În căutare de soluții, problema gunoiului se complică tot mai tare de la o zi la alta și împarte orășenii în două tabere. Cei din cartiere sunt considerați că stau la țară și ar putea plăti doar 3 lei taxă de salubritate, iar cei din Bistrița plătesc 9,9 lei de persoană. Dacă va fi așa, stabilesc joi consilierii locali.
Primăriile Bistrița, Beclean, Năsăud și Sîngeorz-Băi au depus recent o cerere la ADI - Deșeuri pentru ca toți cetățenii din localitățile componente ale orașelor să plătească taxă de salubritate 3 lei, aplicându-li-se astfel tariful negociat cu SUPERCOM pentru mediu rural.
ADI - Deșeuri încă nu a dat răspuns acestei solicitări. Directorul ADI Deșeuri, Dragomir Cîmpan, a declarat pentru Bistrițeanul.ro că urmează să se ia o decizie în Comitetul Director și în AGA a ADI Deșeuri în ceea ce privește solicitările primite de la primăriile orașelor și municipiului.
Primăria Bistrița este însă cu un pas înaintea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri și anticipează cumva răspunsul acesteia. Astfel, pe masa consilierilor municipali va fi așezat joi un proiect de hotărâre prin care bistrițenii din localitățile componente Viișoara, Unirea, Ghinda, Sărata, Sigmir și Slătinița vor plăti 3 lei taxă de salubritate, spre deosebire de bistrițenii de dincoace de semnul de intrare în oraș, care vor plăti 9,9 lei.
Nu se știe cum va primi SUPERCOM vestea că populația pe care trebuiau să o taxeze inițial cu aproape 10 lei va scădea subit în cazul în care Consiliul Local Bistrița va aproba proiectul de hotărâre. Pe lângă faptul că cel puțin o treime din populația luată în evidență inițial că va plăti 9,9 lei va plăti doar 3 lei - în regim de mediu rural - mai există și acel amendament conform căruia doar patru membri din familie plătesc taxa de salubritate. Diferențe contractuale care merită văzut dacă vor fi „înghițite” de SUPERCOM, pierderile fiind deloc de neglijat.
Bistrițeanul.ro a vrut să verifice dacă și Vitalia, pe perioada derulării contractului de colectare și transport a gunoiului, a taxat populația din cartierele aparținătoare cu un tarif preferențial, de mediu rural.
Contactat de către reporterii Bistrițeanul.ro, Ștefan Sângeorzan, director administrativ în cadrul companiei Vitalia, a declarat că Vitalia tot timpul a încasat tariful pentru zona urbană în toate localitățile componente atât în municipiul Bistrița, cât și în Beclean (Figa, Beclenuț), Năsăud (Lușca, Liviu Rebreanu) și Sîngeorz-Băi (Cormaia). Sângeorzan este convins că totul este un joc politic, având în vedere că în două luni urmează alegeri, iar în aceste cartiere stă populația mai săracă.
Pentru cei care plătesc taxă de salubrizare în valoare de 9,9 lei/persoană/lună, proiectul de hotărâre care va fi aprobat (sau nu) joi „impune subvenționarea parțială a acesteia din bugetul local al municipiului Bistrița pentru cetățenii cu domiciliul în municipiu. Subvenția prezintă diferența dintre tariful nou de 9,9 lei/persoană/lună și cel vechi 6,6 lei/persoană/lună și este de 3,3 lei/persoană/lună. De subvenționarea parțială a taxei de salubrizare nu vor beneficia și cetățenii din localitățile componente Viișoara, Unirea, Ghinda, Sărata, Sigmir și Slătinița care vor plăti o taxă de 3 lei de persoană pe lună”.
Proiectul de hotărâre care este pe ordinea de zi a Consiliului Municipal este absurd pentru că legislația din România prevede clar ce înseamnă rural și ce înseamnă urban, iar astfel nu există niciun argument pentru care să se aplice tariful de rural în localitățile componente ale orașelor. Prin urmare, Viișoara, Unirea, Ghinda, Sărata, Sigmir și Slătinița fac parte dintr-un oraș, nu pot fi încadrate la mediul rural, ele neavând unitate administrativ teritorială proprie - pentru a îndeplini criteriul.