Un bărbat de 40 de ani din municipiul Bistriţa, aflat la un eveniment în zona Bisericii Evanghelice, a dorit să surprindă câteva instantanee de la înălţime folosind o dronă. Nu prea a reuşit, pentru că jandarmii l-au luat la întrebări şi l-au mai şi taxat pentru că şi-a exploatat drona necorespunzător:
Un bărbat de 40 de ani din municipiul Bistriţa, aflat la un eveniment în zona Bisericii Evanghelice, a dorit să surprindă câteva instantanee de la înălţime folosind o dronă.
Bistriţeanul nu a ştiut că exploatarea unui asemenea obiect - fără ca acesta să posede certificat de înmatriculare/identificare şi certificat/autorizaţie de navigabilitate, constituie infracţiune - astfel, încât s-a ales cu o sesizare din partea jandarmilor, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 29 din 1997, republicată, privind Codul Aerian Civil, art. 103, alin. 1, lit. a.
Sesizarea a fost înaintată Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.
Tot în acest sfârşit de săptămână, jandarmii au întocmit actele de sesizare pentru infracţiunea de furt, conform art. 228, Cod Penal, pentru sustragerea de pe rafturi şi neachitarea la casă, a unor produse alimentare în valoare de peste 300 de lei.
Actele de sesizare au fost întocmite pe numele lui C.I. de 30 de ani şi C. V. de 38 de ani. Documentele au fost predate Poliţiei conform procedurilor legale în vigoare, pentru continuarea cercetărilor.
Totodată, sancţiuni în valoare de 4.900 lei au fost aplicate de jandarmi, pentru: pescuit în perioada de prohibiţie, provocarea şi participarea la unele scandaluri, tulburarea ordinii publice, cerşetorie, adresarea de injurii, consumul de băuturi alcoolice în spaţiul public neamenajat şi refuzul legitimării.
####
Informaţii suplimentare: Toţi cei interesaţi de folosirea dronelor trebuie să cunoască şi prevederile legale în vigoare din acest domeniu de activitate.
Astfel, conform legii se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte:
a) exploatarea unei aeronave fără ca aceasta să posede un certificat de înmatriculare/identificare şi un certificat/autorizaţie de navigabilitate ori documente echivalente;
b) nerespectarea restricţiilor impuse prin reglementările specifice referitoare la zonele supuse servituţilor aeronautice sau prin avizele emise de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, de către persoanele fizice şi juridice prevăzute la art. 78, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa zborului;
c) efectuarea de operaţiuni de transport aerian public fără deţinerea licenţei de operare şi/sau a certificatului de operator prevăzute la art. 50 alin.
(1), dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa zborului;
d) inscripţionarea neconformă cu certificatul de înmatriculare/identificare sau suprimarea mărcilor de inscripţionare.
(2) Fapta prevăzută la lit. a), săvârşită după refuzul eliberării certificatului de înmatriculare sau a certificatului de navigabilitate, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani.
De asemenea, în conformitate cu Hotărârea nr. 912 din 2010, pentru aprobarea procedurii de autorizare a zborurilor în spațiul aerian național, precum și a condițiilor în care decolarea și aterizarea aeronavelor civile se pot efectua și de pe/pe alte terenuri sau suprafețe de apă decât aerodromurile certificate, dronele cu masa maximă de decolare mai mică sau egală cu 150 de kg pot fi operate dacă:
a) deține un certificat de identificare emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română sau un certificat de înmatriculare ori un document echivalent emis de alt stat;
b) în cazul în care aeronava are o masă maximă la decolare mai mare de 15 kg, deține un permis de zbor național emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română sau un document de certificare tehnică echivalent emis de alt stat, recunoscut de Autoritatea Aeronautică Civilă Română;
c) aeronava este asigurată, după caz, conform legii, pentru daune produse terților. Ordinul nu se aplică aeromodelelor și dronelor care cu masa maximă la decolare mai mică sau egală cu 1 kg, atât timp cât:
-sunt operate într-o zonă deschisă, fără construcții cu destinația de locuință;
- sunt operate fără depășirea câmpului vizual al persoanei care asigură comanda aeronavei de la sol, dar nu mai mult de 150 m distanța pe orizontală și de 100 m distanța pe înălțime față de această persoană;
- nu au montate pe ele aparatura pentru filmare sau transmisie de date.
Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul
Foto Agerpres