În domeniul asigurării ordinii publice la manifestările de protest se pot aminti cele din luna februarie 2017. Acţiunea a avut ca vârf un număr de peste 6.000 participanți, fapt de o noutate absolută pentru județul nostru - s-a precizat ieri, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Bistriţa-Năsăud, unde a avut loc evaluarea activităţii din 2017:
Ieri, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud a avut loc evaluarea activităţii desfăşurate în anul 2017, la eveniment fiind prezenţi, alături de conducerea inspectoratului, reprezentanţii instituţiilor de la nivel judeţean cu care există relaţii de cooperare şi colaborare. Din partea eşalonului superior a fost prezent la această activitate col. Radu Gabriel Todoran - împuternicit şef Direcţia Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Activitatea a fost condusă de col. Florin Furnea - inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud. Structurile de ordine şi siguranţă publică din cadrul I.J.J. Bistriţa-Năsăud au acţionat în anul 2017 pentru îndeplinirea atribuţiilor ce le revin cu privire la asigurarea, menţinerea şi restabilirea ordinii publice, apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului, a proprietăţi publice şi private, protecţia instituţiilor fundamentale ale statului, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.
Totalul misiunilor executate în anul 2017, s-a ridicat la cifra de 7.313. Complexitatea situaţiei operative şi menţinerea la un nivel ridicat a fenomenului infracţional, în special al celui stradal, precum şi creşterea numărului adunărilor publice cu participarea unui public numeros, a impus noi şi permanente transformări, atât în plan organizatoric cât şi acţional.
Asigurarea ordinii şi siguranţei publice s-a realizat pe întreg teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, prin misiuni specifice executate de structurile sale mobile şi specializate, cu ocazia adunărilor publice sau a altor asemenea activităţi care se desfăşoară în spaţiul public şi care implică aglomerări de persoane.
Cele mai importante misiuni de asigurare a ordinii publice executate au fost de tipul:
-
manifestări cultural-artistice şi religioase;
-
manifestări sportive;
-
manifestări de protest: marşuri, pichetări, mitinguri de amploare;
Pe palierul manifestărilor sportive, provocarea majoră a constituit-o asigurarea ordinii publice la Campionatul Mondial de Culturism şi Fitness, Juniori şi Masters, la acesta participând un număr de peste 526 sportivi și 221 delegații, din 54 ţări și un aflux zilnic de 3.000 spectatori. De asemenea, un obiectiv prioritar urmărit l-a constituit prevenirea huliganismului şi violenţelor la competiţiile sportive, în mod deosebit la meciurile de fotbal din Ligile III -V.
În domeniul asigurării ordinii publice la manifestările de protest se pot aminti cele din luna februarie 2017. Acţiunea a avut ca vârf un număr de peste 6.000 participanți, acest fapt fiind de o noutate absolută pentru județul nostru.
Asigurarea unei reacţii imediate şi oportune în situaţii deosebite a constituit o prioritate a comenzii unităţii pe linia misiunilor executate de structurile de ordine publică.
Acţiunile de restabilire a ordinii publice în zona de responsabilitate au vizat măsurile legale întreprinse de forţele de ordine pentru respectarea legalităţii, prevenirea şi descurajarea unor acţiuni care au vizat tulburări sociale sau manifestări de violenţă şi de readucere în stare de normalitate a ordinii şi siguranţei publice tulburate.
În perioada de referinţă s-au executat un număr de 396 misiuni care au constat în aplanarea unor conflicte, intervenţii de salvare/evacuare în zonele muntoase şi intervenţii la alte solicitări, faţă de 328 în anul 2016.
Un alt segment de activitate la fel de important l-a constituit şi ansamblul de misiuni pe linia menţinerii ordinii publice. În cadrul acestui domeniu eforturile au fost concentrate pe două direcţii de acţiune şi anume:
-
executarea de misiuni prin patrule de jandarmi (Postul de Jandarmi Montan Rodna, Postul de Jandarmi Montan Piatra-Fântânele, Postul de Jandarmi Staţiune Balneoclimaterică Sîngeorz-Băi);
-
executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în sistem integrat cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud.
În acest sens, în anul 2017 s-au executat un număr de 2.336 misiuni, comparativ cu 2.572 în 2016.
În domeniul cooperării interinstituţionale pentru angrenarea într-un mediu comun de operare pentru reducerea faptelor antisociale, au fost executate 1.512 acţiuni în comun cu alte structuri (faţă de 1.451 în 2016), din care 1.111 cu Poliţia şi 511 cu alte instituţii cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, în baza planurilor de cooperare şi protocoalelor de colaborare încheiate.
În acest context, s-a participat împreună cu alte instituţii abilitate la supravegherea, controlul şi asigurarea protecţiei fondului cinegetic şi piscicol natural, a fondului silvic şi de protecţie a mediului, la căutarea şi salvarea/evacuarea persoanelor aflate în dificultate pe traseele montane, urmărindu-se permanent obţinerea unui feed-back din partea instituţiilor beneficiare, dar şi a celor cu care efectivele de jandarmi cooperează, care să ofere elemente suplimentare pentru realizarea evaluării calitative a activităţii inspectoratului.
