc, Elisa Hechelciuc și Simona Habur. Măgura Ilvei a intrat în "Horă la Rotunda" cu Grupul Vocal “Măgureanul”, coordonat de profesoara Lucreția Ruști și de primarul Valer Avram, dar și cu solista Iulia Pleșcan care a promovat cu succes, doina.
Pe lângă artiștii celor trei comune organizatoare, au fost invitate să participle la “Hora la Rotunda” din acest an și formații din zonele învecinate. Astfel, de la Maieru a urcat pe scenă Ansamblul “Cununa Someșană”. Acesta a fost înființat în anul 1970, cu o stagnare de câțiva ani buni și reînființat în forță în 2012, sub conducerea primarului Vasile Dumitru, cu scopul de a valorifica tradiția Văii Someșului și a Transilvaniei, în general. Artiștiștii de la Maieru au venit cu o suită de Jocuri din zona Codru și Obiceiul de Cătănie – “Gată mamă cufăru”, în coregrafia lui Adrian Salvan. Din partea măierenilor au încântat publicul, soliștii vocali Alexandra Buburuzan și Silviu Avram.
Un alt ansamblul prezent duminică în Pasul Rotunda a fost și “Păunița” al Casei Orășenești de Cultură din Sângeorz – Băi care a avut în program o suită de Dansuri din Bistrița – Năsăud, un Dans din Țara Oașului și două momente susținute de solistele Maria și Melinda Brumă. “Hora la Rotunda”din acest an s-a încheiat cu prestația deosebită a Ansamblului “Cununița” din Ilva Mare, ansamblu reînființat în urmă cu trei luni, sub coordonarea instructorului coregraf Marius Muntean de la Cercul Militar Județean Bistrița – Năsăud. Artiștii de aici au venit la Rotunda cu un Obicei de Toamnă –“Descântatul la Cunună” și o suită de Dansuri Populare de pe Valea Someșului.
Nelipsite din peisaj în Pasul Rotunda au fost și în 2013, tarabele micilor comercianți, locurile de relaxare și spațiile de joacă pentru copii.