Din analiza indicatorilor specifici în anul 2017, rezultă că la nivelul inspectoratului au fost constatate un număr de 325 infracţiuni (269 în mediul urban şi 56 în mediul rural) şi s-au aplicat 1.759 sancţiuni contravenţionale, din care 1.245 amenzi contravenţionale şi 514 avertismente scrise. Din numărul total de infracţiuni, 124 au fost constatate independent, iar 201 cu Poliţia.
Din analiza infracţiunilor stradale sesizate, realizată de către Unitatea Teritorială de Analiză a Informaţiilor Cluj-Napoca - Biroul de Analiză a Informaţiilor Bistriţa-Năsăud, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, rezultă că în anul 2017 au fost sesizate 228 infracţiuni stradale, cu 3,8% mai puţine ca în anul 2016.
În acest sens ne aflăm pe un trend descendent, în sesizarea infracţiunilor stradale la nivelul judeţului.
Pe întreg parcursul anului o atenţie deosebită a fost acordată dezvoltării şi perfecţionării activităţii de negociere şi dialog, al cărei aport în diminuarea stărilor tensionate cu potenţial degenerator, a fost constatat pe timpul executării misiunilor specifice.
În domeniul executării mandatelor de aducere, în anul 2017 au fost primite de la organele de urmărire penală, un număr de 427 mandate de aducere, în 41 de localităţi, faţă de 390 mandate de aducere executate în 2016 ceea ce reprezintă o creştere cu 9,49%. Pe timpul desfăşurării activităţilor de punere în executare a mandatelor de aducere nu s-au înregistrat cazuri de ultragiere a jandarmilor şi nici plângeri împotriva personalului propriu cu privire la modul de executare a acestora.
Structurile specializate au desfăşurat pe parcursul anului 2017 în cadrul a 6 direcţii de acţiune / 6 campanii de prevenire
-
direcţia de acţiune „Prevenirea consumului de droguri sau alte substanţe halucinogene în mediul şcolar”;
-
Campania „Fii conştient, nu dependent!”;
-
direcţia de acţiune „Prevenirea criminalităţii stradale” / Campania „Jandarmeria alături de cetăţeni!”;
-
direcţia de acţiune „Prevenirea faptelor antisociale pe timpul adunărilor publice, cultural - artistice” / Campania „Spaţiul public este al tuturor!”;
-
direcţia de acţiune „Prevenirea delincvenţei juvenile” / Campania „Adolescenţă fără delicvenţă!”;
-
direcţia de acţiune „Prevenirea violenţei în instituţiile de învăţământ” / Campania „Şcoala în siguranţă!”;
-
direcţia de acţiune „Prevenirea faptelor antisociale pe timpul manifestărilor sportive” / Campania „Invitaţie la Fair - Play!”), un număr de 152 acţiuni de prevenire, în cadrul a 12 programe, pe raza a 123 locaţii, toate având un caracter informativ-educativ.
Activităţile desfăşurate pe linie de pază şi protecţie instituţională se execută la un număr de 16 obiective date în competenţă. Concomitent cu aceste misiuni, se asigură menţinerea ordinii interioare, necesare desfăşurării în condiţii de normalitate a activităţilor la instanţele judecătoreşti din competenţă, cu efectivele prevăzute şi încadrate la obiective şi cu efective din cadrul grupelor de supraveghere şi ordine publică, în 9 săli de judecată, dispuse în 3 localităţi, din care 6 săli la Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi Judecătoria Bistriţa, 2 săli la Judecătoria Năsăud şi o sală la Judecătoria Beclean.
Paza şi protecţia transporturilor de valori se execută cu efective din cadrul Detaşamentului 2 Jandarmi Bistriţa şi Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil, iar paza şi protecţia transporturilor speciale se execută cu efective din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil.
În perioada supusă evaluării s-au executat:
-
506 transporturi de bunuri şi valori în beneficiul Trezoreriei Bistriţa şi I.J.J. Bistriţa-Năsăud (comparativ cu 359 în 2016),
-
492 transporturi corespondenţă clasificată cu serviciul specializat al Direcţiei Judeţene de Informaţii Bistriţa-Năsăud (comparativ cu 506 în 2016),
-
31 transporturi de produse cu caracter special în beneficiul I.J.J. Bistriţa-Năsăud, S.C. ECOTIM VERDE S.R.L. BISTRIŢA şi S.C. FOX NATURALIS S.R.L. BISTRIŢA (comparatriv cu 32 în anul 2016).
Identificarea tuturor vulnerabilităţilor şi factorilor de risc, optimizarea şi dinamizarea dispozitivelor adoptate în funcţie de situaţia operativă existentă şi îndeosebi a intensificării cooperării cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne cu competenţe în domeniul ordinii şi siguranţei publice, au reprezentat preocupările, dar şi eforturile principale ale conducerii inspectoratului.
Compartiment Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul